Av en kommentator for Tjen Folket Media.
Politikere har ambisjoner om å omstrukturere Heimevernet og utviklet det for å fortsette tendensen til militarisering av samfunnet. Vi må se dette i sammenheng med utviklingen og tilspissing av de grunnleggende motsigelsene i imperialismen.
Bengt Fasteraune er stortingsrepresentant for Senterpartiet og medlem av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget. I en kronikk publisert hos Forsvarets forum skriver han at samfunnet har forandret seg, at trusselbildet er uoversiktlig og uforutsigbart og at Heimevernet må reformeres for å møte fremtidens trusler.
Stortingspolitikeren skriver at politikken i større grad må “ta hensyn til styrker og svakheter på tvers av samfunnssektorer og etablere kapasiteter med fleksibilitet til å håndtere trusler vi ikke kjenner”. Han peker på spionasje og påvirkningskampanjer, som kan påvirke samfunnet. Han viser til at den nye regjeringen vil sette ned en beredskapskommisjon og en egen forsvarskommisjon, for å forberede reformer av blant annet militærapparatet.
Politikeren skriver at det ikke er tradisjonelle militære angrep som bekymrer mest, men at den viktigste trusselen anses å komme fra “irregulære virkemidler i gråsonene mellom krig og fred”, ifølge forskningsinstituttet til Forsvaret (FFI). På bakgrunn av dette har ledelsen i Heimevernet fått gjennomført en omfattende analyse av organisasjonen (“Heimevernet mot 2030). Senterpartiet står sterkt i forsvaret, og har lange tradisjoner som et offiserparti. Politikeren sier at deres mål for Heimevernet er å modernisere det som en territoriell styrke.
Han skriver at Heimevernet allerede har utviklet sin organisasjon, slik at den er blitt mer fleksibel og ikke kun fokuserer på sikring av militære objekter. Senterpartisten vil fortsette denne utviklingen. Vi skyter her inn at et av aspektene som er utviklet innen heimevernet de siste årene er kontraterrorisme.
Stortingspolitikeren slår fast at regjeringens politiske plattform, Hurdalsplattformen, stiller som mål å øke Heimevernets struktur til 45 000 soldater og at styrken skal være klar til å mobiliseres ved behov. Politikeren skriver at analysen fra FFI konkluderer med at “skillet mellom stats- og samfunnssikkerhet vil bli mindre tydelig, og at det ene er en forutsetning for det andre” og at det er avgjørende å utvikle Heimevernet for å i større grad bidra til samfunnssikkerhet.
Skillet mellom stat og samfunn er et gammelt skille innen den klassiske borgerlig-liberale ideologiske og politiske teorien. Å viske ut dette skillet er derimot typisk for korporativistisk (og i siste instans fascistisk) tenkning. I dette tilfellet peker forsvarets analyser, og ambisjonene fra regjeringspartiene, ikke bare i retning av at dette skillet viskes ut, men også skillene mellom militært og sivilt, og mellom krig og fred. I sum peker det tydelig mot mer korporativisme og mer militarisering av samfunnet.
Dessuten ser vi her spesifikt at politikere vil bygge opp kapasiteten innen militærapparatet til kontroll og anti-terror internt i Norge. Visjonen for Heimevernet er å fortsette omstruktureringen som tenderer vekk fra å verne landet mot invasjon, og mot å i større grad “bevare ro og orden” internt. Slik blir Heimevernet potensielt et apparat for undertrykking av kamp og motstand, noe fremtiden vil bringe mer av.
En presentasjonsvideo fra Heimevernet:
Referanser
Vi må spisse Heimevernet mot fremtidens trusler
Heimevernet klar til terror-innsats
HV-Ola kan bli Norges fremste i terrorkampen – VG
Forsvaret, politi og helse i felles antiterrorøvelse
Forsvaret på stor antiterror-øvelse: Trente på skoleskyting
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.