Av en kommentator for Tjen Folket Media.
Krigen mot Ukraina er utnyttet av de mest reaksjonære i Norge til å slå harde slag mot selv den mildeste opposisjonen i utenrikspolitikken. De opportunistiske partiene SV og Rødt har igjen vist seg uten ryggrad, og har sviktet Nato-motstanden ved å bøye av for krigshisserne.
Etter massivt internt press har ledelsen i Rødt riktignok blitt tvunget til å forsvare partiets programfesta standpunkt, men deres begrunnelse er heslig sjåvinistisk. I stedet for å bekjempe Nato som en imperialistisk krigsallianse, hevder Rødt-ledelsen at Nato først og fremst er et problem fordi den «gjør Norge mindre trygt».
Dermed havner Rødt, på samme måte som SV, fullstendig i det borgerlige narrativets vold: Nato blir kun et spørsmål om å forsvare Norge. Problemet for SV og Rødt er at om man ser rent kynisk på saken, vil det virke opplagt at Norge er tryggere som USAs allierte gjennom Nato. For antiimperialister derimot, er ikke hovedsaken om Nato gjør Norge tryggere. For oss er Natos terrorbombing av Jugoslavia og Libya, og 20 år med folkerettsstridig okkupasjon av Afghanistan, langt viktigere og mer akutte spørsmål.
Problemet med Nato er ikke norsk potensiell sikkerhet, men et spørsmål om liv og død for massene i den tredje verden. Nato er et apparat strukturert av USA-imperialismen. Militært stilles alle Nato-styrker under yankee-amerikansk kommando, da den militære befalsstrukturen i alliansen ikke ligger til generalsekretær Stoltenberg, alliansens politiske sjef, men til militærkomiteen som ledes av en yankee-offiser. USA er verdens eneste supermakt, men innenfor alliansen opererer norsk imperialisme også i tråd med norske imperialistiske politiske og økonomiske ambisjoner. Å være alliert med verdens eneste supermakt, virker fornuftig for en liten imperialist med Norges særegne geografiske plassering, politiske historie og handelsrelasjoner. Nato-medlemskap er kort sagt i tråd med «norske interesser», iallefall politisk, militært og økonomisk.
Derimot er Nato-medlemskapet i strid med arbeiderklassens og verdens folk interesser. Det er disse interessene som må settes i kommando av marxister og revolusjonære. I denne konteksten må man bekjempe Nato som en imperialistisk krigsallianse, og i denne sammenhengen blir standpunktene som er tatt av partilederne i SV og Rødt både politisk og moralsk forkastelige.
Rødt-Moxnes gråter krokodilletårer over at Nato har «svekket Norges forsvarsberedskap hjemme» og vil «styrke Norges selvstendige forsvarsevne». Dessuten sier han at spørsmålet om medlemskap i Nato ikke er relevant i dag. Han sier: «Så har selve medlemskapsdebatten ikke vært aktuell i norsk politikk på mange år.»
Dermed står vi med et selverklært revolusjonært parti på Stortinget, som for det første vil øke bevilgningene til det borgerlige militærapparatet og for det andre løper raskt vekk fra standpunktet mot Nato. Altså godtar de Nato-medlemskapet, debatten er «ikke aktuell», og vil dessuten kjempe for flere milliarder mer til det norske imperialistiske Nato-militærapparatet. Det burde stikke hardt i hjertet på enhver antiimperialist som står som medlem av partiet, eller som har gitt det sin stemme. Dessverre blir menneskeliv i den tredje verden villig forhandlet vekk av opportunistene, om de til gjengjeld får noen patetiske gjennomslag i kommunepolitikken eller på stortinget.
Rødt plasserer seg selv med begge beina i tradisjonen fra den råtne andre internasjonalen og deres «forsvar av fedrelandet» i 1914, da den første verdenskrigen kastet Europa inn i den mest brutale krigen til da.
SV på sin side har fullstendig overgitt standpunktet mot Nato, til fordel for utopisk babbel om en nordisk forsvarsallianse, samt en plan for å føre debatt om Nato-spørsmålet innad partiet frem mot landsmøtet i 2023. Overfor krigen i Ukraina har SV-leder Lysbakken forøvrig sagt at SV fordømmer Russland og mener det er feil å i det hele tatt nevne USAs rolle i forspillet til krigen. De har indirekte kritisert Rødt for å i det hele tatt si at USA og Nato har hatt noen innvirkning på utviklingen i Ukraina de siste tjue årene.
SV har tidligere vist seg villig til å bombe Libya i 2011, en folkerettsstridig terrorbombing som partiet stemte for i Stortinget, og til å være med og administrere okkupasjonen av Afghanistan. De har ingen prinsipper i spørsmålet om krig og fred, og de har ingen forståelse for verken norsk eller US-amerikansk imperialisme. Dette førte for noen år siden til at en rekke tillitsvalgte i SV forlot partiet til fordel for Rødt. Hvor disse skal ta veien nå som Rødt svikter Nato-motstanden, er et åpent spørsmål.
Sviket fra SV og Rødt kan ikke forstås bare som populisme. Store deler av velgerne ville forstått og hatt sympati for et tydelig standpunkt mot Nato. Krigene mot Afghanistan og Libya hadde ingen unison støtte blant folk i Norge. Vendingen må forstås som et uttrykk ikke for «populisme», men for opportunisme, og det faktum at disse partiene er borgerlige og småborgerlige partier. De opportunistiske partiene står ikke for proletariatets interesser, men for interessene til utbytterklassene, og dermed kjemper de for interessene til den norske imperialismen.
Deres uenigheter med andre partier, er ikke uttrykk for klasse-mot-klasse, de er uttrykk for uenigheter innad i borgerskapet. Det finnes en fløy av borgerskapet, som ikke ser seg tjent med at norsk imperialisme opererer som løpehund for USA-imperialismen. Det finnes krefter som ønsker tettere samarbeid med Tyskland, som i «gode gamle dager», og gjerne også med Russland og Kina. Det finnes krefter som, i likhet med mellomkrigstida, ønsker å spille på andre hester enn USA og Storbritannia, eventuelt som ønsker å holde seg «nøytrale» så lenge som mulig, for å kunne profitere maksimalt på andres ulykke. Norske kapitalister var store krigsprofitører under 1. verdenskrig. Dette var håpet foran 2. verdenskrig også, noe de langt på vei lyktes med! Norsk Hydro og den norske handelsflåten er to «lysende» eksempler på dette. Disse gjorde gode penger under 2. verdenskrig, henholdsvis i samarbeid med tysk og britisk imperialisme.
Norsk imperialisme opererer i dag som en alliert av supermakta USA, og som en liten imperialist er de prisgitt restene etter konkurransen mellom stormaktene. Men de har sine tydelige egne interesser, og de har også indre motsigelser. De borgerlige kreftene som søker en mer uavhengig rolle i forhold til USA, for «norske interesser» (les: deres egne interesser), målbæres nå av SV og Rødt på Stortinget. Dermed er det som vanlig slik at tenkninga har et klassestempel, og de som ikke er marxister, de som ikke representerer proletariatets ideologi, henfaller til borgerlig tenkning som tjener borgerlige klasseinteresser.
Vi sier som Mariátegui, den store peruanske marxist-leninisten: Vi er antiimperialister fordi vi er marxister, vi er ikke marxister fordi vi er antiimperialister. Det er videre slik at de som forlater marxismen, også forlater antiimperialismen, noe både SV og Rødt er tydelige eksempler på.
Helt til sist: Vi har ingenting pent å si om Pål Steigan og hans nettavis. Han sprer rasisme, vulgære konspirasjonsteorier og forestillinger om at Russland og Kina utgjør en form for progressiv motvekt mot USA-imperialismen. Han sprer en fullstendig forrykt forestilling om at en transnasjonal statsløs elite styrer verden. Mediekjøret mot Steigan i forbindelse med krigen mot Ukraina, handler likevel ikke om noe av dette. Dette er fullt og helt et ledd i propagandaoffensiven for mer militarisering av norsk imperialisme. Det er også et grep for å disiplinere partiet Rødt og trekke de dypere inn i den borgerlige «mainstreamen». Det er et skritt mot forberedelsene på at Rødt en gang kan inngå som fast partner for Arbeiderpartiet.
Rødt-ledelsen på sin side viser at de aksepterer hva som helst fra sine medlemmer, selv rasisme, men at de hopper når sosialdemokratiet sier «hopp» og at de er villige til å inngå i Nato-fronten overfor krigen i Ukraina. Det er verdt å merke seg, og det viser hva Rødt er villig til å gjøre for «makt» i årene som kommer.
Referanser
Ny VG-måling: Nato-nedtur for SV og Rødt
Sju av ti Rødt-velgere støtter Nato-medlemskap – Dagsavisen
Norsk politikk, Ukraina-konflikten | Rødt vil fortsatt ha Norge ut av Nato: – Tjener oss ikke
Sju av ti Rødt-velgere støtter Nato-medlemskap – Dagsavisen
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.