1

Tsjad: Opprørere nærmer seg hovedstaden

Bilde: Tsjads president Deby inspiserer tropper.

Oppdatering 20.04 kl. 18:27: NRK melder at Tsjads president Idriss Deby har blitt drept etter sammenstøt med opprørsstyrker.

Nyhetsbyrået Reuters meldte at USA har bedt ikke-essensielt personell forlate det afrikanske landet Tsjad fordi opprørere nærmer seg hovedstaden etter at president Idriss Deby nok en gang vant valget, etter å ha regjert landet i tre tiår.

NRK meldte samme dag at rebellene ifølge regjeringen var slått tilbake.

https://www.youtube.com/watch?v=B9IKXbu4dPI&ab_channel=NewsTime

Deby grep makta gjennom et militærkupp i 1990, og har siden, ifølge Reuters, vært en trofast alliert av Frankrike og USA. Det er to tungt bevæpna konvoier av opprørsfronten Front for Change and Concord in Chad (FACT) som nærmer seg hovedstaden, og som ble observert nær byen Mao omtrent 22 mil nord for hovedstaden N’Djamena.

Bilde: Fra Mauritania i vest til Eritrea i øst er Sahel-regionen en krigssone. Nord for Niger og Tsjad ligger Libya.

Tsjad er et oljerikt land, og presidenten er stadig mer upopulær for sin håndtering av rikdommen, og presidenten er til og med anklaget for korrupsjon av USA.

Situasjonen i Tsjad må sees i sammenheng med hele Sahel-regionen, som er en eneste stor krigssone, hvor særlig USA, Frankrike, Russland og Kina, rivaliserer om regionens store oljerikdommer og mineralforekomster, og hvor nasjonale og religiøse væpna grupper kjemper mot imperialistene. Blant de mer kjente krigsherjede landene i regionen er Libya og Mali.

Bilde: ResearchGate tegner et kart over “terrorist-området” i Sahel.

Deby er en av Afrikas lengstsittende presidenter og har slått ned en rekke opprør. Frankrike har nylig hjulpet han blant annet ved å bombe grupper, også FACT, som har operert i landet med utgangspunkt i Libya. Tross den logistiske støtten fra Frankrike har FACT kunnet skryte av militære seire mot regjeringen.

Tsjad er en tidligere fransk koloni, og Frankrike har bevart mye av sin økonomiske, politiske og militære tilstedeværelse og innflytelse i landet, tross innblanding fra andre imperialister, som USA, Russland og Kina. Nesten 60% av Tsjads eksport går til USA, mens Frankrike er den største leverandøren av importvarer med Kina på en god andreplass. Det amerikansk-franske oljeselskapet ExxonMobil er en stor aktør innen Tsjads store oljeindustri.

Forøvrig har Frankrike lenge vært bekymret for russisk militær innblanding i Tsjads naboland den Sentralafrikanske republikk (CAR).

Referanser

U.S. embassy to withdraw staff as Chad rebels advance

Chad: Tensions rise over Deby’s presidential run

Chad: President Idriss Deby’s bid for sixth term provokes angry protests

Chad rejects U.S. bribery allegations against president

Crisis is brewing in the Sahel

Intrinsic Forces in the Sahel  

Rebel Incursion Exposes Chad’s Weaknesses

Economy of Chad

Russia refutes arm trafficking claims against Chad

NRK: Nyheter fra Tsjad

France’s Macron visits Chad amid Russian intervention fears in neighbouring CAR

Chadian Civil War (1965–1979)