Av en kommentator
Titusenvis deltok 4. desember i protester mot myndighetene i Serbia. Protestene er utløst av to nye lover som demonstrantene og miljøvernorganisasjoner sier vil invitere utenlandske selskaper til å utnytte naturressursene i Serbia. Myndighetene sier protestene er finansiert av vestlige imperialister.
Den serbiske regjeringa har tilbudt det kinesiske koppergruveselskapet Zijn og det britiske gruveselskapet Rio Tinto med flere, å utnytte mineralforekomstene i landet. Miljøvernorganisasjoner sier prosjektene vil forurense vann på Balkan. Reuters skriver dette, og at protestene er en hodepine for det regjerende Folkets Fremskrittsparti (SNS) som ledes av president Aleksandar Vučić.
Protestene ropte blant annet “Rio Tinto, vekk fra Drina-elva” og holdt bannere med slagord som “For landet, vannet og lufta” og “Vi gir ikke vekk Serbias natur”. Demonstrantene protesterte også mot en lov som vil gjøre det vanskeligere å protestere, samt en annen lov som vil gjøre det enklere for staten å ekspropriere jord.
Protestene medførte blant annet at tusener strømmet ut på motorveiene for å blokkere trafikken i protest mot myndighetene. Demonstrantene ble ikke bare angrepet av politiet, som blant annet brukte tåregass, men også av det som ser ut til å være fotballpøbler. Presidenten sier flere demonstranter var bevæpnet, blant annet med hammere og økser, og at dette utløste volden.
Britiske Rio Tinto vil utnytte lithium-forekomstene i Serbia, et metall som trengs i batterier for eksempel for mobiltelefoner og elbiler. Det hevdes at protestene organiseres av krefter som bevisst vil underminere regjeringen og presidenten foran det forventa valget i 2022, og det blir også påstått at det finnes vestlige imperialister som står bak enkelte av organisatorene. Presidenten peker på at Tyskland ønsker tyske selskaper inn i Serbia i stedet for britiske Rio Tinto og kinesiske gruveselskaper, og hevder konkurrentene støtter protestene.
En briefing til EU-parlamentet hevder Serbia under ledelse av SNS-partiet “fortsetter sin glideflukt mot autoriarisme”, og at dette kan hindre et mulig EU-medlemskap. Dette minner om EU-toppenes kritikk av land som Polen og Ungarn, og må blant annet forstås i lys av at disse landene dyrker et svært nært forhold til USA-imperialismen, og konkurransen om innflytelse og dominans mellom særlig Tyskland og USA og Storbritannia, samt innblanding fra russisk imperialisme og kinesisk sosialimperialisme. Russland planlegger for eksempel gassrørledningen Turkstream som skal omgå Ukraina ved å gå via Bulgaria og Serbia.
Man må heller ikke glemme at Serbia var det viktigste landet i Jugoslavia, som ble brutt opp av borgerkrig og imperialistisk innblanding på 1990-tallet, den blodigste krigen i Europa etter andre verdenskrig. Videre ble det gjennomført en såkalt “fargerevolusjon” i Serbia i år 2000, den såkalte “Bulldozer-revolusjonen”. 3. desember, dagen før helgens protester, utstedte Serbia en felles uttalelse med Russland hvor de fordømte “fargerevolusjoner” som et verktøy for “vestlig” innblanding for å destabilisere “frie stater”. Nyhetsbyrået AP omtaler møtet denne fredagen som et eksempel på stadig nærmere bånd mellom Serbias regjering og Russland. Myndighetspersoner i Serbia har sagt at miljøvernorganisasjonene som organiserer protestene er finansiert av vesten.
Den franske nyhetskanalen benytter protestene til å rapportere om kinesiske fabrikker i Serbia og skrekkhistorier om hvordan disse utnytter vietnamesiske arbeidere. De skriver at serbiske myndigheter utnytter rivaliseringa om Balkan, mellom USA-imperialismen, kinesisk imperialisme og de europeiske stormaktene.
Avslutning
Konflikten i Serbia er uttrykk for flere forhold:
– Motsigelsen mellom halvkoloniale land og massene i disse landene, og utelandske imperialister. Serbia er et av de halvkoloniale landene i Europa, i selskap med land som Bulgaria, Hviterussland og Ungarn. Massene vil kjempe, og massene kjemper, i sinne og frustrasjon over imperialistisk utbytting og undertrykking, og mot de byråkratkapitalistiske herskerne.
– Motsigelsen mellom imperialistene, som hele tiden er i en tilstand av konkurranse og samarbeid, og hvor også de som i enkelte tilfeller er allierte, for eksempel gjennom NATO, i andre tilfeller er konkurrenter og bekjemper hverandre. Enheten er relativ, kampen er absolutt, og kampen kommer til uttrykk her særlig i rivaliseringen mellom Tyskland, Russland, Storbritannia, USA og Kina, hvorav de fleste deltok i krigen i Jugoslavia og NATO-bombingen av landet.
– USA-imperialismens strategi for å stenge Russland og Kina inne, og hindre dem i å ekspandere og generelt lage problemer for disse.
– Tysklands posisjon på Balkan og deres kamp for å befeste og utvide denne, blant annet ved å utvide EU.
– Byråkratkapitalismen utviklet av imperialismen, hvor korrupte kompradorer selger sitt land og folk til høystbydende.
– Forbindelsen i dag mellom folkelig kamp, kamp for selvstendighet og miljøvern for å beskytte både menneske og natur mot forurensing.
Referanser
Thousands block roads across Serbia in anti-government protest
Rio Tinto lithium mine: thousands of protesters block roads across Serbia
Serbia at risk of authoritarianism?
Ahead of NATO summit, Serbia buffeted between West and Russia
Serbia and Russia pledge to combat ‘color revolutions’
Serbia and Russia pledge to combat ‘color revolutions’
Vučić regarding violence at opposition protests: «They were armed»
Protests cast spotlight on Chinese factories in Serbia
Rio Tinto competitors back anti-mining protests in Serbia – Vucic
Yet another protest in Serbia?
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.