1

Etiopia: På randen av borgerkrig

Etiopia er på randen av borgerkrig der Tigray-provinsen og tigrinja-partiet TPLF kjemper mot de føderale styrkene og USA- og Norges-vennen statsminister Ahmed.

Statsminister Abiy Ahmed ble tildelt Nobels fredspris i nok en pinlig politisk motivert prisutdeling i fjor. Tildelingen skjedde offisielt på grunn av tilnærmingene til nabolandet Eritrea. Bakgrunnen må i det minste ha vært farget av norske og andre utenlandske selskapers ønske om avspenning mellom de to landene for å enklere kunne utnytte naturressursene i Etiopia. TFM har tidligere skrevet om dette.

Bilde: Abiy Ahmed (nummer 2 fra høyre) ved militærparade i 2019.

Den politiske krisa i Etiopia har lange historiske røtter, og er sammenfiltret med den nasjonale undertrykkinga av en rekke minoriteter i landet. Den politiske fraksjonskampen kommer nå til uttrykk i at de ledende politiske kreftene i Tigray-provinsen, dominert av den tigrinja-talende folkegruppa, forsøker å konsolidere sin makt i regionen. Disse politikerne var dominerende i hele Etiopia i lang tid, men statsminister Ahmed har skjøvet flere av dem vekk fra toppen da han selv klatret opp til statsministerposten.

Nå drives titusenvis av mennesker på flukt, og samles i store flyktningeleire blant annet i Sudan. Frykten er fullskala borgerkrig. Allerede har mange mistet livet i sammenstøt mellom den lokale militsen under lokal tigrinja-ledelse og de føderale militære styrkene som kommanderes av statsminister Ahmed.

Etiopia har 110 millioner innbyggere og er et av Afrikas mest folkerike land. Landet er også rikt på naturressurser. Kommentatorer frykter at eskalering av kampene i Etiopia vil spre seg til nabolandene, som allerede er ustabile.

Partiet TPLF dominerer i Tigray-provinsen, og var tidligere det ledende partiet i fronten EPRDF. Denne fronten tok makta fra det Sovjet-dominerte Derg-regimet som i sin tid tok makta ved å avsette Etiopias keiserdømme. Fronten kalte seg opprinnelig selv marxist-leninistisk, men omfavnet raskt både “markedsliberalisme” og USA-imperialisme etter maktovertakelsen. De havnet også i krig med EPLF, den eritreiske delen av fronten, som lyktes i å løsrive Eritrea fra Etiopia.

TPLF dominerte lenge fronten og regjeringa i Addis Ababa, men er nå skjøvet til side i fraksjonskampen internt. Den nye statsministeren har skiftet navn på EPRDF og fremstiller den nå mer som et parti for “hele Etiopia” og forsøker å late som om den nasjonale undertrykkinga ikke finnes. Samtidig har regimet likvidert oromiske motstandsfolk, blant annet en kjent sanger. Oromo-folket er den største minoriteten i landet, og den oromiske frigjøringsfronten (OLF) har lenge kjempet for selvstendighet.

Tigray-provinsen er omringet av føderale styrker og har i seks måneder vært pålagt unntakstilstand som blant annet forbyr forsamlinger og demonstrasjoner. Regimet blokkerer også telefon- og internett-kommunikasjon ut fra regionen. Målet for regjeringa er på lengre sikt å likvidere TPLF-partiet, som på sin side har avholdt et “ulovlig” valg i provinsen under den pålagte unntakstilstanden, blant annet for å sikre sin legitimitet og posisjon.

Referanse:

Ethiopia takes steps to remove leadership of defiant Tigray region

Se også: