1

Sverige: Kampene fortsetter

Protestene som strata i Linköping og spredde seg til nabobyen Norrköping på torsdag, fortsatte fredag i Rinkeby og Örebro, som var Rasmus Paludan og Stram Kurs neste stopp på påsketurneen der de trakasserer lokalbefolkninga og brenner eksemplarer av Koranen i flere svenske byer. 

Rundt hundre mennesker deltok i motdemonstrasjonen i Rinkeby i Stockholm. De overdøvde Stram Kurs med sang og bønn, men da Paludan satte fyr på et eksemplar av Koranen eskalerte motdemoen, og det ble kasta stein mot fascistene. Politiet brukte tåregass mot demonstrantene. En politibetjent er skadd etter steinkasting og flere er arrestert for ordensforstyrrelser eller vold. 

Steinkasting mot politiet: https://www.youtube.com/watch?v=_TDIc09EM3c

Rundt 200 deltok i motdemonstrasjonen i Örebro. Paludan måtte avbryte møtet og koranbrenningen på grunn av steinkasting og at folk forsøkte å ta seg over sperringene. Det ble satt fyr på fire politibusser, kasta stein og kinaputter mot politiet. og fem politibetjenter er skadd. Politi løsna flere varselskudd i forsøk på å oppløse demonstrasjonen, og til slutt trakk politiet seg tilbake.

Politibiler i brann: https://www.youtube.com/shorts/4DMmSgXIO-4

Politiet løsner skudd: https://www.youtube.com/shorts/C3cA0jow3R4

Paludan har to dommer for brudd på rasismeparagrafen, og i august 2020 fikk han to års innreiseforbud til Sverige blant annet for ulovlig demonstrering. Paludan har nå fått oppheva forbudet og har fått tillatelse til å holde møter og brenne Koranen, og gjør politiet alt de kan for at han skal få gjennomføre denne provokasjonsturneen. Både skadde betjenter eller ødelagte kjøretøy ofres for å sikre fascistenes ytringsfrihet. I dag fortsetter etter planen turneen i Landskrona.

I Oslo ble det også protestert mot brenning av koranen på fredag. SIAN hadde en uvarsla markering på Stovner like ved politistasjonen og moskeen, der Lars Thorsen brente Koranen. 50-100 mennesker kom til og konfronterte SIAN. På en video Thorsen har lagt ut ser vi at han blir angrepet av flere personer og det ender med at de tre fra SIAN må låse seg inn i bilen. Folk sparka og kasta stein mot den, vi hører en rute knuser og sianistene høres redde ut. Thorsen bruker også selvforsvarsspray ut av vinduet, og til slutt får de hjelp av politiet til å kjøre bort fra område. SIAN har varsla ny koranbrenning ved Stovner moské fredag 22. april kl. 13.

Referanser
VG: Opptøyene fortsetter i Sverige: Politibiler satt i brann, flere skadet
Nettavisen: Voldsomme opptøyer etter koranbrenning i Sverige – politiet skjøt varselskudd
ABC Nyheter: Opptøyer etter koranbrenning i Sverige