Av en kommentator for Tjen Folket Media.
Siden 3. mars har det vært mange masseprotester i Senegal. Folket demonstrerer fordi de er lei av fransk imperialisme. Massene anklager regjeringa for å være en marionett for de franske tidligere koloniherrene og har sluppet løs sin vrede mot den franske imperialismen.
De plyndrer franske selskaper, supermarkedkjeder og ødelegger byggeplasser for franske selskaper. Franskmennene som har bodd der er evakuert og militæret er innkalt for å beskytte dem og spesielt for å beskytte imperialistisk kapital. Demonstrantene har svart med å væpne seg og gjøre væpna motstand, og i arbeiderstrøkene i Dakar er det ført geriljakrig mot militæret.
Franske medier prøver å fornekte den franske imperialismens rolle i konflikten og stempler uroen som et «senegalesisk-senegalesisk»-spørsmål. Noe som er begrunna med det faktum at den “demokratisk” valgte regjeringa lar franske selskaper overta markedet, og at dette har ført til en konflikt mellom regjeringa og opposisjonen, som helt klart er imot dette. Opposisjonslederen, MP Ousmane Sonko, som var involvert i demonstrasjonene og uroen, blei sikta og arrestert av den senegalesiske staten først for å ha oppmuntra til opprør og så for angivelig å ha voldtatt en massør, men han blei seinere løslatt i håp om at det ville roe ned opprøret.
For å rettferdiggjøre undertrykkinga av demonstranter og politiske motstandere, har staten nå vedtatt en ny lov som definerer handlinger som skremmer befolkninga og forstyrrer orden som terrorisme. Disse «terrorhandlingene» kan straffes med livsvarig fengsel. Massene har møtt loven med enda mer protester, som staten igjen har svart med enda mer undertrykking fra militæret.
Dem Volke dienen har skrevet om protestene og de skriver at det er åpenbart at den økonomiske krisa og pandemiens ekstra byrde har økt motsetningene enormt overalt og fortsetter å intensivere. Det påvirker massene mest, både i de imperialistiske landene, men framfor alt de dypeste og breieste massene i verden, massene i de undertrykte nasjonene. De som er fattigst og mest undertrykte og utbytta av imperialismen rammest hardest av den økonomiske krisa og lider også mest av koronaviruset. Eksempelet med Senegal viser tydelig hva intensiveringa av motsetningene fører til. Undertrykte folk kjemper for sin uavhengighet, og jo mer de kjemper, jo mer undertrykking og utbytting setter imperialistene inn mot dem. Dette fører igjen til enda sterkere motsetninger, og slik graver imperialistene sin egen grav.
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.