1

Trond Giske legger grunnlaget for comeback

Trond Giske var regnet som en naturlig fremtidig leder for Arbeiderpartiet, og var lenge den fremste representanten for partiets “venstreside” i toppledelsen. Men som følge av en rekke tilfeller av seksuell trakassering måtte han gå, og nye avsløringer hindret et raskt comeback. Nå legger han grunnlaget for å komme tilbake i framtida.

Først har han etablert seg med eget lokallag i Trondheim og så bruker han nå anledningen til å kritisere regjeringen fra venstre i forbindelse med strømkrisen. Dette bygger videre på den fortellingen Giske og hans allierte har fortalt i mange år: Giske representerer “grasrota” og fagbevegelsen mot den Oslo-dominerte eliten i partiet. Han representerer “det sanne Arbeiderpartiet”, det man kjenner godt fra historien, mot moderne ledere som Stoltenberg, Støre og Hadia Tajik. 

Bilde: Trond Giske hos “grasrota” på turné for å gjenreise seg selv etter MeToo-sakene.

I virkeligheten er Giske en kynisk maktpolitiker. Han står for borgerlig realpolitikk som ikke har noe med sosialisme eller arbeiderklassen å gjøre. Han er vokst opp i en akademisk familie, har gått på Trondheims beste skole, er fostret frem som politiker i AUF og Arbeiderpartiet, han er gift inn i kultureliten og har et bredt borgerlig nettverk, i tillegg til sitt sterke grunnlag i partiet selv. Han har vært minister i flere regjeringer, blant annet med ansvar for kultur og næring, og han har aldri arbeidet utenfor politikken. Men en del av hans vei rett til toppen har basert seg på den samme fortellingen som han nå hamrer inn i forbindelse med Støre-regjeringens problemer.

I forbindelse med strømpriskrisen sier Giske at regjeringens krisepakker ikke holder i lengden, og at selve avtalene med Tyskland og Storbritannia må reforhandles. Her støtter han et konkret forslag fra SV, som hans eget parti egentlig har avvist. Videre har han tidligere denne måneden holdt et foredrag som varte en time for årsmøtet i Byåsen Arbeiderlag, et lokallag av Arbeiderpartiet i Trondheim. Her slo han fast at velgerne forlater Arbeiderpartiet og går til Rødt og SV, blant annet fordi partiet mangler “en tydelig visjon”.

Han mener Rødt blir undervurdert som faktor i norsk politikk, og at det er en formidabel utfordring for Ap at Rødt, MDG og SV fikk over 16 prosent ved valget i 2021. Han sa på årsmøtet at SV nok valgte å stå utenfor regjeringen for å overleve kampen med Rødt om stemmene. Giskes utspill kommer samtidig som en ny dokumentar om Giskes fall (“Makta rår”), hvor noe av alvoret i hans overtramp kommer frem og avslører at Giskes kynisme og maktarroganse gjennomsyrer ham fra innerst til ytterst.

Bilde: Trond Giske holder tale hos Orkland Arbeiderparti, alltid velkommen hos “sine egne”.

Da Giske falt spådde mange at hans tid var over. Han sier selv også at han aldri kommer tilbake. Det subjektive i dette er ikke så interessant. Objektivt sett legger han nå et grunnlag som kan brukes til å gjøre comeback. Han posisjonerer seg mot partiledelsen og regjeringen allerede nå, og kan slik komme “ubesudlet” inn om 4, 8 eller 12 år og ta over et parti i krise med sin nye “visjon” om et Ap som tar opp konkurransen med Rødt og SV.

Han skulle vært uspiselig som følge av seksuell trakassering av svært mange unge kvinner, men et blikk over Atlanterhavet viser at slike saker ikke trenger å bety at politisk karriere blir umulig. Videre har Giske fortsatt sterk støtte i Arbeiderpartiet, og også utenfor, noe som viste seg klart med at partilaget hans vokste fra en håndfull medlemmer til å bli det største lokallaget i Trondheim. Giske har til alt overmål full støtte av sin kone Haddy Njie, og kombinasjonen av disse faktorene, samt at han har en “fortelling” og en “visjon” som kan utfordre dagens partiledelse, gjør comebacket mulig. 

Alternativt kan han opptre mer nøkternt og posisjonere seg som en grå eminense for “venstresida” i Ap, og sikte noe lavere enn statsministerens kontor. Men verken i dokumentaren eller i de siste oppslagene i media, tegnes det et omriss av en nøktern mann.

Bilde: Trond Giske på vei inn til eget bryllup for å bli gift med kjendisen Haddy Njie, i nasjonalhelligdommen Nidarosdomen.

Referanser

Giske ut mot utenlandskabler – støtter SV-forslag – VG

Historisk stort årsmøte i Giskes lokallag: – Vi er et fenomen

Varsleren Sunniva om Trond Giske-dokumentar: – Ubehagelig å se

Filmskaperen snudde om Giske-saken: – Jeg bare slutta å tro på dem – Dagsavisen

«Harvey Weinstein var en voldtekstmann. Trond Giske var en gris.» – WolfgangWeeUncut

Trond Giske: Veljarane forlèt oss – Fjordabladet

Trond Giske: Velgerne forlater oss | Fagpressenytt