Av en kommentator for Tjen Folket Media.
Regjeringa gir krisepakke til strippeklubbene. Med folkets penger holder de sexindustrien oppe, og sørger for at disse virksomhetene kan fortsette å tjene penger på å utnytte kvinner, og at norske menn fortsatt skal kunne misbruke kvinner for penger.
E24 skriver at regjeringa har gitt over en million kroner i kontantstøtte til strippeklubber. Flere av de største strippeklubbene har måtte stenge pga korona, men har overlevd takket være regjeringas støtte. Ifølge Skatteetatens har de norske strippeklubbene foreløpig fått minst 1.045.274 kroner.
Oversikt over den foreløpig utbetalte støtta:
After Dark Gentleman’s Club i Bergen har fått 140.380,- for mars og 193.169,- for april.
Blaze i Oslo har fått 129.119,- i kontantstøtte for mars og 155.289,- for april.
Lotus Showbar i Oslo har fått 84.626,- for mars og 121.646,- for april.
String Showbar i Oslo har fått 142.029,- for mars.
Dreams Showbar i Trondheim har fått 79.016,- for mars.
Atle Maaø er daglig leder, styreleder og eier av Dreams Showbar i Trondheim, som mottok i underkant av 80.000 kroner i kontantstøtte for mars. Han sier til E24 at kontantstøtta er sårt trengte midler, og hyller Solbergs håndteringa av krisa:
“Det var et kjempegrep med å endre permitteringsreglene, og jeg liker metoden med å gå bredt ut, og så heller straffe dem som misbruker ordningen.”
For folk flest vil vel det at krisepakkene brukes til å redde strippeklubber, som profiterer på salg av kvinnekroppen, regnes som misbruk av ordninga, men for staten er er dette innafor reglene for støtte. De vil bare at hjula skal gå rundt, og bryr seg ikke med om støtta utbetales rettferdig og går til samfunnsnyttige formål. Dette kan for eksempel sees ved at virksomheter som Litteraturhuset ikke gis støtte. Da de måtte stenge lagde de et bredt digitalt program for voksne og barn, som heile befolkninga har kunne benytte seg av gratis. De har mista hoveddelen av inntekta si, som har vært utleieinntekter, har måtte permittere staben, og vet ikke om de greier å sette opp et program til høsten om ikke de får støtte. De kvalifiserer ikke til kontantstøtteordninga fordi den ikke omfatter stiftelser. Daglig leder Susanne Kaluza, til Morgenbladet:
“Siden vi ikke har eiere som tar ut noe utbytte, alle pengene vi tjener går inn igjen til å lage kulturinnhold, straffes vi ved å holdes unna denne ordningen. Dette til tross for at vi fyller alle andre kriterier. Vi har tapt mer enn 30 prosent av inntektene, blitt tvunget til å stenge, og har faste kostnader som må betales.”
Atle Maaø forteller også om problemer med utenlandske dansere som må sitte i karantene, og sier han føler et “utrolig ansvar” for både gjestene og de ansatte.
“Mange av artistene våre kommer jo fra land som ikke har like gode støtteordninger som vi har her i Norge, og skulle gjerne vært tilbake på jobb.”
Han er nok iallefall bekymra for egen lommebok, og vil gjerne ha støtte fra staten framover også. Han sier han er spent på hvilke tiltak regjeringa vil gjøre for dem som har utvida smittevernhensyn:
“Min oppfordring til Erna & Co er klarere tale om ordningen, og hvordan den eventuelt skal utformes for oss som trenger bistand gjennom sommeren.”
E24 har også snakka med daglig leder, styreleder og eier i String Showbar i Oslo, Magnus Saxon Morland. For han har også den statlige støtta vært redninga, og i søknaden har han oppgitt faste, uunngåelige kostnader på 210.483 kroner i måneden, noe som, hvis det er reelle tall, viser at stripping er lukrativ business. Strippeklubben åpner snart igjen, og han forsikrer om at de vil ha det samme tilbudet som tidligere, men tilpassa smittevernsreglene og at “det kommer til å gå veldig greit.”
Staten bruker folkets penger til å finansiere strippeklubber, en virksomhet som store deler av befolkninga er i mot. Det har i årevis vært mange demonstrasjoner og aksjoner mot strippeklubbene. Som i 1998 da rundt hundre demonstranter møtte opp utenfor Blaze, under “NM i stripping”. Under en høylytt demo med slagord som “Nei til salg av sex og kropp! Børre Olsen tjener rått på å selge andres kropp!” sneik to av aktivistene seg inn med stinkbomber. Dagbladet siterte den daværende innehaveren om hendelsen:
“Kjeltringer. De hadde kjøpt billetter og utga seg for å være seriøse publikummere. Men så var det altså bare ute etter å lage ugagn, kommenterte strippesjef og Blaze-innehaver Børre Olsen mens en spyliknende lukt truet med å tømme Blaze. Men neida, har man betalt 300 spenn for å komme på dette vinterens mest kontroversielle NM-arrangement, skal det mer til enn ei enslig stinkbombe før man stikker. Har man først forsert et hundretalls illsinte og illrøde demonstranter, skjellsord, buing, banning og tunge politisperringer, ja da har man liksom bestemt seg.”
I 1992 blei strippeklubben Tropicana nedlagt etter at aktivister i Bergen hadde demonstrert på utsida 12 fredagskvelder på rad.
Også taxisjåfører har protestert. Da Atle Maaø bestilte en flytaxi fra Norges Taxi i 2012, var det ingen av sjåførene som ville kjøre han. Da Maaø ringe sentralen og lurte på hvorfor det tok så lang tid, fikk han denne beskjeden:
“- Åja, den saken kjenner jeg godt til. Jeg har holdt på i en halvtime for å få noen i Trondheim til å ta den turen, men du skjønner – det er ingen som vil kjøre deg. Beklager!”
I 2011 “stengte” aktivister strippeklubben Dreams i Bergen. Aktivistene utførte stenginga pga brudd på likestillingsloven, arbeidsmiljøloven og straffeloven med tanke på sexkjøp og prostitusjon, og de gjorde det sjøl siden politiet og Arbeidstilsynet ikke gjorde jobben sin. Det blei satt opp sperretape over døra og hengt opp plakater med oversikt over lovparagrafene som var brutt.
Geir Carlsen, innehaveren av Dreams, avdeling Bergen, blei i 2010 uthengt som hallik på plakater rundt i byen. På plakatene sto det:
“Hei! Eg heter Geir Carlsen. Eg er Bergens eneste offentlige «lovlige» HALLIK. Min arbeidsplass er Dreams Showbar kor eg prøver å tjene fett på jenter som eg har importert hovedsakelig fra Øst-Europa».

Noen uker seinere blei også bilen hans ramponert. Bilen blei bulka, lakken blei skrapa opp, ei rute knust, to av dekka punktert og det blei sprøyta med et brannslokkingsapparat inne i bilen, i tillegg til et klistremerke for alliansen “Front Mot Salg Av Kropp” på panseret.
Det har også vært ei rekke andre protester mot strippeklubber. Folk har vist sin motstand på ulike måter, gjennom anmeldelser, underskriftskampanjer, hærverk og demonstrasjoner. Nå bruker altså staten folkets penger på å støtte stippeklubbene, og sikrer at de kan fortsette å profitere på kvinneundertrykking.
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.