1

Kina: Tennis, seksuelle overgrep og undertrykking

2. november la den kjente kvinnelige tennisspilleren Peng Shuai (35) ut et innlegg på det sosiale mediet Weibo der hun anklaget Kinas tidligere visestatsminister Zhang Gaoli (75) for seksuelle overgrep, og for å ha vært i et «av og på»-forhold som Zhang ønsket å holde hemmelig. Kinesiske myndigheter slettet fort innlegget sammen med alle hennes sosiale mediekontoer og blokkerte en rekke søkeord som navnet hennes og ordet “tennis”. I tillegg har de ifølge borgerlig media og menneskerettighetsorganisasjoner gjort Shuai et offer for “tvungen forsvinning”.

Innledningsvis påpeker vi at saken brukes bevisst av vestlige medier og organisasjoner, og må sees i sammenheng med den politiske agendaen til USA og de europeiske stormaktene Storbritannia, Tyskland og Frankrike. Disse imperialistene arbeider på spreng, både åpent og fordekt, for å begrense Kinas fremvekst og skape problemer for det kinesiske regimet. Ellers er forholdet til Kina det samme som for øvrig mellom de imperialistiske statene: Både konkurranse og samarbeid, i ujevn utvikling og balanse. Derfor kan ikke nyhetene i vestlige medier leses som om de er nøytrale, og de imperialistiske statene har både hemmelige og offentlige metoder for å drive frem kampanjer i media.

Siden 2. november har Shuai ikke blitt sett i det offentlige, noe borgerlige organisasjoner som FN, Kvinnenes tennisorganisasjon (WTA), Amnesty International og Human Rights Watch, har omtalt som svært bekymringsfullt. I et forsøk på å kneble ryktene om tvungen forsvinning publiserte kinesiske medier 17. november en e-post som de hevder var skrevet av Shuai der hun sier at alt er bra med henne. Denne e-posten vekket mer bekymring og WTA truet med å avlyse alle sine tennisturneringer i Kina hvis ikke kinesiske myndigheter kunne bevise at Shuai faktisk var trygg.

20. og 21. november publiserte kinesiske medier bilder og videoer av Shuai. Den internasjonale olympiske komité (IOC) var i en 30 minutter lang samtale med Shuai den 21. november. Så langt har ikke dette stoppet ryktene som de kinesiske myndighetene ønsket,  leder i WTA Steve Simon sa i en pressemelding:

«Selv om det er positivt å kunne se henne, er det fortsatt uklart om hun er i frihet og i stand til å ta sine egne valg uten at hun blir presset.»

Som en del av den imperialistiske konflikten mellom USA og Kina, har det hvite hus sagt at de skal legge press på Kina hvis ikke de klarer å bevise at Shuai er trygg. Andre vestlige idrettsutøvere har sagt at dette er et steg for å bli kvitt “kommunismen” i Kina, altså et tydelig ønske om at USA skal forsvare sin posisjon som eneste supermakt mot en av sine oppadstigende rivaler: Kina.

Det fascistiske kapitalistiske regimet som styrer Kina er kjent for sine menneskerettighetsbrudd, og det er naturlig å anta at Shuai har blitt anholdt. Shuai er ikke den første og blir ikke den siste som har forsvunnet eller har blitt kneblet av regimet. Det som skiller henne fra maoister, fagforeningsaktivister og mange liberale opposisjonelle, er at hennes kjendisstatus kanskje har reddet livet hennes. At anklagene om seksuelle overgrep blir dekket over og at saken ikke blir kalt politisk viser regimets udemokratiske og kvinnehatende karakter, noe den har delt med andre kapitalistiske stater siden borgerskapet restaurerte kapitalismen og avskaffet sosialismen i Kina gjennom sitt kupp i 1976.

Referanser:

Kinesisk idrettsstjerne savnet: – Hvor er Peng Shuai? – VG

Where Is Peng Shuai? A Timeline Of Events Surrounding The Chinese Tennis Star – Women’s Health (womenshealth.com.au)

New Videos Of Missing Chinese Tennis Player Peng Shuai Are ‘Insufficient’ Proof Of Her Safety, WTA Chief Says (forbes.com)

I helgen dukket hun opp på nye videoer. Mange frykter likevel at Peng Shuai er kidnappet. (aftenposten.no)

Enda flere «livstegn» fra Peng Shuai – VG

Peng Shuai: Tennis star tells IOC president she is safe — RT Sport News

Where is Peng Shuai? A timeline of events on Chinese tennis star’s strange disappearance (republicworld.com)

Peng Shuai: US President Joe Biden calls for China to provide ‘independent, verifiable’ proof of tennis player’s whereabouts | Tennis News | Sky Sports