Av en kommentator for Tjen Folket Media.
Problemene tårner seg opp for regjeringen av Ap og Sp. Partiene faller kraftig på meningsmålingene. Sjelden eller aldri før har en norsk regjering viklet seg inn i problemer og skandaler så kort tid etter valget og tiltredelsen. Skandalene knyttet til stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) og Jens Stoltenbergs (Ap) kandidatur som ny sentralbanksjef kommer i tillegg til energikrise og store problemer i skole, helsevesen, kultur og uteliv.
En rekke borgerlige politiske kommentatorer slår fast at den nye regjeringen av Ap og Sp har hatt en uvanlig tung start. Som regel bruker nye regjeringer å få noen måneder med medvind, rett og slett fordi de er nye og kommer til posisjon på en viss entusiasme, men denne gangen sprakk all entusiasme med skandalen knyttet til den nye stortingspresidentens triksing for egen vinning. Regjeringens problemer utvikler seg videre i disse dager med Stoltenberg-saken.
Jens Stoltenberg ble bedt av finansdepartementet om å søke på jobben som ny sentralbanksjef. Han er nåværende leder for NATO og tidligere statsminister og leder for Arbeiderpartiet. Videre er han tett knyttet, både personlig og politisk, til den gamle statsministeren og Ap-lederen Gro Harlem Brundtland, og den nye statsministeren og Ap-lederen Jonas Gahr Støre. Om han blir sjef for Norges Bank blir han øverste sjef for oljefondets sjef, milliardæren Nicolai Tangen. Tangen flyttet hjem til Norge for å bli sjef for oljefondet, og suste inn på skattelistene som Norges tredje rikeste mann. Det var en stor skandale i mediene knyttet til Norges Banks ansettelse av Tangen som sjef for oljefondet, men dette ble likevel gjennomført.
Stoltenbergs kandidatur tema på millionærmiddag
Det kommer nå frem at Stoltenbergs kandidatur som potensiell ny sjef for oljefondet var tema på en middag Jonas Gahr Støre og Nicolai Tangen deltok på hjemme hos Knut Brundtland(!), millionær, forretningsmann og sønn av Gro Harlem Brundtland, for et års tid siden. Avsløringene av disse forbindelsene har vakt stor misnøye på stortinget og i mediene. Et flertall på stortinget er nå mot at Stoltenberg skal få jobben i Norges Bank, men det er ikke stortinget som bestemmer hvem som ansettes. Disse samtalene, middagene og de personlige forbindelsene mellom Støre, Tangen, Stoltenberg og Brundtland bør vekke oppsikt for de som har illusjoner om det borgerlige demokratiet og den borgerlige staten i Norge.
Vi må understreke at dette er alt annet enn utypisk. Det er akkurat slik som det bruker å være. Det oppsiktsvekkende er hvor korrupt det ser ut, oppmerksomheten det har fått og at det skjer på aller høyeste nivå. Men det er helt typisk at topp-politikere beveger seg fra regjering, til internasjonale organisasjoner, til styrene i monopolselskaper og gjerne tilbake til regjering igjen, og at de på ferden får venner, ektefeller og middagsinvitasjoner.
Avsløringene gir et lite innblikk i borgerskapets diktatur, hvordan borgerskapet utøver makt uformelt, men likevel svært konkret, og ikke minst viser saken med all mulig tydelighet hvorledes Arbeiderpartiet er et borgerlig parti, med en ledelse som er fullstendig integrert i herskerklassen. Rent familiært og privat, er Ap-lederne millionærer som omgås og giftes med andre millionærer (og milliardærer). Konkret uttrykker denne saken hvordan finansborgerskapet smelter sammen med statsledelsen, slik Lenin beskrev som en utviklingstendens i imperialismen, og det viser hvordan sosialdemokratiet inngår i denne sammensmeltingen. Angående Stoltenbergs kandidatur overfor Norges Bank, er det nå irrelevant om han faktisk får jobben. Saken har uansett avslørt mye, og bør studeres av de som vil forstå hvordan den norske staten ledes, og som vil forstå Arbeiderpartiets karakter.
Kriser og skandaler står i kø for Støre-regjeringen
Til sist: Regjeringen rammes av denne saken, og opposisjonen og en rekke medier løper nå i flokk i kritikken, som skaper problemer også med regjeringens samarbeidsparti SV. Dette faller sammen med energikrisen og koronarestriksjonene, og de store problemene i helsevesenet og utelivsbransjen, og har brakt regjeringen inn i en nesten krigslignende situasjon under et halvt år etter valget. På målingene faller Ap og Sp dramatisk fort, og unikt i sammenligning med tidligere regjeringer, skriver flere kommentatorer. Vi kan ikke forstå dette uten å se det i sin kontekst: Den allmenne krisa i imperialismen kommer til uttrykk i alle sfærer av samfunnet, fra økonomien til politikken. Over hele verden er det en revolusjonær situasjon i utvikling. Herskerne kan ikke styre på samme viset som før, og dette slår ut også i Norge – som fortsatt er relativt stabilt sammenlignet med omtrent alle andre land i verden. Stabiliteten er direkte resultat av oljeformuen i kombinasjon med imperialistisk utbytting, men dette slår mer og mer sprekker, noe regjeringens problemer er et konkret eksempel på.
Revolusjonære bør anvende situasjonen til å angripe regjeringen sammen med massene, peke ut hvordan de bryter sine egne borgerlige lover, hvordan de tramper på demokratisk-liberale spilleregler om habilitet og maktfordeling, og forbinde denne politiske kritikken med bekjempe statens svik overfor helsevesenet, skolene, studentene, kultur- og utelivsbransjen gjennom koronahåndteringen, og det gigantiske sviket mot massene i forbindelse med energikrisa og den voldsomme økningen i strømprisene. Våre lesere må ikke tro at situasjonen er “som før”, selv om Solberg-regjeringen også opplevde kriser og skandaler. Det pågår en intensivering av herskernes politiske problemer, og en intensivering av de økonomiske og sosiale byrdene massene bærer. Raseriet vokser, klassekampen skjerpes, og det kommer ikke til å bli stille og rolig i årene og tiårene som kommer.
Les mer:
Referanser
Løpet ser kjørt ut for Jens Stoltenberg
TV 2: Stoltenbergs kandidatur som sentralbanksjef ble nevnt under middag – VG Nå: Nyhetsdøgnet
Støre: – Helt naturlig for meg å snakke med Nicolai Tangen
Støre og oljefondssjefen snakket om Stoltenberg som sentralbanksjef
Millionregning: – Betaler med glede
Upopulære regjeringspartier – Ytring
Veien åpen for Stoltenberg – Ytring
Regjeringen innfører tiltak uten å oppgi grunn. Skylder på høyt arbeidspress.
Dramatisk nedtur for regjeringen. Velgerne rømmer fra Støre og Vedum – Dagsavisen
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.