Av en kommentator for Tjen Folket Media.
NRK skrev nylig at soldater fra Forsvarets spesialkommando (FSK) har etablert en egen leir i Jordan, som ledd i at Norge trapper opp sitt “militære engasjement” i Midtøsten og at spesialkommandoen forbereder nye krigsoperasjoner i regionen.
Klare for neste ørkenkrig (NRK)
Flybasen ligger like utenfor Amman, hovedstaden i Jordan. Jordan er tidligere britisk “mandatområde”, det vil si at de lå under britisk direkte politisk kontroll, før det fikk formell selvstendighet etter 2. verdenskrig. Siden har landet fortsatt som undertrykka land, under britisk imperialisme og yankee-imperialisme, og med et avspent forhold til naboen Israel.
I mars i år besøkte det norske kongeparet Jordan, på sitt første kongelige statsbesøk til Midtøsten noensinne. Den norske utenriksministeren og den norske næringsministeren deltok også i statsbesøket. En viktig del av statsbesøket var å snakke om og legge til rette for norsk sjømateksport til Jordan, en bransje som vil bygge seg opp i det jordanske markedet. Også energiproduksjon og -distribusjon var et tema, og energibransjen var representert i den norske delegasjonen. Det ble arrangert et stort seminar under navnet Jordan-Norway Business Forum, med hundrevis av deltakere fra politikk og næringsliv, hvor norske ministre og den norske dronningen talte.
De politiske og økonomiske interessene i Jordan går altså hånd i hånd med det militære samarbeidet, og danner et interessant bakteppe for etableringen av en permanent militærbase i landet.
NRK dekker i sin reportasje øvelsene til den norske spesialkommandoen, som tester at utstyret deres fungerer i 50 varmegrader. Soldatene forteller at treningen i Jordans ørken gjør dem bedre forberedt til oppdrag i Midtøsten, slik de har gjort mange ganger. Basen gjør dem klare til å rykke ut raskt om norsk imperialisme ser det formålstjenlig eller det blir etterspurt av USA. I tråd med de norske spesialstyrkenes hang til norrøn symbolbruk kalles den norske delen av flybasen for Camp Åsgard.
Norge og Jordan har inngått en avtale om militært samarbeid, og den bygger blant annet på at spesialstyrker fra de to landene har jobbet tett sammen i Afghanistan siden 2005 og at de har trent opp syriske grupper som kjemper mot den syriske Assad-regjeringen.
Basen besettes også av helikoptermannskap fra 339-skvadronen som har sin hovedbase på Rygge, nært Moss. Også disse forberedes praktisk og mentalt på å bli sendt til krigsoppdrag i Midtøsten.
Sjef for spesialstyrkene sier til NRK:
“– Vi har løst oppdrag i Midtøsten siden 2014. Spesialstyrkene er avhengig av god situasjonsforståelse og lokale samarbeidspartnere. Det er avgjørende for å kunne løse fremtidige oppdrag der. Ved å ha en form for permanent tilstedeværelse er vi bedre forberedt, sier Lilleby.”
Han peker på at FSK er forsvarets beste styrker og at de jobber mye med etterretning, opplæring og “rådgiving” til allierte styrker. Jordan blir omtalt som en venn i regionen. NRK skriver at de norske spesialstyrkene har nærmere 20 års erfaring med krigføring i Afghanistan, Irak og Syria. De skriver også at Etterretningstjenesten får bedre oversikt gjennom samarbeidet med Jordan.
Det eksakte antallet norske styrker i Jordan er hemmelig.
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.