Vi har oversatt et utdrag fra en artikkel i den brasilanske avisen A Nova Democracia (Nytt Demokrati). De forklarer hvorfor dagens krise ikke skyldes viruset, men har sitt opphav i kapitalismens økonomi.
Overproduksjonskrise
Det at koronaviruset oppsto er kun et faktum som forverrer økonomien. Uansett er det slik at bak dette faktum er det allerede en underliggende relativ overproduksjon av kapital.
Krisa av relativ overproduksjon av kapital inntreffer når produksjonen av kapital langt overskrider samfunnets kapasitet til konsumpsjon, som har sin rot i motsigelsen mellom produksjonens sosiale karakter og den kapitalistiske tilegnelsen av produktet av den.
For å forklare dette, så [kan vi se at] arbeidsløsheten i USA er rekordlav: 3,5% arbeidsløshet i oktober 2019, noe som er praktisk talt det samme som “full sysselsetting”. Dette var den laveste [arbeidsløsheten som har vært] de siste 50 årene, drevet fram av de lavere lånerentene, som driver opp kreditten [lånene] for produksjonen. Men samtidig, i oktober, gikk vekstraten i nye jobber innen industrien ned for første gang på seks måneder, selv om produksjonen økte med 1,1% i november. Det er en enorm økning i global produksjon, som vokser disproporsjonalt med den globale kapasiteten for konsum [kjøpekraft]. Overproduksjonskrisa er den uunngåelige konsekvensen. Beviset er at alle økonomer forutså at yankee-økonomien ville bremse opp på kort sikt, med andre ord, den ville ikke finne markeder der den kunne fortsette sin ekspansjon.
Allerede 12 mars så man tegn på dette da New York-børsen (Dow Jones) falt bratt med 8,4%.
Dette er imidlertid ikke bare en tendens i USA. I Japan for eksempel falt BNP med 6,3% i oktober-desember-kvartalet 2019. Tyskland, en av de mektigste økonomiene, hadde en kollaps i sin industriproduksjon på 7% forrige år (før coronaviruset). Fallet i realøkonomien er det som bestemmer aksjefallet på børsene.
Som en reaksjon opplevde viktige børser verden over (London, Paris og Frankfurt) voldsomme fall 12. mars: respektivt 10,8%, 12,28% og 12,24%.
B3 [børsen] i Brasil, kom til å miste 14,4% bare denne ene dagen. På en knapp måned, sammenlignet med siste historiske høydepunkt og 12. mars, er fallet 40%, og altså mye verre enn i 2008-krisa.
For folket vil krisa bringe massiv arbeidsløshet, store lønnskutt, lengre arbeidsdager og andre problemer. Dette vil dytte store masser inn i kamp og kan åpne en periode av radikalisering av både den spontane og den bevisste klassekampen.
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.