Bilde: Demonstranter stormer presidentpalasset i Colombo den 9. juli.
Av en kommentator for Tjen Folket Media.
De folkelige protestene på Sri Lanka fortsetter. Masser i tusentalls har demonstrert i hovedstaden Colombo, hvor de har stormet presidentpalasset og drev president Gotabaya Rajapaksa på flukt.
Lørdag 9. juli erklærer statsministeren at han vil gå av. Bakgrunnen er økonomisk og politisk krise, med inflasjon på over 50 prosent og åpenlys korrupsjon, og et storstilt og langvarig folkelig opprør mot situasjonen. Det er ikke lenge siden hele regjeringa måtte gå som følge av de folkelige kampene i landet. Senere samme dag erklærte presidenten at også han vil gå av.
Landet er de facto konkurs, og massene klandrer blant annet den korrupte Rajapaksa-familien som presidenten er en del av. Gjennom flere måneder har folket opplevd kritisk knapphet på medisiner, drivstoff og andre livsnødvendigheter. Myndighetene forhandler med IMF om nye lån fra Verdensbanken, noe som vil drive det forgjeldede landet enda lenger ned i misæren. Kravene fra IMF er de vanlige: kutt i offentlig sektor og privatisering, «for å dempe inflasjonen». Med andre ord må landet legge seg enda mer åpen for å penetreres av utenlandsk imperialisme, som bare vil fordype krisa på lengre sikt.
Sri Lanka er en halvkoloni, og lider under rivaliseringen mellom USA, Storbritannia, Kina og Russland. Under dekke av såkalt «alliansefrihet», legges den tidligere britiske kolonien åpent for all slags imperialisme, hovedsakelig supermakta USA, som også har en dominant posisjon overfor India. Sri Lankas militærapparat har militært samarbeid med både USA, Storbritannia, Kina og Russland. Deres største eksportmarked er USA på en soleklar førsteplass, og dernes Storbritannia på andre. De eksporterer særlig tekstiler (klær), mineraler, te, krydder og IT-tjenester.
Også den lille imperialisten Norge har spilt en rolle overfor Sri Lanka. En rekke norske monopoler har virksomhet i landet, og mange eksportvarer derfra ender opp her i landet. Norge fasiliterte dessuten «fredsprosessen» på Sri Lanka, mellom myndighetene og den tamilske frigjøringsbevegelsen LTTE, før disse ble utsatt for et folkemorderisk utryddelsesfelttog i 2006, hvor titusenvis av tamiler ble satt i konsentrasjonsleire og strøm- og vannforsyninger ble kutta til mange tamilske landsbyer.
Folkeopprøret på Sri Lanka er uttrykk for den voksende folkelige protesten i hele verden de siste tiårene. Dette er på sin side uttrykk for den permanente revolusjonære situasjonen i den tredje verden, og massenes svar på den allmenne krisa i imperialismen. I dag er Sri Lanka ekstra hardt rammet av den sykliske relative overproduksjonskrisa som begynte i 2020, og som ligger til grunn for stagnerende industriproduksjon, problemer i den internasjonale logistikken for varehandel, eskalerende prisvekst og inflasjon over hele verden. Land som Sri Lanka rammes ekstra hardt av dette, og vi ser stadig flere land som ser ut til å stavre seg fra slag til slag, uten å få noen pustepauser.
Les mer:
Referanser:
Bankrupt Sri Lanka’s inflation jumps beyond 50% – CNB
Cash-starved Sri Lanka To End Fuel Duopoly To Ease Fuel Shortages
Demonstranter omringer boligen til Sri Lankas president – NRK Urix
Sri Lanka: Demonstranter stormet presidentens hjem – VG
Nyhetsstudio – Sri Lanka: Stoming av presidentens bolig
Demonstranter omringer boligen til Sri Lankas president – NRK Urix
Sri Lanka–United States relations – Wikipedia
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.