1

Chile: Tre år etter opprøret i 2019

18. oktober tok over 2000 chilenere til gatene for å markere treårsdagen for det store opprøret i 2019. 

I 2019 oppsto det store protester i Santiago som en reaksjon på økte priser på kollektivtransport, og initierte mobiliseringer som holdt seg konstante i flere måneder og som kanaliserte samfunnets misnøye med de store ulikhetene i samfunnet. Protestene spredte seg til alle regioner av landet, og flere millioner chilenere protesterte mot økte levekostnader, forskjeller, arbeidsledighet og privatisering. De krevde bedre helsetjenester, utdanning, pensjoner og boliger. 29 mennesker ble drept og mer enn 400 fikk påført øyeskader av politiet. Over 3100 klager på menneskerettighetsbrudd fra politiet ble rapportert.

Rundt 2300 mennesker over hele landet markerte nå at det er tre år siden opprøret og de protesterer fordi de fortsatt ikke har fått noen endring. I Santiago demonstrerte flere hundre. Mange av demonstrantene var iført briller og ansiktsmasker som beskyttelse mot tåregass. De stoppa trafikken på Santiagos sentrale Alameda-aveny, reiste brennende barrikader og blokkerte tilgangen til flere metrostasjoner. Mange butikker holdt stengt og skoler sendte elevene hjem. I følge politet ble 13 politibetjenter ble skadd, det satt fyr på en lastebil, to busser ble stjelt, rundt 70 mennesker begikk forbrytelser og 50 ble arrestert. Politiet satte inn 25.000 betjenter og brukte vannkanoner og tåregass mot demonstrantene. Tall fra Corporation for Promotion and Defense of People’s Rights (CODEPU) viser at minst 195 personer ble arrestert, og fordømte også at politiet brukte tåregass og vann med kjemiske midler mot demonstrantene.

TeleSUR beskriver situasjonen med at politibrutaliteten er vendt tilbake til gatene i Santiago, de chilenske mainstream-mediene tyr til sin gamle desinformasjonstaktikk og rapporterer om politivold i Europa, men tier om det som skjer i Chile, og at i likhet med tidligere høyreorienterte regjeringer, angriper det militariserte politiet også journalistene som dekket protestene. 

Les også:

Referanser
Police Brutality Returns to the Streets of Santiago de Chile – TeleSUR
Chileans take to the streets to mark 3rd anniversary of upheaval – Al Jazeera
Fresh protests to mark anniversary of Chile revolt – African Insider