1

DR Kongo: Unntakstilstand og mer vold

I begynnelsen av mai erklærte presidenten i Den demokratiske republikken Kongo beleiringstilstand, en form for unntakstilstand, i to østlige provinser. Dette etter påstander om at volden har økt kraftig den siste tiden, i form av massakre på sivile.

President Felix Tshisekedi sa han forbereder “radikale tiltak” for å håndtere sikkerhetssituasjonen i den østre delen av landet. I flere tiår har DR Kongo vært preget av krig – en av de mest omfattende og blodige i verden. I østlige Kongo rives landet i filler av geriljastyrker, leiesoldater og regulære styrker, både fra Kongo selv og fra en rekke naboland.

Bilde: DR Kongos president på statsbesøk i Frankrike.

Striden handler hovedsakelig om utvinning av Kongos enorme naturressurser, blant annet mineraler som er sentrale i en rekke industrier. Blant annet leverer landet store deler av koltanen som brukes i verdens mobiltelefoner.

France24 skriver at det anslås at 122 væpna grupper opererer i mineralrike østre DR Kongo, og at mange har røtter tilbake til krigene på 1990-tallet. Den franske nyhetskanalen skriver også at president Tshiskedi i den gamle belgiske og fransktalende kolonien, har bedt Frankrike om hjelp til å “utrydde” den væpna gruppa ADF fra Beni-regionen. Disse omtales som en ugandisk og islamistisk gruppe, med base i østre DR Kongo siden 1995.

De skriver også at dusinvis av studenter har demonstrert i regionen og krevd at FNs “fredsbevarende” styrke MONUSCO skal forlate regionen. De er beryktet i landet for overgrep mot sivilbefolkningen, og inngår åpenbart som en styrke til støtte for den korrupte regjeringen og presidenten.

DR Kongo er et enormt land, med stor befolkning og enorme rikdommer. Som resten av Afrika har det i århundrer lidd under kolonialisme og imperialisme. De fleste gruppene og leiesoldatene som kjemper i landet, og regjeringen og statsapparatet forøvrig, tjener i realiteten imperialister som USA, Frankrike, Storbritannia, Belgia, Kina og så videre. Disse ønsker på sin side verken fullstendig stabilitet eller fullstendig uro, men fører gjennom konkurranse og samarbeid konflikten videre for å sikre tilgang til billige råvarer og billig arbeidskraft.

Den tyske nyhetskanalen DW skriver at beleiringstilstanden som presidenten har erklært, sees av flere som et politisk trekk blant annet for å skade den politiske opposisjonen i landet som styrer de nevnte provinsene. Massene i landsdelen ser regjeringen og regjeringsstyrkene som en kilde til krig og overgrep, ikke til lov og orden. De skriver også at det er ingen fred i sikte i landet, og at beleiringstilstanden kan bli et tveegget sverd for styresmaktene, da innskrenkingene i folkets bevegelsesfrihet og rettigheter kan avle mer kamp og motstand.

Referanser

DR Congo declares a ‘state of siege’ over worsening violence in east

DRC: Is President Tshisekedi’s ‘state of siege’ a cover-up?

Han lager mobilen din

Conflict Minerals, Rebels and Child Soldiers in Congo with Suroosh Alvi

DR Congo: Rebels pushed from last stronghold in Beni, army says