1

Streiken i elektrokjemisk industri trappes opp

Mandag 22. august trappes streiken opp innenfor prosessindustrien. 1115 nye medlemmer tas ut i streik ved bedriftene Hydro Aluminium Sunndal, Alcoa Mosjøen og Bilfinger Industrial Service Norway.

Leder for fagforeninga Industri Energi, forbundsleder Frode Alfheim, sier de trapper opp streiken for å øke presset på motparten i Norsk Industri. Fra før er 1422 medlemmer ute i streik i ti forskjellige bedrifter, blant annet ved Glencore Nikkelverk i Kristiansand.

Blant annet er det Norsk Hydros aluminiumsproduksjon som rammes, og per mandag blir 2500 av 7600 medlemmer av Industri Energi tatt ut i streik. Bedriftene som rammes går historisk godt, og tjener enorme profitter, og fagforeningslederen sier arbeiderne nå forventer «en rettferdig andel av rekordresultatene de er med på å skape».

Vi ser streiken i sammenheng med dyrtida, som spiser opp lønna til stadig flere, med økte priser på matvarer, ville økninger i strømprisen og nye rentehevinger. De fleste sosialdemokratiske fagforeningslederne har forrådt sine medlemmer i år, og akseptert en stor reallønnsnedgang uten kamp. Men enkelte fagforeninger presses nå til å ta kampen, og slik viser de vei for andre arbeidere. Bare kamp kan hindre den verste reallønnsnedgangen.

Forøvrig er Norsk Hydro et av Norges aller største og rikeste selskaper, med en stor virksomhet i den tredje verden, blant annet i Brasil, hvor de høster superprofitt for sine eiere. Staten er en stor eier i det dels private, dels statlige selskapet, som samarbeidet tett med den tyske okkupasjonsmakta under krigen.

Referanser
Streiken i industrien trappes opp mandag: Over tusen flere arbeidere legger ned arbeidet | FriFagbevegelse
Streiken i prosessindustrien trappes opp med over tusen medlemmer – E24
Streiken i elektrokjemisk industri har startet
Storstreik i industrien fra mandag: – Liten vilje til forhandling | FriFagbevegelse