1

Brasil: Ut av favelaen, morderpoliti!

Våre kamerater i A Nova Democracia dekker protestene som har fulgt etter at politiet 21. juli gjennomførte den dødeligste operasjonen siden 2010 i Complexo do Alemão. Allerede samme dag som angrepet holdt innbyggerne en militant demonstrasjon for å fordømme terrorismen de ble utsatt for.

Mototaxi-sjåfører kjørte i en parade gjennom hovedgatene i regionen på morgenen. Noen timer senere, tidlig på ettermiddagen, skjedde en annen forbrytelse. Med bannere, barrikader og slagord fordømte innbyggerne Alemão-massakren og krevde rettferdighet.

Innbyggerne Estrada do Itararé satte opp en barrikade av brennende dekk for å beskytte seg mot politiet og et banner som fordømte politiets brutalitet, med slagordet “Ut av favelaen, morderpoliti!» I et forsøk på å hindre dem retten til å demonstrere, retta politibetjentene våpnene sine mot innbyggerne og kjørte med caveirõene (pansrede militærpolitikjøretøy) mot dem. Men innbyggerne lot seg ikke skremme og fortsatte demonstrasjonen.

Demonstrasjonen passerte foran politistasjonen og fordømte folkemordsaksjonen med slagordet «Ingen flere massakrer, politimord!»

Deretter gikk demonstrasjonen videre til et sted der innbyggere hadde fjernet likene av de døde siden tidlig morgen. Dette er også et brudd på rettigheter. Politiet truet med å skyte demonstrantene og nyhetsteamet til A Nova Democracia som fulgte med flyttingen av likene.

Banner mot politidrap.
Barrikaden som ble reist på Estradada do Itararé.

Nytt drap neste dag

Om morgenen 22. juli ble en annen beboer drept av politiets folkemordsagenter. Solange Mendes, en 49 år gammel arbeider, ble skutt og drept av en politimann i landsbyen Caixa D’Água. Det hensynsløse politiet benektet som vanlig.

Morgenen dagen før, 21. juli, ble den 50 år gamle arbeideren og moren Letícia Marinho de Salles drept av politiet. Kroppen hennes vil bli gravlagt lørdag 23. juli klokka 11.30 på São Francisco Xavier-kirkegården i Caju. 

Blodsporet etterlatt av det morderiske militærpolitiet.

Cláudio Castro: morder og terrorist

På en pressekonferanse erkjente sjefene for Rio de Janeiros militære og sivile politi bruddene som ble begått under operasjonen, inkludert å gå inn i beboernes hjem. Vissheten om straffrihet for de kriminelle i uniform er årsaken til at massakrene i favelaene har fortsatt. På 14 måneder har det reaksjonære militæret allerede drept mer enn 70 mennesker.

Bare i regionen Complexo da Penha og Alemão har mer enn 300 000 innbyggere i favelaene og nærliggende distrikter blitt ofre for terrorangrep. Ytterligere 90 000 mennesker som bor i favelaene Manguinhos og Jacarezinho blir regelmessig tatt som gisler av politiet. Det er registrert minst én operasjon i disse fire regionene de siste tre månedene.

I Manguinhos protesterte innbyggerne 13. juli ved å stenge Avenida Leopoldo Bulhões etter at militærpolitiet drepte seks mennesker. I Jacarezinho, 11. mai, ødela det sivile politiet, som også rettferdiggjorde terroraksjonen i Complexo do Alemão, et minnesmerke som ble reist av innbyggerne for å minnes massakren som fant sted et år tidligere.

Etter massakren 21. desember i Complexo do Alemão, passerte Claudio Castro 200 døde i politioperasjoner. Siden han tiltrådte har det vært totalt 40 raid. Castro ble valgt som stedfortreder for den morderiske terroristen Wilson Witzel, som allerede i sin valgkamp hadde annonsert folkemordspolitikken med «hodeskudd» og «nedskyting» av alle som utgjorde en trussel mot politiet.

Tiltakene møter fortsatt motstand fra innbyggerne i Rio de Janeiros favelaer. Og for hvert nye feige angrep vokser klassesolidariteten i Brasil og internasjonalt enda mer.

Referanse
RJ: Moradores do Complexo do Alemão protestam e denunciam terrorismo de Estado; veja o vídeo – A Nova Democracia