1

Demonstranter arrestert i protester mot det britiske monarkiet

A Nova Democracia skriver om at skotske og irske demonstranter har blitt arrestert etter flere protester og demonstrasjoner mot monarkiet etter at Elizabeth II døde og Charles III tok over som konge av det britiske monarkiet.

Under proklameringen av Charles III i Oxford ble en demonstrant arrestert etter å ha ropt «Hvem valgte han?». I Irland har det vært feiringer av dronningens død og demonstrasjoner i gaten. En annen demonstrant ble arrestert foran palasset i Westminster for å vise en plakat med teksten «Han er ikke min konge» anklaget for å ha «forstyrret den offentlige orden».

Den 19. september dro dusinvis av irske sosialistiske republikanere til gatene i Dublin for å fordømme det engelske monarkiet. Under markeringen kastet aktivister fra Anti Imperialist Action Ireland en kiste med ordene » RIP British Empire » skrevet på i elven Liffey. Demonstranter fordømte opptredenen av representanter for den gamle halvkoloniale irske staten ved begravelsen til Elizabeth II og «halvstaven» (symbol på sorg) til det irske flagget over General Post Office i Dublin, den irske byens hovedpostkontor. Bygningen er et nasjonalt symbol på Irland. I 1916, under det væpnede opprøret til irske republikanere mot britisk imperialisme (Easter Rising), ble den brukt som hovedkvarter for de nasjonale motstandskjemperne, og den 24/04 samme år ble Proklamasjonen av Den irske republikk lest opp av de revolusjonære foran bygningen.

Det skotske fotballaget «Celtics» feiret dronningens død 14. september og 18. september. Begge dager, i forskjellige kamper ropte tilskuerne slagord som de fortsatte når det ble avholdt «ett minutts stillhet» før kampen.

Referanse
Manifestantes escoceses e britânicos são presos em protestos contra a monarquia britânica – A Nova Democracia