1

Oslo: Stor demonstrasjon, lite mediedekning

Fredag 14. mai var hundrevis av Palestinas venner samlet i Oslo sentrum, først i demonstrasjon foran Stortinget, før en stor del gikk videre i en uanmeldt marsj mot Israels ambassade. Borgerlig media har knapt dekket noe av dette.

Eneste unntak er VG, som strømmet to timer  av markeringen foran Stortinget, men uten å dekke etterspillet. Tjen Folket Media har mottatt bilder fra markeringen fra en leser, og en aktivist har gitt oss en rapport fra demonstrasjonen.

Markeringen begynte klokken 1600 foran Stortinget, og der ble det holdt appeller i nesten to timer. Blant appellantene var flere politikere, og aktivisten forteller at særlig SV brukte anledningen til å drive valgkamp. En del av demonstrasjonen fortsatte å rope slagord underveis, noe vi kan se som et tegn på at massene ønsket mer handling og ikke kun appeller.

Da den offisielle markeringen var over, begynte en uanmeldt demonstrasjon som trakk med seg store deler av deltakerne. Denne gikk først oppover Karl Johans gate i retning slottet, før den svingte av og marsjerte mot den israelske ambassaden. Her stanset demonstrasjonen foran barrikader som politiet hadde satt opp på forhånd.

Demonstrasjonen ropte slagord en stund her, før den gikk tilbake ned Karl Johan og til Jernbanetorget. Flere hundre deltok fortsatt på dette tidspunktet, hvor man ropte flere slagord, og det var mye energi og mye sinne blant demonstrantene helt fram til den avsluttet på Jernbanetorget.

I dag, lørdag 15. mai, kan flere medier melde at Israel har bombet en boligblokk hvor de store mediehusene Al-Jazeera og Associated Press hadde sine kontorer på Gaza. Israel hevder at blokka også huset Hamas-aktiviteter, men sees over hele verden som et direkte angrep på mediene som dekker Israels overgrep og massakrer.

Markeringen i Oslo fikk lite mediedekning av borgerlig presse. Dette er typisk, og vi har sett det før med markeringer for Palestina og Kurdistan, men også mange andre demonstrasjoner, for eksempel relatert til Etiopia og Sudan. Dette understreker behovet for at massene genererer egne kanaler, som Tjen Folket Media, og ikke gjør seg avhengig av borgerlige medier.

Referanser:

Demonstrasjon utenfor Stortinget (VG)

Israeli air raid flattens Gaza building housing Al Jazeera: Live

Les mer: