1

Iran: Første demonstrant henretta og protestene vokser

8. desember ble 23 år gamle Mohsen Shekari henretta i Iran. Han er den første som er henretta for å ha deltatt i de pågående folkelige protestene.

Shekari var anklaget for å ha stukket en sikkerhetsvakt med machete, og for å ha sperra av ei gate i Teheran, og domstolen forsvarer dødsstraffen med at demonstrantens handlinger er «krig mot gud». Shekari ble dømt for lukkede dører i revolusjonsdomstolen i Teheran, noe som er vanlig i saker som har blitt kritisert internasjonalt.

De landsomfattende demonstrasjonene starta 16. september, utløst av moralpolitets voldelige arrestasjon av og drap på 22 år gamle Zhina Mahsa Amini. Ifølge Iran Human Rights i Oslo er minst 475 mennesker drept i demonstrasjonene, og mer enn 18.000 er pågrepet. Fanger blir torturert til å tilstå forbrytelser. 

28 mennesker, inkludert 3 mindreårige, har til nå fått dødsdom eller risikerer å få det, for i følge myndigheten å ha gjort seg skyldig i «moralsk forfall» og/eller «fiendskap mot Gud», og anklagene rommer alt fra angivelig medvirkning til drap på sikkerhetspersonell og ildspåsetting, til å ha posta kritiske kommentarer på sosiale medier.

Blant de som risikerer dødsstraff er det to kjente rappere. Kurdiske Saman Seydi, også kjent som Saman Yasin, har flere kurdiske protestsanger med temaer som undertrykkelse fra den iranske regjeringen mot folket, og har på Instagram posta flere støtteinnlegg til opprøret. Han bortført av de iranske sikkerhetsstyrkene fra hjemmet sitt 2. oktober. Han har blitt utsatt for alvorlig psykisk og fysisk tortur under interneringa, og er blitt nekta advokat.

Rapperen Toomaj Salehi har posta videoer av seg selv under protester og har rappa om protestene. Han har også tidligere skrevet og fremført tekster om hverdagen i Iran. Han er blant annet anklaget for propagandistisk aktivitet mot regjeringa. Det er publisert en video av sikkerhetsstyrker som arresterte en mann med bind for øynene identifisert som Salehi som sa at han hadde «gjort en feil», men familien benekter at mannen i videoen er rapperen.

Regimets bruk av dødsstraff for å skape frykt og få slutt på opprøret lykkes ikke, og denne uka har protestene mot undertrykkinga av kvinnene og folket økt i styrke. Denne uka var det mobilisert til en ny bølge av protester, og stadig flere tar til gatene. I møte med regimets vold har også demonstrantenes motstands endra seg, og flere går nå til angrep på regimets styrker. Flere politistasjoner er brent ned og flere titalls politi- og sikkerhetsfolk skal være drept.

Referanser
MINST 28 RISIKERER DØDSSTRAFF – Amnesty International
Shekari (23) henrettet i Iran: – Et politisk grep for å skremme – VG
Saman Yasin, a Kurdish artist, sentenced to death as one of the detainees in the recent protests – Hengaw Organization for Human Rights
Who is Toomaj Salehi, the Iranian rapper who faces the death penalty? – Euronews