Av en kommentator for Tjen Folket Media.
Tirsdag 10. mai råder det portforbud på Sri Lanka og tusenvis av sikkerhetsstyrker er utplassert, etter voldsomme protester og opptøyer der flere personer ble drept. Politikere jages fra sine hjem av kjempende masser og statsministeren har gått av.
Det har vært voldsomme gatekamper i landets største by Colombo. Den rådende Rajapaksa-klanen, familien som inntil nylig både hadde presidenten og statsministeren (to brødre), anvender tilsynelatende det som formann Gonzalo har kalt taktikken masser-mot-masser. Bøller som støtter regjeringspartiet, kanskje for betaling, har gått til angrep på folkemassene som protesterer mot dramatiske prisøkninger, krise og politisk korrupsjon.
Bilde: Masser bryter gjennom politiets sperringer.
En parlamentariker som støttet presidenten skjøt og drepte to demonstranter, før han forskanset seg omringet av store mengder masser og så tok livet sitt. Minst 200 er såret i kampene, skriver NTB. Statsminister Mahinda Rajapaksa gikk også av, men natt til tirsdag måtte militæret redde han da folkemasser stormet boligen hans i Colombo.
Massene opplever enorme forverringer av sine levekår, med mangel på drivstoff, mat og medisiner, problemer med import av varer og en situasjon hvor staten ikke evner å betale gjelda si. Det internasjonale pengefondet (IMF) er i forhandlinger med regjeringen for kriselån, men disse vil i så fall kreve store kutt i velferden, noe som vil ramme folket hardt.
NTB skriver: «Politikeren som tok sitt eget liv, Amarakeerthi Athukoralam, satt i nasjonalforsamlingen for regjeringspartiet. Han skjøt ifølge politiet fem demonstranter som sperret veien for bilen hans i Nittambuwa, cirka fem mil nordvest for Colombo. To av dem døde kort tid etter.»
Bilde: Mahinda Rajapaksa i midten.
Rajapaksa-familien opererer som en politisk klan, noe som slett ikke er uvanlig i dagens verden. Kommentatorer i vesten fremstiller dette som et rent tredjeverden-problem, men et blikk på for eksempel USAs Kennedy-, Bush- og Clinton-familier viser at dette tvert om ser ut til å være et universelt trekk ved det borgerlige demokratiet, og kanskje enda mer i den imperialistiske fasen av forfall og forråtnelse.
Rajapaksa-familien er også tett knyttet til den blodige borgerkrigen og folkemordet på tamilene under likvidasjonen av LTTE-geriljaen. Presidenten på den tiden var Mahinda Rajapaksa, som nå har vært statsminister. Hans bror Gotabaya Rajapaksa har overtatt posisjonen som president, og er nå hovedmålskive for massene som protesterer.
NRK skriver: «Tilhengere av regjeringen har stormet en leir hvor demonstranter den siste tiden har holdt til. Over 1000 tilhengere av regjeringspartiet SLPP som var væpnet med køller og klubber, satte blant annet fyr på teltene der.»
De beskriver også at «SLPP-tilhengere» er blitt busset inn i området, og at masser har satt omtrent 20 av bussene og 30 av bilene til disse i brann i løpet av mandagen. Politiet har brukt tåregass og vannkanoner mot massene. AFP melder at politiet mandag har innført portforbud på ubestemt tid i Sri Lankas hovedstad Kotte og landets største by Colombo som følge av kampene.
Mediene melder at Sri Lanka opplever sin verste krise siden 1948, da landet frigjorde seg fra stillingen som koloni for Storbritannia. Mye av misnøyen retter seg mot Rajapaksa-familien og korrupsjonen, og denne familien har ikke bare hatt presidenten og statsministeren, men også landbruksministeren, finansministeren og sportsministeren. De to førstnevnte brødre av de to brødrene som har bekledd president- og statsministerposten. Problemet er likevel ikke en familie, men situasjonen Sri Lanka opplever som undertrykka og utbytta land.
Lignende problemer rammer alle land i den tredje verden. De lokale byråkrat- og kompradorkapitalistene er lakeier for utenlandsk imperialisme. De tjener først og fremst sine herrer i de imperialistiske landene, og dernest seg selv og sine egne lommebøker. Vestlige medier fokuserer likevel ensidig på den lokale korrupsjonen, og ikke på det internasjonale systemet som har skapt forholda hvor denne blomstrer.
De heltemodige folkemassene på Sri Lanka viser at folket ikke lenger lar seg styre på den gamle måten. Den senere tiden har de blant annet satt fyr på flere av eiendommene til medlemmer av Rajapaksa-familien og andre politikere. Dermed er den revolusjonære situasjonen åpenbar for alle som har øyne og ører. Herskerne kan ikke styre på den gamle måten lenger, og de som herskes over lar seg ikke lenger styre på den gamle måten.
Problemet er mangelen på ledelse og organisering, at massene ikke har partiet sitt, det kommunistiske partiet, og ikke folkehæren og enhetsfronten. Dermed kan ikke folkets protester utvikles videre til seier. De kan vinne midlertidige seire, men på kort sikt vil nye korrupte borgerlige politikere overta for de gamle, og krisene vil fortsette, så lenge de ikke har partiet sitt som kan lede revolusjonen.
Sri Lankas folk har derimot sterke revolusjonære tradisjoner, og det finnes kommunister og maoister i landet. Det er også naboland til India, hvor en av verdens fire folkekriger pågår. Videre har landet i flere tiår vært preget av det tamilske folkets væpna frigjøringskamp. Med andre ord ser det ut til at både de objektive forholdene ekstra gode på Sri Lanka, og også grunnlaget for å utvikle de subjektive kreftene, det vil si den revolusjonære bevegelsen.
Referanser
Portforbud på Sri Lanka etter at minst fem døde i rasende protester
Uroen på Sri Lanka: Fem drept og 189 skadet i voldsomme opptøyer – VG
Politikar drepen i opptøyar på Sri Lanka – NRK Urix
Sri Lanka: Rasende demonstranter tente på husene til toppolitikere
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.