Av en kommentator for Tjen Folket Media.
Jesper Melin Ganc-Petersen har tjent en halv milliard på inkassovirksomhet mot fattige og syke folk, samtidig som han og flere rundt han lever et luksusliv. Folk med inkassokrav mot seg opplever fordommer, stigmatisering og latterliggjøring som at de “lever over evne”. Dette er borgerskapets hyklerske forsøk på å skjule hva de egentlig driver med, at de tramper fattige folk lengre ned. Og at de raserer retten til helsehjelp, mens sosialdemokratene skryter av at Norge har et gratis helsesystem, noe enhver fattig person vet er løgn.
Inkassoselskaper har som jobb å kreve inn gjeld på vegne av andre selskaper og det offentlige. De fører krav mot både selskaper og enkeltpersoner, folk av ulike klasser, men det går hardest ut over arbeidere og fattige. I det store mylderet av inkassoselskaper har vi her valgt å sette fokus på noen av største inkassoselskapene med virksomhet som rammer arbeidere og fattige ekstra hardt.
Skambeleggelsen av fattige folk med gjeld
Inkassoselskaper slipper billig unna i media. I denne artikkelen har de fått omtale på grunn av lumske taktikker for å få ekstra penger ut av småkrav. Ting som er uryddig eller juks får av og til omtale, men inkassoselskapenes generelle parasitære rolle på fattige folk blir det ikke skrevet om.
Tvert om finnes det en kultur for å beskrive hele inkassoproblemet som et problem som dreier som “personlig” økonomi. Fokus legges nesten utelukkende på uansvarlige bortskjemte mennesker som lever over evne, som slurver med å betale regninger i tid og så videre. Fattigdom som et problem nevnes ikke i debatten. Inkassoverdenens lille eksponering i populærmedia viser dette problemet veldig bra. “Reality”-programmet Luksusfellen har valgt bort all objektiv beskrivelse av problemet til fordel for episoder som følger samme oppskrift: De møter en familie eller person, som regel ung. Personen har store summer i gjeld, og nyter et godt liv. I løpet av programmet blir de hjulpet av en person som hjelper dem å få orden på sin økonomi gjennom å leve billigere, selge saker, lage regnskap og så videre. Bankene og inkassoselskapene fremstilles som velvillige hjelpere. Og programlederen framstår som en typisk representant av disse kreftene i samfunnet.
Skambeleggelsen når det kommer til gjeld i samfunnet er enorm. Kulturen gjennom omtalen i media og populærkultur bidrar enormt til det. Dette bidrar til å få fattige folk som har gjeld til å først og fremst tro at de er i en gruppe av folk som lever over evne, er uansvarlige, ikke har orden på sin økonomi og så videre. Og det flytter fokuset og identifisering bort fra fattigdom, dårlige og uforutsigbare trygdeordninger, dyr husleie, uforutsigbare ansettelses- og lønnsforhold, dyre velferdstjenester, urettferdige bøter og erstatningskrav. Dette er en del av en råtten borgerlig kultur som forsøker å skape mistro og splid blant folk, heller en solidaritet og hat som retter seg mot den ekte fienden.
Parasitter på de fattige, syke og sårbare
Sosialdemokrater liker godt å skryte over at Norge i motsetning til en del andre land har gratis helsesystem. Nesten alle fattige i Norge vet godt at dette ikke stemmer. Selv om store summer dekkes og man har frikort, så er det langt fra gratis, om så ikke like dyrt som i USA. Og tannhelse for voksne kan kaste folk i personlig konkurs og dyp gjeld.
Helsesektoren, både privat og offentlig, har kontrakter med flere store inkassoselskap. Disse må regnes som en ekstra parasittær gruppe blant inkassoselskapene, som i særlig stor grad lever på fattige folk i en ekstra utsatt situasjon.
I Norge blir man i hovedsak ikke nektet helsetjenester basert på betalingsevne og forsikring. Men realiteten for mange fattige folk er at man på slutten av måneden velger å ikke benytte seg av nødvendige helsetjenester på grunn av at pengene på konto er slutt. Andre lever i gjeld på grunn av at de valgte å gå til legen eller psykologen.
Helsetjenester er en rettighet. Men denne retten undergraves og noen tjener seg rike på det. Denne retten kan ikke undergraves uten pengeinnkreving.
Hvem er det som tjener seg rike på de fattige syke?
Melin Collectors AS har kontrakt med 80 % av legekontorene i Norge for både betalingssystem og inkassovirksomhet.
Melin Collectors AS er i en lang kjede av konsern og moderselskaper som leder til eieren Jesper Melin Ganc-Petersen. Det finnes andre små selskaper i konsernet, men Melin Collectors AS står for de desidert største verdiene og inntektene.
Grunnlegger og konsernets største eier, Jesper Melin Ganc-Petersen tjente i 2017 hele 552 millioner kroner på selskapet sitt, tok ut 142 millioner i utbytte og hadde en formue på 132 millioner. Og han eier halve konsernet HI Topco, hvor Melin Medical og Melin Collectors inngår. Selskapet eier ifølge regnskapet sitt over 2,1 milliarder kroner. En annen deleier av konsernet er Johan Michelsen, som gjennom ulike selskaper og konsern eier 32% av selskapet.
Eierne har i fjor ifølge media diskutert å selge selskapet og da har det blitt spekulert i verdier rundt 1,7 til 2 milliarder. Jesper Melin Ganc-Petersen ligger med andre ord an til å bli en milliardær basert på sin virksomhet.
Jesper Melin Ganc-Petersen virker som en ganske privat person. Men vi kan få et innblikk i luksusen som finns i disse kretsene gjennom daglig leder Ingvill Hestenes, som gjennom morselskapet Melin Medical AS fikk en lønn på over 1,9 millioner kroner i 2017. Og eier også en mindre aksjepost i konsernet, som tross sin lille andel er verdt opp mot 10 millioner kroner. Hun pleier å forsvare selskapets virksomhet i media med byråkratisk tåkeprat i et forsøk på å skjule realiteten – at de lever på syke folks fattigdom. På instagram viser hun stolt fram sitt luksusliv med dyre reiser, luksuriøse fester, dyr champagne og vin, og luksusbryllup.
Selskapene påstår arrogant nok at de jobber i helsesektoren, og effektiviserer den. Hvor stor skade Jesper Melin Ganc-Petersens vei til ekstrem rikdom har gjort er det umulig å anslå. Men virksomheten har uten tvil ført utrolig stor skade mot fattige syke folk. Enten for at de velger å ikke ta i bruk helsetjenester, eller fordi de blir jaga av inkassoselskaper, gjerne begge deler. Det er langt fra utenkelig at det har kostet mange liv. I denne artikkelen skriver vi om at rike lever mye lengre en fattige. Det er mange grunner til dette, men Jesper Melin Ganc-Petersen bærer nok en stor del av dette ansvaret.
Bompenger og billettgebyr
Vi skrev nylig om luksusen blant sjefene i bompengeselskapene. Men bompengeselskapene har også kontrakter med flere inkassoselskaper.
Bompengeselskapet Fjellinjen har ansatt 3 forskjellige inkassoselskaper for å kreve inn bompenger. Dette er allerede lønnsomme selskaper med høye lønninger, og de kan nok ventes å tjene betydelige summer i tiden framover.
Store buss, ferje og togselskap har ofte kontroller for å unngå å tape penger, noe som fører til at det blir gitt gebyr til fattige folk som reiser uten billett. I tillegg stiller folk veldig svakt mot urimelige eller feilaktige gebyr. Også her tjenes det gode penger på inkasso.
Statens innkrevingssentral og politiet
Lovlige inkassoselskaper i Norge krever selv ikke fysisk inn penger eller andre verdier fra noen. De kan heller ikke selv dra penger fra konto eller lønnen. Når et inkassoselskap har tatt et krav gjennom rettssystemet går det videre til Statens innkrevingssentral. Statens innkrevingssentral kan trekke penger fra lønnen din og fra bankkontoer. De kan også fysisk møte opp og ta verdigjenstander for å selge dem. Statens innkrevingssentral kan bestemme at folk i gjeld skal leve på et fastsatt eksistensminimum. Dette beløpet er veldig lavt og innebærer fattigdom. Om man ikke vil gi fra seg penger eller eiendeler frivillig så tar Statens innkrevingssentral i bruk politimakten. De råtne inkassoselskapene tar altså fra folk alt de har og tvinger de inn i dyp fattigdom.
En del av utviklinga
Dette er en del av utviklinga i dagens råtnende kapitalisme. I tillegg til at lønningene stagnerer og prisene øker, så har vi også denne siden av utviklinga. Retten til helsetjenester undergraves. Og det er en eksplosjon i bompenger. Fattigfolk angripes og trakasseres. Borgerskapet tjener seg rike med enda et angrep på folks velferd.
Kilder:
Årsregnskap fra Brønnøysundsregisteret
Proff.no
Statens innkrevingssentral
Statistisk Sentralbyrå (SSB)
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.