Av en kommentator for Tjen Folket Media.
Adresseavisen skrev for litt siden om Shemsa Rousso Eve, som i flere år har jobbet for å skape tillit mellom politi og innvandrerbefolkningen, og som nå har blitt utsatt for rasistisk politivold.
Rousso har bodd i Norge siden 2005 etter å ha flyktet fra Burundi, og jobber som sosionom i tillegg til å ha flere verv, blant annet som vararepresentant til bystyret. Til avisen sier hun at hun i mange år har jobbet med å bygge tillit mellom innvandrere og det offentlige, deriblant politiet.
Episoden med politiet oppsto da Rousso skulle handle til inn til nyttårsfest. Hun drikker ikke alkohol og har derfor ingen erfaring med å handle på vinmonopolet. Sønnen på 18 var derfor med som bærehjelp. Han satte en flaske champagne og en flaske tequila på båndet mens moren sto klar til å betale. Personen i kassen ga sønnen beskjed om at han ikke var gammel nok til å kjøpe alkohol, og var ikke interessert i å høre på morens forklaring. Sønnen viste fram studentlegitimasjon ettersom han ble usikker da den ansatte fortsatte å insistere på at han ikke fikk handle.
Moren spurte, men fikk ikke svar på om hvilket grunnlag de nektet henne å handle, og om det ville bli annerledes om hun kom inn igjen uten sønnen. Rousso sier videre til avisen: “Jeg ville vite lovgrunnlaget. Samtidig kom jeg med flere forslag som kunne løse situasjonen. Da fikk jeg følelsen av at de mente jeg prøvde å lure det norske systemet, noe jeg absolutt ikke hadde i tankene.”
Situasjonen eskalerte da politiet kom
Vakter fra Securitas ble kalt til stedet for å bringe henne bort, og Rousso forteller til Adresseavisen: “Jeg sa til dem at jeg drar ikke herfra før vi har funnet en løsning. Da politiet kom til stedet, var vi i ferd med å løse situasjonen.” Hun forteller videre at politiet ba om legitimasjon og at hun ga dem bankkortet. De ga henne ikke forklaring på hvorfor, da de ikke ga kortet tilbake med en gang. “Jeg ble bedt om å legitimere meg, og ga dem bankkortet mitt”, forklarer Rousso.
Politikvinnen skal først ikke ha gitt forklaring på hvorfor hun ikke ga henne kortet tilbake med en gang, men sa etter hvert at det var på grunn av systemtreghet. En forklaring Rousso godtok og roet seg. Politiet ba henne flere ganger om å bli med på utsiden av kjøpesenteret. Om dette sier Rousso: “Jeg ville ikke det, fordi jeg var redd for hva som kunne skje med meg som en mørkhudet person. Jeg ville være et sted der folk kunne se hva som skjedde med meg.”
Deretter kom det en politipatrulje til og situasjonen eskalerte ytterligere. “Jeg fikk beskjed om at jeg hadde ti sekunder på meg til å forlate stedet. En mannlig politibetjent telte høyt. Da han kom til sju, pågrep han meg, tok armene mine bak på ryggen og satte på meg håndjern. Jeg kjente smerter. Fra det øyeblikket er alt bare kaos. Jeg husker ikke nøyaktig hva som skjedde. Jeg mistet kontrollen.” Politiet hevder at hun skal ha bitt etter dem og at vekterne ikke hadde kontroll på situasjonen da de kom dit. Videre argumenterer de med at kvinnen var høylytt. Rousso sier selv hun måtte det, etter som de ansatte snakket respektløst til henne.
Avisen skriver videre at Rousso gråt under intervjuet, mens hun forteller at hun fikk panikk da buksa gled ned slik at underbuksa ble synlig og det var skamfullt ikke å kunne ta på seg klærne igjen. Videre ble hun bedt om å gå med hodet bøyd ned og sier de snakket til henne som om hun var en slave. Deretter forteller hun at hun ble slått over nakken gjentatte ganger, da hun ikke adlød.
Adresseavisen skriver videre at hun utenfor kjøpesenteret ble plassert på scenen på Torvet. Der skal hun ha fått beskjed om å roe seg ned. “Det var vanære. Jeg ble plassert slik at alle kunne se meg i en ydmykende situasjon. Sist jeg var på den scenen, arrangerte jeg en demonstrasjon for ytringsfrihet”, forklarer hun.
Etter en stund fjernet politiet håndjernene, og de dro fra stedet. “Jeg var så skamfull. Jeg er en dame som har forsøkt å være et forbilde for andre. Som har jobbet for dialog. Så opplever jeg dette.” Avisen skriver at hun hadde flere blåmerker da de intervjuet henne, og at de har fått innsyn i legejournaler der det står om flere plager som samsvarer med det hun fikk gjennomgå under pågripelse. Saken er meldt inn til Spesialenheten for politisaker.
TFM har skrevet flere ganger at spesialenheten i all hovedsak henlegger sakene eller frifinner voldelige politifolk. Politiet ville ikke kommentere skadene beskrevet i legejournalene da de fikk disse fremlagt, men sier det ikke vil få konsekvenser for politifolkene som var involvert at saken er meldt til spesialenheten.
Les mer:
Referanse
Adresseavisen: Shemsa (37) mener seg utsatt for politivold på grunn av hudfargen sin
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.