Bilde: USAs president Gerald Ford (demokrat) til venstre, general Franco til høyre, under yankee-statsbesøk i Spania, 1975.
Av en kommentator for Tjen Folket Media.
Den spanske borgerkrigen blir i dag aktivt fortiet av den spanske staten. Den spanske regjeringsformen og monarkiet er en direkte videreføring og arvtager etter Franco-fascismen, og de forsøker å trekke et glemselens slør over de voldsomme overgrepene begått av Francos regime, noe som kommer tydelig fram i en dokumentar man kan se på NRK nå.
Dokumentaren:
https://tv.nrk.no/program/KOID24008618
NRK beskriver dokumentaren slik:
“Da det spanske parlamentet vedtok Amnestiloven i 1977 ble alle politiske fanger fra Franco-tiden sluppet fri. Baksiden av medaljen var det påfølgende forbudet mot å straffeforfølge dem som hadde begått de grusomme handlingene under regimet. I denne prisbelønte dokumentarfilmen møter vi mennesker som velger å gå via internasjonal rett for å få oppreisning.”
Den spanske borgerkrigen pågikk fra 1936 til 1939 og var innledningen til 2. verdenskrig. Krigen begynte da militæret under ledelse av den fascistiske general Franco angrep republikkens regjering, som var en venstreregjering dominert av det sosialdemokratiske partiet.
Republikken ble proklamert i 1931 og Spania fikk en ny konstitusjon som avskaffet monarkiet. Etter Francos seier i 1939 ble etterhvert monarkiet gjeninnført av generalen. Den takknemlige kongefamilien sitter fortsatt, og symboliserer dermed tydelig hvilket regime dagens spanske regjeringsapparat har vokst ut av.
Det er aldri tatt noe oppgjør med overgrepene under Franco, selv om titusenvis av mennesker ble myrdet. Gjennom mer enn tretti år ble titusener torturert, mange forsvant, titusenvis av barn ble tatt fra foreldre med tvang, basert på klasse og politisk oppfatning. Og i selve krigen døde mellom 300.000 og 500.000 mennesker, de fleste sannsynligvis myrdet av fascistene – som utøvde hvit terror mot sivile, barn og så videre. Voldtekt og tortur ble også brukt som våpen mot folket av Franco-fascistene.
Mellom 1936 og 1939 ble republikken sviktet fullstendig av de vestlige borgerlige demokratiene. Fascistiske Italia og Tyskland sendte tropper, våpen, fly og artilleri for å støtte Franco. Republikken fikk kun støtte av Sovjetunionen og Mexico, hovedsakelig Sovjetunionen. Dessuten organiserte den kommunistiske Internasjonalen et voldsomt solidaritetsarbeid med republikken, blant annet ved å organisere De internasjonale brigadene.
Flere hundre unge kommunister og sosialdemokrater dro fra Norge, selv om Arbeiderparti-regjeringen forbød dette og man risikerte fengselsstraff for å verve seg som frivillig. Da Finland, med nazi-Tysklands hjelp, kriget mot Sovjet i 1939 derimot, oppfordret regjeringen til å dra dit. Med andre ord hadde den norske regjeringen og ledelsen i Arbeiderpartiet tatt et valg ved begynnelsen av 2. verdenskrig: De posisjonerte seg i samme leir som nazi-Tyskland, mot Sovjetunionen.
Dokumentaren hos NRK viser omfanget av fortielsen i Spania, og viser også noe om omfanget av regimets overgrep. Den inkluderer hjerteskjærende skildringer av forfølgelsen mot revolusjonære og kommunister, om massegraver, tortur og tvangsadopsjon. Og det avslører den nedrige karakteren til dagens spanske stat, men også NATO og vestmaktene som allierte seg med Franco etter 2. verdenskrig.
Et viktig tillegg om borgerkrigen:
1. Tross nederlaget overfor Franco, var ikke krigen for republikken forgjeves på noe vis. Krigen i Spania varte i 3 år fordi republikken og brigadene holdt ut mot fascistene, og dette utsatte sannsynligvis 2. verdenskrig.
2. Utsettelsen gjorde det mulig med grundigere forberedelser mot krigen i Sovjetunionen.
3. Krigen avslørte fascismen og ga titusenvis av unge revolusjonære krigserfaring. Asbjørn Sunde organiserte den mest aktive motstanden i Norge, og han fikk sin militære opplæring nettopp i Spania. Slik var det i flere land.
4. Hetsen mot kommunistene og Sovjetunionen kommer fra to hold. På den ene siden alle slags fascistiske og imperialistiske løgner, på den andre siden fra anarkistene som dekker over sitt svik mot den forente fronten med å skylde på kommunistene og republikkens regjering.
5. Franco-Spania var såkalt nøytrale under 2. verdenskrig, og etter krigen var det sterkt antikommunistiske regimet til Franco en nær alliert av USA, men også Norge. I likhet med militærdiktaturene i Portugal, Hellas og Tyrkia.
Dokumentaren “Sannheten Spania vil glemme” anbefales, og bør vekke et sterkt klassehat mot dagens råtne spanske stat, og de døde bør mane til kamp for hevn. Den er enda mer aktuell nå hvor rapperen Pablo Hasél er blitt fengslet av den spanske staten for sine ytringer mot kongen og staten.
Referanser
Norsk deltakelse i Den spanske borgerkrigen
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.