Av en kommentator for Tjen Folket Media.
Gjennom en serie oppslag i mediene, og særlig en Brennpunkt-dokumentar på NRK, er det avslørt at norske myndigheter har gjort en byttehandel med de kinesiske myndighetene: Norsk idrett har brukt store krefter på å trene opp skiutøvere i Kina, i gjengjeld for å på nytt åpne handelen av særlig norsk oppdrettsfisk til Kina.
Nobelkomiteen delte i 2010 ut fredsprisen til den kinesiske opposisjonspolitikeren Liu Xiaobo. Kina hadde på forhånd advart Norge om at dette ville skade relasjonen mellom de to landene. Prisen ble likevel utdelt og Kina frøs diplomatiske forbindelser og stanset import av norsk laks. Norske myndigheter har siden arbeidet frenetisk for å gjenopprette forbindelsene. Disse var offisielt rehabilitert ved kongens besøk i Kina i 2018, hvor den norske kongens håndtrykk med Kinas Xi Jinping symboliserte den nye starten.
Løsningen på knuten ble blant annet en avtale hvor norsk idrett sendte trenere til Kina for å trene opp skiidrettsutøvere foran vinter-OL som avholdes nå i 2022. Norges idrettsforbund, i teorien uavhengig av norske myndigheter, stilte opp som et politisk verktøy og en del av det utvidede statsapparatet, i tjeneste for norsk monopolkapital og den norske staten. Per 2019, året hvor den nye avtalen ble underskrevet, eksporterte norsk sjømatindustri laks for 1,9 milliarder kroner til Kina. Det er likevel ikke laksen alene som er på spill her, men totaliteten av norsk-kinesiske politiske og økonomiske forbindelser, som er av mye større verdi samlet sett.
Thorbjørn Jagland fortalte i 2021 i sin nyeste selvbiografi at daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre, nå statsminister – begge medlemmer i Arbeiderpartiet, forsøkte å utøve press på Nobelkomiteen for å hindre prisen til den kinesiske opposisjonelle. Norge er en imperialist og befinner seg i et forhold til andre imperialister preget av konkurranse og samarbeid, i forskjellig grad.
Xiaobo døde forøvrig i 2017 etter flere år i fengsel, anklaget for å undergrave de kinesiske sosialfascistenes regime. Han var forøvrig tydelig vennlig til USA-imperialismen, underviste en periode i USA, støttet USAs invasjon av Afghanistan og støttet Israel mot det palestinske folket. Han er nok et eksempel på at de opposisjonelle som pekes ut av USA og europeiske stormakter som menneskerettighetsaktivister, i realiteten har bestemte politiske oppfatninger og at det er derfor disse løftes frem. De virkelige revolusjonære i land som Russland og Kina, får ingen støtte fra de andre imperialistene.
Tross den hardere rivaliseringen mellom USA og Kina, driver alle vestlige makter i forskjellig grad også samarbeid med Kina. Det gjelder i like stor grad USA. Det er enorm eksport og import mellom USA og Kina, samtidig som rivaliseringen også er særdeles skarp. Dette er typisk for imperialismen, og slett ikke unormalt. Saken illustrerer hvordan Norge på den ene siden er underordnet USA-imperialismen, og på den andre en selvstendig imperialist. Den illustrerer også hvordan Norge på den ene siden deltar i kritikken av Kina, men på den andre siden ser på Kina som en svært viktig handelspartner.
Til sist kan vi lære mye av denne saken, om forholdet mellom den norske staten, monopolkapitalen og de såkalt frivillige organisasjonene som Norges Idrettsforbund her er et eksempel på. Disse institusjonene er i realiteten forbundet med staten med tusen bånd, og fungerer hele tiden som glidemiddel og verktøy i tilstanden av konkurranse og samarbeid mellom imperialistene. Dessuten sier det selvsagt sitt om hvordan “frivilligheten” fungerer også internt i Norge. Den borgerlige staten fungerer i et borgerlig samfunn, strukturert av staten selv for dennes interesser – som i Norges tilfelle ikke bare er borgerlig, altså kapitalistisk, men også imperialistisk.
Referanser
Kineserne betalte godt for norsk OL-hjelp – hvorfor holdt ikke de norske trenerne ut? – Dokumentar
Brennpunkt: Alt for Kina – NRK TV
Frihandel med Kina – Avtalen med Kina må på plass
Liu Xiaobo – Store norske leksikon
Thorbjørn Jagland i ny bok: Anklager Støre for Kina-press – VG
God start på lakseeksporten til Kina i 2021
Ny lakseavtale mellom Norge og Kina
Mot tidenes eksportår for norsk sjømat
Vennskapets pris – slik var presset og veien ut av den kinesiske fryseboksen – Norge
Her gir hun laksenæringen grunn til å juble. Nå har én setning i avtalen skapt et dilemma.
Hevder NIF trosset eget vedtak da de brukte millioner fra spillemidlene
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.