1

Russland: Aleksandr Dugins datter drept med bilbombe

Aleksandr Dugin er en kjendisideolog fra Russland, som også er populær i en del obskure miljø på høyresida i Europa forøvrig. Denne helga ble hans datter Darja Dugina drept med en bilbombe som kan ha vært myntet på ham.

Dugin forfekter en såkalt «fjerde politisk teori», som legger til grunn at ulike sivilisasjoner strider mot hverandre, og at den «eurasiske» kulturen, med Russland som kjerne, utgjør det sunne alternativet til et degenerert vestlig samfunn. I essens er Dugins teori klassisk fascistisk politikk, med vekt på ekspansjon og kulturell overlegenhet. Han hevder at han avløser de tre tidligere teoriene; liberalismen, fascismen og marxismen, og inkorporerer «de positive sidene» fra dem alle i sin «tidløse» og «evige» fjerde teori. Dette er i seg selv typisk fascismen, som med fravær av ideologisk kjerne, kan kle seg i en hvilken som helst drakt, og vi ser den da også uttrykke seg på helt forskjellig vis i forskjellige samfunn.

Dugin er kalt Putins ideolog, men kritiske røster mener det ikke engang er sikkert Putin har lest noe av ham. Dugin har støttet invasjonen av Ukraina, og Russland anklager nå Kiev for å stå bak bilbomben. På den andre siden ser mange det som mistenkelig at den russiske staten så raskt etter bombeangrepet visste hvem som sto bak og kunne beskrive henne detaljert.

VG skriver: «En tidligere russisk politiker som nå bor i Ukraina, har hevdet at en undergrunnsgruppe i Russland utførte attentatet, og at den kommer til å utføre flere aksjoner i tiden som kommer. Heller ikke denne påstanden er dokumentert.»

Referanser

Hundrevis tok avskjed med den russiske høyrenasjonalisten Darja Dugina – VG

Daughter of Russian nationalist hailed as martyr | Reuters