1

Afghanistan: Taliban rykker fram – kontrollerer halve landet

Flere medier har de siste ukene meldt om en stor offensiv fra Talibans side i Afghanistan. Samtidig som USA trekker seg militært ut, rykker Taliban fram og kontrollerer nå halve landet.

NRK melder 6. juli at Taliban kontrollerer 193 av Afghanistans vel 407 distrikter og at regjeringshæren er flere steder nær ved å kollapse. Al-Jazeera hevder at store deler av de øvrige distriktene er “omstridte”, altså områder hvor den råtne USA-støtta regjeringa ikke har kontroll, men hvor det pågår kamper om makta med Taliban.

Det meldes om at styrker fra regjeringa, trent blant annet av norske soldater, i mange tilfeller flykter uten kamp. Mer enn 1000 regjeringssoldater flyktet over grensa til nabolandet Tadsjikistan for å unnslippe Taliban i nord-østre Afghanistan.

Tjen Folket Media har tidligere skrevet at den nasjonale motstanden i Afghanistan har beseiret USA-imperialismen. Tross 20 år med krig og okkupasjon, vender Taliban nå tilbake til makta, og det etter en avtale med USA underskrevet i Doha etter 18 måneder med forhandlinger.

Afghanistan-krigen som begynte i 2001, var den første operasjonen i USAs globale “krig mot terror”. Målet var å styrte Taliban for å, slik USA selv har hevdet, fjerne basene til Al-Qaida etter angrepene 11. september samme året. Status i dag er at Al-Qaida fortsatt har baser i Afghanistan, selv om Osama Bin Laden er død. Han gjemte seg forøvrig i Pakistan, hvor yankee-spesialstyrker likviderte ham i 2011. I tillegg har IS oppstått, som en utbryter fra Al-Qaida, og IS-leda grupper opererer nå i mange land, også Afghanistan.

Den såkalte “krigen mot terror” er et rent påskudd for USAs evige kriger mot verdens folk, og det fører ikke til mindre motstand: tvert om. Irak, Syria og Libya er andre eksempler på dette.

Bilde: Al-Jazeeras kart over stillingen i Afghanistan, juli 2021.

Referanser

Taliban kontrollerer nær halvparten av Afghanistans distrikter – NRK Urix – Utenriksnyheter og -dokumentarer

Over 1000 afghanske soldater på flukt etter kamper mot Taliban

Taliban tar stadig mer kontroll i Afghanistan: – En uventet og dramatisk utvikling

Afghan gov’t struggles to counter sweeping Taliban advances