1

NHO bruker lockout i skittent spill mot flystreiken

Bilde: Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO.

Tirsdag kl 18 varslet Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) lockout mot flyteknikerne fra søndag 26. juni. Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO, forsøker å kvele streiken så raskt som mulig.

Lockout betyr at kapitalistene stenger sine ansatte ute fra jobb. Dermed er dette et knallhardt virkemiddel som vil sette svært mange flere fly på bakken. Dette betyr i realiteten en trussel om å stanse store deler av luftfarten fra søndag av. Samtidig bruker NHO media, og får velvillig hjelp fra VG og Dagbladet, til å angripe flyteknikerne. Dette har ført til et sterkt press mot flyteknikerne, som har mottatt all slags hets, blant annet drapstrusler, de siste dagene.

Lockouten har en klar funksjon: Å enten tvinge flyteknikerne til å gi seg, eller til å bringe staten inn i konflikten med tvungen lønnsnemnd. Lockouten vil nemlig ramme ambulanseflyene, og dermed får staten et påskudd om at konflikten truer «liv og helse». Det er et skitten spill som viderefører kapitalistenes og statens taktikk gjennom mange lønnsoppgjør de siste årene. Dette er en tendens i retning korporativisme ved undergraving av frie forhandlinger i arbeidslivet.

NHO-Almlid bruker sterke ord, og sier streiken truer «modellen for lønnsdannelse» i samfunnet. Denne modellen er formaliseringen av korporativisme på norsk, i form av hovedavtalen og «trepartssamarbeidet» (stat-fagbevegelse-kapitalister). Almlid kaller kravene fra flyteknikerne ekstreme og sier de kommer fra «et lite, frittstående forbund».

Jan Skogseth, som er leder i Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO), sier at NHO ikke viser noen reell forhandlingsvilje og at forhandlingene står bom fast. Videre sier NFO at de håper på en rask oppstart av forhandlinger, og hevder altså at de er åpne for å diskutere kravene. Nestleder i organisasjonen sier de også er villige til å redusere lønnskravet sitt.

Om lockouten iverksettes fra søndag tas 20 flyteknikere i firmaet Babcock ut, og det er de som drifter ambulansefly i Norge. Disse sier at dette vil bety at alle ambulanseflyene i løpet av få dager må stå på bakken, om de ikke får tilsyn av flyteknikere.

NRK skriver: «Leder Jan Skogseth i NFO kaller det grotesk at ambulansefly rammes av NHOs plan om lockout.»  og «Vi har vernet om liv og helse. Da er det drastisk at NHO kommer med en lockout som direkte rammer Babcock og setter liv i fare. Det er grotesk å gamble med menneskers liv på denne måten, sier Skogseth til TV 2.»  

Professor i samfunnsøkonomi, Frode Steen, sier lockout er en kraftig reaksjon fra NHO og at det innebærer tilspissing av konflikten. Det betyr at veldig mange fly vil stoppe over helgen, sier han videre. Kort sagt: Dette er et forsøk fra NHO sin side på å stanse streiken så fort som mulig, enten ved å tvinge flyteknikerne til å godta lavere lønnsøkning, eller ved å få staten til å gripe inn med tvungen lønnsnemnd.

Referanser
Flyteknikerne blir stengt ute fra jobb. NHO varsler lockout i streiken | FriFagbevegelse
NHO varslet lockout – flyteknikerne tok kontakt i kveld – NRK Norge
Krev lønnsnemnd for å halda ambulanseflya i lufta
Bruker «kampvåpen»: – Begynnelsen på slutten