Bilde: Demonstranter protesterer mot Dutertes fascistiske regjering og mot Ferdinand Marcos’ fascistiske militærregime, som ble innført for 48 år siden.
Publisert av A Nova Democracia 28. september.
Siden den andre uka i september har folket på Filippinene og flere revolusjonære og demokratiske organisasjoner, gått ut i gatene for å fordømme unntakstilstanden som ble innført i landet for 48 år siden av Ferdinand Marcos. Dette initierte ti år med fascistisk militærregime i landet. Demonstrantene fordømte også den reaksjonære og anti-folkelige regjeringen til Duterte, som mange sammenligner med Marcos.
21. september, i en oppfordring til å protestere, gikk tusenvis av demonstranter ut i gatene i byen Quezon og møttes på Universitetet i Filippinene. Plakater og slagord som krevde Dutertes avgang og fordømte Marcos’ folkemorderiske styre ble brukt på arrangementet, det var også en dukke mot Duterte og hans folkemorderiske karakter i behandlingen av koronaviruset som ble ødelagt av de unge studentene.
I Cavite, i byen Desmariñas, samlet flere demokratiske grupper seg på Aguinaldo motorveien, med plakater som fordømte den reaksjonære regjeringen til Duterte, i tillegg til å sammenligne han med Ferdinand Marcos, og understreke den nåværende anti-terrorisme lovgivningens fascistiske karakter. Demonstrantene krevde også frihet for politiske fanger. Mange av de politiske fangene ble arrestert for å ha gjennomført demonstrasjoner, på anklager om «brudd på karantene».
I byen Baguio holdt studenter og professorer ved Universitetet i Filippinene Baguio et arrangement som fordømte Ferdinand Marcos’ folkemorderiske styre, i tillegg til dens økonomiske og politiske karakter. Etter arrangementet holdt deltakerne en demonstrasjon for kamp mot fascisme, der de uttalte at det filippinske folket aldri ville la en unntakstilstand tvinge seg på igjen.
Andre aksjoner tok også sted i byene Davao, Cebu, Sorsong og Laguna.
Terror og folkemord
Ferdinand Marcos ble valgt i 1965. Under hans andre regjering begynte Filipinene å oppleve en seriøs krise i dens byråkratiske kapitalisme. Kommunistpartiet gikk fremover med folkekrigen, og flere og flere fra folket gikk inn i rekken til den Nye folkehæren (NPA). Da dette skjedde startet Marcos ti år med terror mot det filippinske folket, der han iverksatte unntakstilstand i 1972.
Unntakstilstanden kastet ikke bare krisen over på ryggen til det filippinske folket, og gjorde dem enda mer sultne, men den gjennomførte også all slags terrorisme. Estimater fra historikere på antall drept av det fascistiske militærregimet er over 3.000, i tillegg til 35.000 tilfeller av tortur, 77 forsvinninger, og 70.000 arresterte.
I dag husker demokratiske og revolusjonære aktivister Marcos som et bevis på terroren som borgerskapet kaster mot folket som kjemper for sine rettigheter. I tillegg trekkes paralleller mellom Marcos og Duterte, sistnevnte ansvarlig for massakrer på bønder, revolusjonære og demokratiske aktivister gjennomført av dødsskvadroner, i tillegg til intens represjon med fengsler under dekke av å bekjempe «terrorisme».
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.