Av en kommentator for Tjen Folket Media.
1.-3. oktober blir det arrangert en arbeiderfilmfestival i Bergen. Festivalen vil sette fokus på forskjellige temaer, alt fra politivold til arbeidermakt. 1. oktober blir det festivalkafè på Cafè Sanaa i Bergen. Filmene vil vises 2. og 3. oktober på biblioteket i Bergen.
TFM er opptatt av arenaer der det skapes arbeiderkultur, og kultur som står på de undertrykte og utbyttede sin side mot undertrykkerne, og har derfor intervjuet en representant for dotLeft, mediekollektivet som står bak festivalen.
Hva er arbeiderfilmfestivalen?
Arbeiderfilmfestivalen er en kulturell arena for å styrke den bredere arbeiderbevegelsen gjennom filmvisninger, samtaler, møter og infostands. Vi ønsker å stimulere venstresiden til å bruke film oftere som medium for å få frem viktig saker.
Hvem er dere?
dotLeft er et venstreside orientert mediekollektiv, som ble stiftet i 2020 med formål å inspirere venstresiden til å ta kontroll over og drive med sine egne medier og å få frem venstre dominerte multimedia publikasjoner.
Hvorfor arrangerer dere arbeiderfilmfestivalen?
Vi ser at det finnes et behov for tydelig venstreorienterte kulturelle arrangementer som ikke er knyttet til en spesifikk organisasjon.
Vi vil knytte arbeiderbevegelsen og venstresiden tettere sammen for å dele, diskutere, debattere, lære og bygge en sterkere arbeiderbevegelse.
Vi vil lage en plattform for filmskapere som produserer politisk og venstreorientert film. En plattform der disse kan dele arbeidet sitt, diskutere og bygge nettverk.
Dette vil også inspirere andre til å lage venstreorientert film, om det er dokumentarer, fiksjonsfilm eller kortfilm.
Festivalen bygger videre på erfaringer fra arbeiderfilmfestivalen i Malmø som startet opp i 2017. Arrangørene av denne, Råfilm, har vært uvurderlig i arbeidet med å lage festivalen og de har gitt oss mye drahjelp. Vi har også fått finansiell støtte av Bergen Kommune og LO.
Hva slags filmer kan vi vente oss på festivalen?
Filmene omhandler temaer som er relevante for arbeiderbevegelsen i Norge som arbeiderrettigheter, arbeidstid, politivold, møter med byråkratiet i på sosialkontoret, arbeidermakt og direkte aksjon.
Er det internasjonale eller norske filmer hovedsakelig?
De fleste filmene er internasjonale, men de finnes også to norske filmer.
Anbefaler å ta en kikk på programmet, men vil i forbifarten nevne:
«Kill the Rich» Hvorfor finnes det så mange rikinger og hva hadde skjedd om vi ikke hadde det? Fiksjon/kunstfilm.
«Women Strikes Continues» Handler om polske barnehagearbeidere som jobber for å få lønn og bedre kår for seg selv og barna.
«Workers Cup» Inne i Qatars arbeidsleirer konkurrerer afrikanske og asiatiske arbeidsinnvandrere som bygger anleggene i VM 2022 i en egen fotballturnering.
Blir det bare film?
Nei, det vil også bli panelsamtaler og debatt. Regissør Kaisa Hansen kommer feks til å presentere filmen «Så er spørsmålet; hadde de egentlig råd til det før også?» som tematiserer fattigdom, utenforskap og psykisk helse, delvis basert på egne erfaringer.
Filmen «Ultra Violence» handler om å holde politiet ansvarlig når de dreper. Denne dokumentaren er filmet over flere år i Storbritannia og har fulgt flere familier som har jobbet for rettferdighet for sine venner og slektninger som har blitt drept av politiet. Det blir en samtale med regissøren for denne veldig aktuelle filmen.
Som arrangør er vi fornøyde med programmet. Det er en god blanding av kortfilmer, fiksjon og dokumentarfilmer.
Kommer dere til å arrangere dette flere ganger?
Ja, dette kommer til å bli et årlig arrangement. Bergen er første visningssted i Norge men vi jobber for å arrangere festivalen i flere andre norske byer og bygder. Vi ser også etter samarbeidspartnere i andre byer.
Hvordan har responsen vært?
Svært god. Har fått kontakt med regissører og andre støttespillere som har tatt kontakt etter at vi tok initiativ til dette.
Noe mer dere vil si om festivalen?
Vi ønsker at festivalen er gratis å være med på, slik at flere har mulighet til å delta og å dra nytte av festivalen. Selv om det heter «arbeider»-filmfestivalen, så handler det ikke bare om folk som jobber, men om proletariatet som klasse.
Referanser
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.