Av en kommentator for Tjen Folket Media.
Mange har allerede merket den kraftige økningen av prisene på en rekke dagligvarer. Alle de store daglivaremonopolene justerte opp prisene 1. februar, og noen priser gjorde regelrette byks oppover, enkelte med tosifrede prosentøkninger skriver NRK.
NRK skriver om wienerpølser som er økt med 18 prosent og rekesalat som har økt med 40 prosent. De skriver om havregryn som er økt med 16 prosent og ostetyper som er økt med mellom 5 og 10 prosent. Makrell i tomat er økt med 33 prosent og smør med 10 prosent. Kort sagt: Det er basisvarer, og flere såkalte billigvarer, som øker mye.
Det vil med andre ord bety at husholdninger med lav inntekt vil oppleve en markant økning i sine utgifter til matvarer – i tillegg til de sjokkhøye strømprisene, økt rente, høyere drivstoffpriser og den generelle prisøkningen over hele linja.
Økte priser betyr økt fattigdom
TFM har tidligere skrevet at de siste 10 årene har antall fattige økt fra 400 000 til 500 000 i Norge, og i samme tidsrom har den tredjedelen med lavest lønn opplevd reallønnsnedgang. Dette var situasjonen før krisa som slo ut i 2020, og før de voldsomme prisøkningene i 2021 og 2022.
Økningene fra 1. februar vil ytterligere intensivere denne utviklingen. Det vil bli flere fattige, og de med lavest inntekt vil oppleve at pengene deres blir enda mindre verdt. NRK har snakket med studenter som forteller at dette merkes på kroppen. I tillegg vil prisøkningen selvsagt ramme fattige barnefamilier hardt.
Videre må det understrekes at prisøkningen ikke bare handler om de økte prisene på en rekke varer på det internasjonale markedet. Økningen er også uttrykk for monopoliseringen av norsk dagligvarebransje. Det er tre gigantiske monopoler som dominerer fullstendig (Coop, Rema 1000 og Norgesgruppen), og Forbrukerrådet reagerer på at de har klart å øke prisene “på øret lik” i alle sine butikkjeder. De mener dette dokumenterer at konkurransen er for dårlig.
Det er åpenbart at monopolene har fått økte utgifter til enkelte varer, altså at deres innkjøpspris har økt. Dette skyldes både de økte prisene internasjonalt, for eksempel på kunstgjødsel, og de kraftig økte strømprisene. Men samtidig reagerer bøndene på at dagligvarekjedene faktisk presser ned enkelte innkjøpspriser. Konkurransetilsynet slår fast at dagligvarebutikkene har økt prisene mer enn kostnadsøkningen deres, ergo vil de økte prisene først og fremst øke profitten til de store monopolene og deres eiere.
Bøndene: Opplever et økonomisk ragnarokk
Fylkeslederne i Norsk Bonde- og Småbrukarlag har vedtatt en uttalelse hvor de skriver at prisen på matvarene går opp, samtidig som andelen som går tilbake til bonden er blitt redusert! De skriver at matvarekjedene har økt marginene sine kraftig, og de skriver:
“Akkurat nå opplever norske bønder et økonomisk ragnarokk. Prisene på el kraft, gjødsel, kraftfor, diesel og de fleste andre innsatsfaktorer stiger ukontrollert. Samtidig som prisen bonden får for sine produkt i beste fall er stabile.”
Det er dramatiske ord som brukes altså, og dette uttrykker andre utviklingstendenser vi har påpekt tidligere: For det første tendensen til at deler av småborgerskapet ruineres (under krisa har vi sett det samme innen restaurant og uteliv). For det andre tendensen til å forenkle klassemotsigelsen. Gjennom flere tiår har imperialismen skapt et materielt grunnlag for et stort småborgerskap i de imperialistiske landa. Dette grunnlaget er nå sakte men sikkert i ferd med å undergraves – ikke fordi landene blir mindre imperialistiske, men på grunn av den allmenne krisa i imperialismen. Imperialismen er råtnende og døende kapitalisme, og nå kommer det mer og mer til uttrykk også i de aller rikeste landene.
Bondelederne skriver at når monopolene skylder på økte gjødselpriser, fører de folk bak lyset, for effekten av dette kommer først i løpet av 2022, altså på maten som produseres i år og leveres i løpet av sommeren og høsten. Dessuten har ikke monopolene tenkt å betale bøndene mer og fylkeslederne slår fast at drivkraften bak prisøkningen, og monopolenes rovdrift på bøndene, er kjøpmennenes jakt på profitt.
Kort oppsummert: Prisene øker dramatisk, dette vil igjen føre til at de fattige blir fattigere, og dette kommer ikke bøndene, det vil si småborgerskapet, til gode – men vil kun tjene til å øke profitten for de aller største monopolkapitalistene. Dermed er igjen forbindelsen mellom fattigdom og rikdom påvist helt konkret.
Referanse
Kraftig prishopp på matvarer preger studentene: – Stort problem
Nå øker matprisene – dette er noen av varene som blir dyrere – Nationen
Er det lurt å sultefôre beste melkekua? | Aktuelt | Norsk Bonde- og Småbrukarlag
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.