1

Filippinene: Sivile drept i falske sammenstøt

Det har vært flere tilfeller av vilkårlig skyting mot sivile utført av soldater fra de væpnede styrker på Filippinene(AFP) i juli.
Soldatene fikk det til å se ut som om ofrene var medlemmer av folkehæren, New People’s Army (NPA), og at de ble drept i skuddvekslinger. Dette melder avisen Ang Bayan, en avis tilknyttet Filippinenes Kommunistiske Parti (CPP)

15. Juli: I Occidental Mindoro, ble Dante Yumanaw drept av 76. infanteribataljon. Yumanaw hørte til Mangyan Batangan stammefolket og var høvding for landsbyen Sityo Tiyabong. Ang Bayan melder videre at soldater trakasserer offerets familie og hindrer dem å besøke likvaken.

18. Juli: I Batangas, ble 9 år gamle Kyllene Casao drept da 59. Infanteribataljon åpnet ild mot henne og faren. Jenta og faren var på vei hjem etter å ha sett til familiens geit da soldatene overfalt dem.

59. Infanteribataljon hindrer menneskerettighetsorganisasjoner fra å etterforske åstedet og de holder faren til Kyllene skjult. Etter forhandlinger med de lokale styresmaktene, har menneskerettighetsorganisasjoner fått presset frem uavhengige granskninger, der blant andre UNICEF skal delta.

26. Juli: Christina Jacobbe, gravid i femte måned fra delstaten Negros Oriental ble drept av soldater fra 62. Infanteribataljon, 26. juli kl 05.00. Soldatene skjøt tilfeldig mot hytten deres.
I tillegg til Jacobbe, ble også hennes 16 år gamle datter Everly Kee Jacobbe samt en slektning Rodan Montero, som var i det samme huset, skutt og drept i hendelsen.

Christina er tidligere barnehagelærer som ble tvunget til å slutte i jobben etter at hun ble rødmerket og forfulgt av militæret.

26. Juli: I Batangas, drepte 59. Infanteribataljon Maximo Digno, en bonde i Lobo. I følge naboer er Digno psykisk utviklingshemmet. Dagen før avfyrte soldatene våpnene sine vilkårlig i nærheten.

Disse iscenesatte trefningene (encounter killings) beskriver utenomrettslige drap utført av politiet eller de væpnede styrkene, angivelig i selvforsvar, når de møter mistenkte. Det er vilkårlige drap utført etter slik det passer seg for soldatene og deres befal.
På Filippinene, er dette et verktøy reaksjonen anvender brutalt for å slå ned folkekrigen og drukne revolusjonen i blod.
Ang Bayan: Military kills pregnant woman, 2 children and 3 farmers
Wikipedia: Encounter killings