1

Internasjonalt: Aktuelle nyheter

Bilde: Opptøyer i Pakistan, til støtte for tidligere statsminister Imran Khan.

Krigen mot Ukraina fortsetter, inkludert spillet om svensk Nato-medlemskap og russiske atomvåpen til Hviterussland. Tendensen til politisk uro, opprustning og krise kommer til uttrykk både i USA, Storbritannia, Frankrike, Sørøst-Asia og Pakistan.

Ukraina: Kort oppdatering på situasjonen

Tyrkia har godkjent finsk Nato-medlemskap, men den svenske søknaden er fortsatt på is. Russland har flyttet taktiske atomvåpen inn i Hviterussland, og ukrainske myndigheter hevder landet blir holdt som gissel av russisk imperialisme. Ukrainske generaler har blitt kritisert både innad i Ukraina og fra utlandet, fordi de har besluttet å forsøke å holde på byen Bakhmut. De insisterer likevel på at russiske krefter sliter seg ut i kampen om byen, og at Ukraina snart vil utnytte muligheten til å gå på offensiven. Det rapporteres at Ukraina samler flere styrker ved fronten, men president Zelenskyj sier det ikke er mulig med en motoffensiv uten mer støtte fra utlandet.

USA: Nytt stadium i AUKUS-pakten 

Australias statsminister Anthony Albanese og Storbritannias Rishi Sunak har vært i San Diego, USA for å møte president Biden. Her har de erklært et nytt stadium av «forsvarspakten» AUKUS, hvor de tre landene skaper en felles atomubåt-flåte i Stillehavet, med en tydelig brodd mot kinesisk sosialimperialisme. USA skal produsere nye atomubåter for Australia. De tre imperialistene, med supermakta USA i spissen, har gjennom denne pakten slått fast at de skal opptre som «politi» i indo-stillehavet. Kina sier AUKUS-landene beveger seg ned en farlig vei. Dette er i tråd med USAs strategiske hovedmål i dagens verden: å omringe Kina og holde dem nede for å hindre dem i å utfordre USAs posisjon som verdens eneste hegemoniske supermakt.

Frankrike: Møte mellom Sunak og Macron

Storbritannias statsminister Sunak har ikke bare vært i USA. Han har også besøkt president Macron i Paris, hvor hovedsaken på møtet var den kraftige økningen i migranter som tar seg over den britiske kanalen fra Frankrike til Storbritannia. Etter Brexit og siden Storbritannia ikke er medlem av Schengen, kan flyktninger krysse Europa og ta seg dit, med rett til å søke asyl. Storbritannia ønsker at Frankrike skal hjelpe dem å hindre dette, ved å finansiere et interneringssenter i Frankrike.

Pakistan: Økende uro og politisk maktkamp

Politiet i Pakistan har uten hell forsøkt å arrestere tidligere statsminister Imran Khan. Khan er svært populær og anklages for korrupsjon. Samtidig har tusentalls masser samlet seg utenfor Khans hus i Lahore, og disse har hindret politiet å pågripe ham. Khan på sin side har anklaget USA-imperialismen for å ha stått bak at han mistet makta. Pakistan er inne i en dyp økonomisk krise, og myndighetene frykter kraftig økende politisk vold.

Chile: Nytt nederlag for Boric

Underhuset i Chiles kongress har avslått president Gabriel Boric’s forslag til en ny skattereform. Han hadde forhåpninger om å øke statens inntekter for å innfri valgløfter om pensjon og andre velferdstiltak.

USA: Ron DeSantis og Trump

Ron DeSantis, guvernør i Florida og kandidat til å bli republikanernes presidentkandidat, sier støtte til Ukraina ikke er en «vital interesse» for USA. Uttalelsen er blitt fordømt av Republikanernes sentrale partiledelse, men slik beveger DeSantis seg nærmere Trump og hans uttalelser om Ukraina. På sin side kjemper Trump mot retten i New York, som etterforsker han for misbruk av valgkampmidler. Han mobiliserer sine støttespillere og truer med blod og ild om han blir arrestert.

Referanser
The world in brief | The Economist