1

Irland: Husokkupasjon og åpning av James Conolly-huset

1. mai deltok irske sosialistiske republikanere i okkupasjonen av ei bygning i Dublin. Huset har tidligere vært et tilfluktssted for trengende. Den avdøde huseieren hadde sagt at huset aldri skulle stenge så lenge hjemløshet fortsatt er et problem i Irland, men huset var likevel blitt stengt av “fristaten” (den borgerlige irske staten) og Frelsesarmeen.

For å lindre noen av vanskelighetene til folket, åpnet Revolutionary Workers Union og andre sosialistiske republikanere boliger for husløse. Huset har tidligere vært sjømannsinstitusjon og ungdomsherberge. Med husokkupasjonen er den nå gjenåpnet og omdøpt til James Connolly-huset til ære for den store sosialistiske republikaneren og fagforeningsorganisatoren som ble henretta i 1916.

Til minne om de hjemløse og de som døde på gata på grunn av imperialismen og «fristaten», ble «Stjerneplogen» heist på halv stang på taket. I tillegg ble det hengt opp bannere fra huset med kravene «Boliger til folket» og «Åpne alle tomme hus».

3. mai møtte over hundre personer opp i en demonstrasjon på utsida av huset, med taler og sang til støtte for okkupasjonene: 

https://fb.watch/cOLIpRKSKk/

Referanse
Dem Volke dienen: Irland: Besetzung und Eröffnung des James Connolly Haus
Facebook: Revolutionary Workers Union, James Connolly House og AIAI- For National Liberation and Socialist Revolution.