1

Albania: Demonstrasjoner mot økende drivstoffpriser

Siden 9. mars har massene i Albania demonstrert mot økninga i prisene på drivstoff. Regjeringa hevder at prisøkningene er uunngåelige på grunn av krigen i Ukraina, men massene står fast på kravet om å kutte prisene og protesterer nå daglig mot at byrden av krisa legges over på dem.

Det har vært protester i hovedstaden Tirana, og i Durres, Shkodra og andre byer. Det har også vært flere arrestasjoner. De demonstrerer fordi prisene ikke er overkommelige med tanke på de lave lønningene. Oljeprisen har økt med 30% i Albania, og de steig forrige uke til 2 euro. Gjennomsnittsinntekta er 238 euro i måneden.

Statsminister Edi Rama ga krigen i Ukraina skylda for prisøkninga og har sagt at regjeringa ikke kan endre internasjonale priser. Demonstrantene på sin side peker på andre faktorer som gjør at prisen øker; For hver liter olje som nå går for rundt 240 lek (albansk myntenhet), krever regjeringa 37 lek i avgifter, 27 i omsetningsavgift, 3 i karbonavgift og 10 i relisensieringsavgift. I tillegg til disse fire avgiftene som går til statskassa betales tre andre avgifter til private konsesjonsinnehavere. Så kommer merverdiavgiften, som på olje er 20% av sluttprisen, eller rundt 40 lek per liter

.Referanse
NewEpoch Media: ALBANIA – Demonstrations against rising fuel prices