Av en kommentator for TFM.
I februar har det vært opptøyer mot regjeringen på Haiti, et av verdens fattigste land med lange tradisjoner for både opprør og hard undertrykking.
Nettavisen skriver at myndighetene nekter for å ha rekruttert leiesoldater for å beskytte staten mot opprørere, selv om tungt bevæpna utlendinger er blitt pågrepet uten å ha noen god forklaring på hva de gjør i landet.
Nettavisen skriver:
Landet har vært preget av stor uro den siste tiden og en rekke voldelige opptøyer. Demonstranter har vist stor misnøye mot landets president Jovenel Moïse, og sju personer har mistet livet i opptøyene. Misnøyen med Moïse begynte å vise seg for alvor da han unnlot å etterforske korrupsjonsanklager mot den forrige regjeringen knyttet til Petrocaribe, et subsidiert oljesamarbeid med Venezuela. Mange haitiere er rasende over skyhøy inflasjon og regjeringens manglende evne til å ta tak i en korrupsjonssak i forbindelse med billige oljeforsyninger fra Venezuela.
Haiti er et av verdens fattigste land og har en stolt historie for opprør. Landet ligger på den karibiske øya Hispaniola, som forøvrig består av landet Den dominikanske republikken, og landets befolkning er hovedsakelig etterkommere av afrikanske slaver brakt dit av kolonimaktene.
I 1804 frigjorde folket seg fra kolonimakten Frankrike etter et vellykket slaveopprør, og ble således et av de aller første land til å frigjøre seg fra de europeiske kolonirikene, 150 år før den store bølgen av kolonifrigjøring i kjølvannet av Andre verdenskrig. Slaveopprøret på Haiti var en heltemodig revolusjon som skulle inspirere undertrykte i hele verden.
I dag kjemper massene på Haiti igjen mot makten. Som et av verdens fattigste land og en del av den tredje verden, er landet en semi-koloni. Det vil si at landet tross formell juridisk selvstendighet, fortsatt er økonomisk (og politisk) dominert av imperialistene.
Haiti er det fattigste landet på den vestlige halvkule, og det nest fattigste i verden. I flere tiår var landet dominert av Duvalier-familien (1957-1986), som solgte landet til USA-imperialismen og holdt seg ved makten med brutal terror mot folket.
I dag er landet fortsatt hovedsakelig en halvkoloni under USA. USA er den største importøren av Haitis billige eksportvarer. Haiti har tollfrihet til USA, og eksporterer store mengder billige tekstiler, samt jordbruksprodukter. USA tjener altså godt på det svært fattige landet.
Det er også en historie av forsøk fra deler av herskerklassen på å oppnå større selvstendighet fra USA. Dagens myndigheter har for eksempel inngått samarbeid med Venezuela, gjennom en oljeallianse med landet, og 90% av myndighetenes budsjett kommer herfra. Slike forsøk fra deler av herskerklassen i Haiti forklarer hvorfor USA har vært direkte og indirekte involvert i en rekke kupp og motkupp i landet.
Fra midten av 1980-tallet og helt fram til i dag, har det vært en rekke kupp, kuppførsøk, militærjuntaer, militære intervensjoner (fra blant annet Brasil), opptøyer og opprør. Det er en permanent og svært brennende krise i landet. Utgangspunktet er den dype fattigdommen som over 80% av befolkningen lever i, og dette var også bakgrunn for og årsak til de enorme lidelsene under jordskjelvet i 2010.
Wikipedia skriver:
Et kraftig jordskjelv rammet Haiti 12. januar 2010. Skjelvets episenter lå noe utenfor hovedstaden Port-au-Prince, men byen ble svært hardt rammet. Offisielt antar man at omtrent 316.000 mennesker omkom i skjelvet og det er dermed en av de største enkeltkatastrofer i historien. Omtrent 1,2 millioner ble husløse og mange av dem har måttet bo i teltleir siden.
På den tiden skrev vår forløper at årsaken til at så mange døde ikke var naturkatastrofen i seg selv, men den enorme fattigdommen. Elendig infrastruktur, slumbyer, mangel på mat, vann og medisiner, manglende beredskap og helsevesen, og så videre – kort sagt, den imperialistiske kapitalismen som har plyndret landet i århundrer er den virkelige morderen. USA-imperialismens plyndring av Haiti, deres intriger og intervensjoner, har gjort folket nesten forsvarsløst mot de ekstraordinære naturkreftene. Dermed ble nesten tre prosent av hele befolkningen drept, i ett enkelt jordskjelv!
Når jordskjelv rammer San Fransisco eller byer i Japan, dør det ikke 300.000 mennesker!
Det illustrerer på tragisk vis forskjellen på imperialistiske land og landene i den tredje verden.
Dette er bakgrunnen for opptøyene på Haiti i dag. Og det er bakgrunn for den fortvilte situasjonen som preger store deler av den tredje verden og gjør den til en knusktørr prærie der en liten gnist kan tenne en stor brann. Det viser igjen sannheten i den marxistiske tesen om at der det finnes undertrykking vil det finnes motstand, at nasjoner vil ha frigjøring og proletariatet vil ha revolusjon.
Les mer:
Store demonstrasjoner mot makten i Haiti: – Har aldri opplevd det så ille som nå (VG)
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.