Av en kommentator for Tjen Folket Media.
30.09-02.10 vil det arrangeres arbeiderfilmfestival i Bergen. Dette er andre året på rad festvialen arrangeres av mediekollektivet dotLeft. Festivalen vil vise filmer som tar opp temaer som arbeiderrettigheter, streik, kamp mot rasisme og diskriminering.
Festivalen arrangeres på Kvarteret i Bergen og det er gratis inngang.
Det vil vises en blanding av internasjonale og norske filmer, både nye og mer historiske. Festivalen kommer også til å ha panelsamtaler om temaer som lærerstreik og skeive (innvandrere) i arbeidslivet. Det kommer også til å være arbeiderkulturelle deler av programmet, med arbeidermusikk og fremføring av arbeidersanger.
Festivalen oppgir i en epost til TFM at de prøver å sette og bygge en norsk kontekst for arbeiderkamp, både for historiske og nåværende kamper. “Vi er veldig spente, og håper at programmet lever opp til publikums forventninger”
Interesserte lesere bør selv undersøke programmet til festivalen, men her kommer noen smakebiter.
Festivalen vil vise den historiske filmen Gryr i Norden (1939) om fyrstikkarbeidernes streik i 1889, den første store kvinnestreiken i Norge.
Festivalen byr også på et unikt innblikk i filmen Sulis som kommer neste år og som handler om et opprør som gruvearbeiderne i Sutitjelma gjorde i 1907 i kamp mot grådige gruveeiere. Filmen er ifølge SF studios den største uavhengige produksjonen i Norge noensinne.
Festivalen har også flere internasjonale filmer som fortjener å nevnes:
«Exposed» er en banebrytende dokumentar som kombinerer historiene til 19 svarte, brune og migrerende sykepleiere og jordmødre for å snakke om deres sterke opplevelser av rasisme før og under pandemien. Den ble laget som en del av Nursing Narratives – Racism og det pandemiske AHRC-finansierte forskningsprosjektet.
Vi har akkurat sett norgeshistoriens lengste lærerstreik. I den sammenheng kommer festivalen til å vise “When we fight”, som omhandler den første og største lærerstreiken i USA. Etter filmen blir det panelsamtale med representanter fra lærerfagforeninger.
Faktaboks:
Hva er arbeiderfilmfestivalen?
Arbeiderfilmfestivalen er en kulturell arena for å styrke den bredere arbeiderbevegelsen gjennom filmvisninger, samtaler, møter og infostands. Målet er å stimulere venstresiden til å bruke film oftere som medium for å få frem viktig saker.
Arbeiderfilmfestivalen arrangeres av dotLeft som er et venstresideorientert mediekollektiv, som ble stiftet i 2020 med formål å inspirere venstresiden til å ta kontroll over og drive sine egne medier og å få frem venstredominerte multimediapublikasjoner. Festivalen bygger videre på erfaringer fra arbeiderfilmfestivalen i Malmø som startet opp i 2017.
Formålet er å skape en plattform for filmskapere som produserer politisk og venstreorientert film. En plattform der disse kan dele arbeidet sitt, diskutere og bygge nettverk.
Referanser:
https://www.arbeiderfilmfestivalen.no
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.