Bilde: Russiske styrker i Sievjerodonetsk.
Av en kommentator for Tjen Folket Media.
Her følger fem viktige nyheter fra uke 21 (23.-29. mai). Det meldes om fremgang for russisk imperialisme i Øst-Ukraina og president Zelenskiy sier igjen at han vil forhandle med angriperen. Samtidig leverer Norge og andre imperialister stadig flere våpen til den ukrainske hæren.
Over hele verden eskalerer inflasjonen og varemangelen. Det varsles om en akutt matvarekrise, sammen med blant annet en hetebølge som rammer 1 milliard mennesker. Hundretalls millioner har for lite mat, og det fryktes flere sultkatastrofer i sommer. Kina opplever voksende økonomiske problemer, midt i en vekst i coronavirus-smitten.
Her i Norge skal SV revurdere sin motstand mot Nato, etter massivt press fra den imperialistiske propagandaen, og i Angola har det nasjonale politiet myrdet 3 arbeidere som protesterte mot uverdige arbeidsforhold i et kinesisk utbyggingsprosjekt.
Innhold
1. Ukraina: Russland rykker fram og Zelenskiy vil forhandle
Den russiske imperialismens styrker fortsetter frammarsjen i Øst-Ukraina og Zelenskiy sier på nytt at Ukraina må «innse realitetene» og forhandle med angriperen. Denne uken har russiske styrker rykket nærmere Sievjerodonetsk og Lysytsjansk i Luhansk-regionen, og begynt erobringen av disse byene. Forsvarets forum skriver at disse byene «ligger strategisk til langs ruten mot administrasjonssenteret i Øst-Ukraina, Kramatorsk».
Zelenskiy anklager okkupanten for folkemordpolitikk, når hundretusenvis drives fra hjemmene sine i Øst-Ukraina. Samtidig sier han denne uken at Ukraina må forhandle med Putin, selv om de ikke ønsker det, men han sier at det ikke virker som om «ledelsen i Kreml har noe hastverk med å gjenoppta dem». Samme uke sier den russiske utenriksministeren Lavrov at «Vesten har erklært krig mot oss, mot hele den russiske verden». Han viser blant annet til sanksjonene mot russiske kunstnere og idrettsutøvere.
Norge sender, ifølge amerikanske politikere, tungt artilleri til Zelenskiys regjeringshær. Det er ikke bekreftet, men NRK melder at det kan være snakk om panservogner av typen M109. Denne uken meldes det også at Russlands økonomi ikke har kollapset slik vestlige propagandister har «spådd» i månedsvis. Kommentator og eks-politiker Torbjørn Røe Isaksen skriver at hyllene i russiske butikker er fulle og at pengene renner inn fra salg av olje og gass, men at dette er midlertidig og at sanksjonene snart vil ramme landet hardere og at på sikt vil russisk økonomi krympe og krigen vil komme til å koste regimet dyrt.
Referanser
Russiske styrker rykker fram, Zelenskyj vil forhandle
USAs forsvarsminister: Norge sender artilleri til Ukraina
Den varslede kollapsen som ikke kom
Nato forbereder seg på storkrig
Ukraina får langtrekkende presisjonsvåpen
2. Internasjonalt: Sterk økning av matmangelen – fare for flere store sultkatastrofer
Politico melder at den største trusselen mot sikkerhet i verden i dag kan bli maten som uteblir fra millioner av fat, fra krigsherjede Somalia til rurale Amerika. Sulten eskalerer mange steder, og nå utvikles en rekke kriser parallelt: klimakriser, tørke, hetebølge, coronavirus, økende matvarepriser, økende drivstoffpriser, økende priser på gass og strøm – og så videre. Særlig i Afrika og Midtøsten eskalerer prisene på mat samtidig som det er mangel på hvete og korn som følge av den russiske imperialismens angrepskrig mot Ukraina. Politico kaller det en «perfekt storm» under utvikling.
Millioner rammes av matmangel i Afghanistan og over hele verden raser inflasjonen. En mor i Mogadishu, Somalias hovedstad, forteller at det nå er vanskelig for familier å få råd selv til mel og matolje. Den afrikanske utviklingsbanken sier prisen på hvete har økt med 45 prosent i Afrika, hvor mange land importerer halvparten av hveten fra Russland og Ukraina.
Alle ekspertene er enstemmige: Sultkrisen er ille, svært ille, skriver Politico. FN-generalsekretær António Guterres sier at på bare to år har antallet mennesker som lever under ekstrem «matusikkerhet» økt fra 135 millioner før pandemien til 276 millioner i dag. Antallet som lever med sult har ifølge ham økt med 500 prosent siden 2016.
Økonominyhetene E24 skriver samtidig: «Over én milliard mennesker i India og Pakistan opplever nå hetebølger. I deler av Indias hovedstad har temperaturen vært oppe i 49 grader. I Pakistan har temperaturmålere vist 51 grader. De siste dagene har også deler av India og Bangladesh vært utsatt for ekstrem flom.» Igjen ser vi at imperialismen betyr sult og nød. Dette er normalen under både kapitalismen, og enda mer i dens imperialistiske stadium.
Referanser
‘A perfect storm’: Russia’s invasion deepens global hunger crisis
Hetebølger i Asia, USA og Europa forverrer matpriskrisen
3. Norge: SV skal vurdere Nato-motstanden på nytt
SV ble stiftet i 1973 som en valgallianse av Sosialistisk Folkeparti (SF) og NKP. SF ble stiftet av ekskluderte medlemmer fra Arbeiderpartiet. Disse ble ekskludert fordi de organiserte Nato-motstanden i Arbeiderpartiet rundt avisen Orientering. Eksistensen til partiet er dermed direkte knyttet til Nato-motstand, men nå skal partiet diskutere standpunktet til den imperialistiske militæralliansen. Den voldsomme krigspropagandaen mot Russland etter invasjonen, har feid med seg store deler av SV og Rødt. Likevel hevder nestleder i partiet, Torgeir Knag Fylkesnes (bildet) at partiet ikke vil bli splittet av debatten.
Han gjentar det som mange opportunister har sagt de siste månedene: «Nå tenker vi gjennom sikkerhetspolitikken på nytt». Slik avslører både han og mange andre at deres motstand mot Nato aldri var tuftet på prinsipper, og at det er en ren «pragmatisk» (les: opportunistisk) stillingstagen. Man kan ikke basere en reell motstand mot Nato på «hva som er best for Norge», vi må basere oss på hva som er best for verdens folk.
Referanse
SV-topp frykter ikke at Nato skal splitte partiet
4. Kina: Store økonomiske problemer etter ukesvis av omfattende coronarestriksjoner
Gjennom lengre tid har kinesiske sosialimperialistiske myndigheter innført nye harde restriksjoner mot nye smitteutbrudd av coronaviruset. Dette har påført nye forsinkelser for allerede hardt prøvede bransjer, som er avhengig av produkter fra kinesiske fabrikker. Samtidig holder myndigheten fast på «nullsmittestrategien», som er under hard kritikk fra vestlige stater og fra Verdens helseorganisasjon (WHO).
Kinesiske myndigheter innrømmer nå at restriksjonene rammer økonomien hardt. Statsministeren i landet har sagt i et tv-sendt møte (bildet) at problemene for økonomien nå «på enkelte områder» til og med er «større enn det alvorlige sjokket av pandemien i 2020». Statsministeren har brukt svært store ord. Vi må uansett ikke forstå Kinas økonomiske problemer som et uttrykk for pandemien: Den økonomiske krisa er en del av kapitalismen. Kina er et imperialistisk kapitalistisk land, og dermed omfattes deres økonomi av kapitalismens syklus, som med omtrent ti års mellomrom går gjennom kriser. I tillegg rammes landet av den allmenne krisa i imperialismen.
En av restriksjonene i Shanghai nå, er at man må fremvise negativ test for å bevege seg i offentligheten. Byen, som har 25 millioner innbyggere, har i lengre tid holdt skolene stengt og tvunget millioner til å holde seg hjemme døgnet rundt. De varsler nå at skolene vil gjenåpnes i juni. Blant annet Apple opplever forsinkelser i sine leveranser på grunn av nedstengingene i Kina. Dermed faller Kinas fascistiske reaksjonering sammen med økonomiske problemer, og det er ikke tilfeldig. Tvert om vil myndighetene ha behov for stadig sterkere tiltak for å kneble motstand og forsøke å hindre klassekampen fra å tilspisse seg, et fåfengt forsøk i et land med hundretalls millioner fattige proletarer og en stolt revolusjonær historie.
Vi understreker forøvrig at alle nyheter i norske medier om Kina, må leses på bakgrunn av at USA-imperialismen har erklært Kina som sin «mest alvorlige langsiktige utfordring». Dette skjer midt under den russiske imperialismens angrepskrig mot Ukraina. Kina er en større trussel mot USAs hegemoni, om man ser på økonomiens utvikling, og dermed øker også propagandaen mot Kina.
Referanser
Kina forbereder seg på mangeårig nullsmittestrategi
Shanghai og Hongkong letter på testkrav
Shanghai vil gjenåpne skoler i juni
Med Russland-krigen som raser erklærer USAs utenriksminister Kina som den «mest alvorlige langsiktige utfordringen»
iPhone 14 Max blir trolig en giga-suksess, men den blir forsinket
Alarmen går i Kina – mobiliserer for å få fart på økonomien
Kinesisk økonomi: – Kina: – Deres verste dager har kommet
5. Angola: Tre arbeidere ved kinesisk utbyggingsprosjekt skutt og drept av politiet
Tre arbeidere ved det kinesiske byggefirmaet China Ghezouba Group Company Limited (CGGC) ble drept 26. mai av angolesisk politi, da de demonstrerte for bedre arbeidsforhold og høyere lønn. Arbeiderne har kjempet i årevis for rettigheter som de kinesiske monopolistene har nektet dem, for eksempel oppjustering av lønn, helseforsikring, ferie, fridager, risikotillegg og andre grunnleggende arbeiderrettigheter.
Arbeiderne har også krevd anstendig mat og boforhold, men de kinesiske kapitalistene har ikke innfridd noen av kravene. 25 . mai reiste de seg i raseri til militant kamp, skriver våre kamerater i A Nova Democracia. Protestene fortsatte dagen etter, men politiet konfronterte arbeiderne og åpnet ild. Tre døde og et ukjent antall er skadd. Vitner sier at arbeiderne aldri kom i nærheten av politiet, men at disse åpnet ild på 200 meters hold.
Våre brasilianske kamerater skriver at hendelsene utspiller seg i forbindelse til byggeprosjekter som viser den semikoloniale tilstanden til Angola. Caculo Cabaça vannkraftverk utvikles av vann- og energidepartementet, men finansieres med milliardlån fra kinesisk sosialimperialisme. Det kinesiske selskapet CGGC er en del av det kinesiske statseide konglomeratet China Energy Engineering Corporation og finansieres via bankene Industrial and Commercial Bank of China, Bank of China, Bank of China Construction, China Minsheng Bank og Ping An Bank, som sammen har lånt ut 4,1 milliarder US-dollar til den angolanske staten. Når kraftverket er ferdig bygget, vil det drives av kinesiske selskaper i flere år før det angolske statlige elektrisitetsverket får overta det.
Slik utvikles Angola videre som halvkoloni, delvis for kinesisk imperialisme, hvor herskerne gjør landet sitt forgjeldet samtidig som de korrupt beriker seg selv. Om massene reiser seg, som i tilfellet med de kinesiske arbeiderne, møtes de med kuler fra statens lakeier.
Referanser
Angola: Drei Tote bei Protest gegen chinesisches imperialistisches Unternehmen
Angola: Três mortos em protesto contra empresa imperialista chinesa
Entenda tudo sobre o massacre na barragem do caculo cabaça protagonizado pela policia nacional
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.