1

Oslo: Vektervold mot skeive

Flere av gjestene på et skeivt arrangement opplevde at vekterne fra selskapet Proff Security som var leid inn for anledningen oppførte seg sjikanerende og sjåvinistisk. Arrangementet foregikk i regi av Comrades inc. på Kafe Godthåb den 22. juli, og var for å samle inn penger til kjønnsbekreftende behandling til en av Comrades sine medlemmer. 

I en Instagram-post hevder Comrades å ha mottatt flere tilbakemeldinger om ufin og ekkel oppførsel fra vekterne i løpet av kvelden. For eksempel så har de ifølge Comrades sagt til folk som ventet på å komme inn «Veit du hva slags arrangement dette er? Sikker på at du vil inn?» Folk har også fortalt at de ikke fikk lov å gå på do i fred, ettersom vekterne «oppførte seg som spanere». Comrades skriver videre at kun 4 vektere ble hyrt inn, men at de var 9 personer mot slutten av kvelden.

Mot slutten av arrangementet ble DJ Espen Iden lagt i bakken, etter en uenighet om når han skulle avslutte, skriver Avisa Oslo. I følge Dj Espen Iden og andre krevde vekterne at han måtte avslutte klokka 03:00, mens DJ Iden mente han hadde rett til å fortsette til 03:30. DJ Iden og andre forteller at volden fra vekternes side var uprovosert, og at Iden har hatt vondt i ryggen og skulderen siden hendelsen. En av vekterne skal så ha ropt «Jævla soper» mot Iden, og ropt til arrangører og deltakere at han kunne transfobiske skjellsord, samt anklaget dem for å trekke «T-ord kortet.»

En av Comrades-medlemmene forteller til Avisa Oslo at det ble ropt seksuelt krenkende ting etter dem, og at politiet som kom i etterkant tok vekternes versjon av hendelsen for god fisk. 

Comrades skriver også på Instagram at en av vekterne som dukket opp senere er en kjenning av politiet, og har vært voldelig mot gjester før. 

Proff Security, på sin side, nekter for å ha gjort noe feil, hevder at de ikke er et transfobisk eller homofobisk selskap, og at DJ Iben var den som startet volden. 

Comrades Inc på Instagram.

Dette er nok et eksempel på vold, diskriminering og trakassering som utsatte grupper opplever fra politiet, og (i dette tilfellet) nært beslektede private institusjoner. Vekteryrket er nært beslektet til politiyrket, ettersom begge skal beskytte «(borgerlig) lov og orden,» og borgerlig eiendom, og i praksis samarbeider de ofte. Dermed vil det være en felles forståelse og gjensidig kameratskap blant disse. I dette tilfelle kommer det til uttrykk i at politiet vektlegger vekternes forklaring mer enn gjestenes. 

I en kommentar på Comrades sin Instagram hevder en person at Proff Security har som praksis å kreve at deres ansatte jobber frem til klokken 3 på natten, før de så går rett på til å jobbe som vektere på sykehuset fra klokka 04 til klokka 21. I tillegg til den reaksjonære rollen vekteryrket spiller generelt, kan dette også forklare vekternes oppførsel den kvelden. Verdt å merke at ni personer som legger en person i bakken på ingen måte er en proporsjonell respons på en uenighet over om man skal avslutte musikken en halv time før stenging, eller ikke. Det fremstår også som tvilsomt at en musiker skulle gå til uprovosert angrep på et overtall vektere.

Måten vekterne oppførte seg på den kvelden er et eksempel på den sjåvinistiske forestillingen om at omverdenen må beskyttes mot skeive, og ikke at arrangementet måtte beskyttes mot omverden. Reaksjonære politikere sier ofte at skeive er en trussel mot det borgerlige samfunnets «verdier». Dermed er det kanskje ikke overraskende at mennesker som skal beskytte nettopp det samfunnet former den oppfatningen. Uansett så er det en påfallende innstilling å ha når det ble utført et skyteangrep mot et skeivt utested natt til Pride i den samme byen knapt en måned tidligere.

STONEWALL VAR ET OPPRØR!

DET ER RETT Å GJØRE OPPRØR MOT REAKSJONÆRE!

Referanser
Comrades Inc
DJ lagt i bakken av vektere på arrangement for skeive: – Jeg er rystet, skadet og sjokkert – Avisa Oslo