Av en kommentator for Tjen Folket Media.
Pedro Castillo, som siden valget i juli i 2021 har hatt tittelen president i Peru, ble før helgen avsatt av kongressen etter at han selv forsøkte å oppløse kongressen. Denne nye utviklingen i landets politiske krise har utløst folkelige protester og opptøyer.
Pedro Castillo representerer «venstrepartiet» Fritt Peru, som bare har 15 av 130 plasser i kongressen. Han fikk bare 18 prosent i første valgomgang av presidentvalget, og vant med liten margin i andre omgang mot Keiko Fujimori. Hun er datter av Alberto Fujimori, som med CIAs støtte gjennomførte et «selvkupp» på begynnelsen av 1990-tallet. Dette sier noe om hvor svak Castillos maktbase har vært og er. Kongressen forsøkte nylig for tredje gang å reise riksrettssak mot Castillo, som er anklaget for korrupsjon.
Castillo svarte på forsøket med å forsøke å begå et «selvkupp», ved å oppløse kongressen og utlyse valg til en ny grunnlovsgivende forsamling. Som i Chile ønsker deler av storborgerskapet i Peru en ny grunnlov som kan tjene som verktøy for å omstrukturere staten, og overleve litt lenger i den uløselige krisa i byråkratkapitalismen. Castillo hadde derimot ikke den støtten i militæret som han trengte for å oppløse kongressen – han ble selv avsatt og arrestert.
Peru er siden 1980 rystet av den store folkekrigen under ledelse av Perus Kommunistiske Parti og formann Gonzalo, som hittil har vært på sitt mest intense fra midten av 1980-tallet til slutten av 1990-tallet. Landet har hele tiden vært preget av dyp økonomisk og politisk krise i byråkratkapitalismen. Det er enorme sosiale problemer og dyp fattigdom i landet.
Under covid-pandemien er massene blitt utsatt for et enormt folkemord. Over 200.000 er døde, noe som gir landet den høyeste offisielle dødsraten i verden av pandemien. Dette er en følge av fattigdommen og av et ødelagt helsevesen. Mange på landsbygda har ikke tilgang på helsetjenester i det hele tatt. Likevel har staten brukt pandemien til harde repressive tiltak, som portforbud og trakassering av massene. Landet har hatt blant de strengeste reglene, og likevel den høyeste dødsraten.
Det har vært mange protester og streiker det siste året i Peru:
Midt i den dype økonomiske misæren i landet, utvikles den politiske krisa. Fra 2018 til i dag har landet hatt 6 presidenter, selv om hver president egentlig velges for 5 år. Med andre ord har de hatt 6 presidenter i en periode hvor de bare skulle hatt 1. Castillo på sin side har i løpet av et halvt år utnevnt hele 5 forskjellige statsministere. Med andre ord er den politiske situasjonen ekstremt ustabil i Peru. Nå er det unntakstilstand i hovedstaden og store sikkerhetsstyrker har støtt sammen med demonstranter. Flere er allerede drept. En flyplass ble stormet og okkupert av demonstranter.
Castillo forsøkte å flykte via Mexicos ambassade, men ble stanset og sitter nå i husarrest, hvor han klager på dårlig behandling. Dette etter at Castillo selv var øverste ansvarlige da reaksjonen myrdet formann Gonzalo 11. september i fjor, ved å nekte han grunnleggende helsehjelp og holde han i isolasjonscellen, tross alvorlig sykdom. Castillo er en folkemorder og attentatmann, som i ledtog med yankee-imperialismen, CIA og den peruanske reaksjonen, har tjent som en «venstreorientert» nikkedukke for den byråkratiske fraksjonen av storborgerskapet.
Hendelsene viser at nok en president har mislyktes i å håndtere problemene til den gamle staten. Castillo representerer byråkratborgerskapet i Peru, en fraksjon av herskerklassen som er byråkratborgerlig og kompradorborgerlig. Keiko Fujimori representerte i valget den andre fraksjonen, kompradorborgerne. Det mislykkede «selvkuppet» til Castillo viser at han må ha mistet støtten fra byråkratiet og særlig de væpna styrkene. Det er likevel ingenting som tyder på at en ny president vil lykkes bedre enn Castillo med å stabilisere situasjonen.
Det har vært mange streiker og protester i Peru de siste årene. Massene kjemper iherdig mot utbytting og undertrykking. De kjemper mot de økte levekostnadene, og under Castillo er de blitt møtt av det samme voldelige opprørspolitiet som før.
Samtidig kjemper Perus Kommunistiske Parti for å reorganisere partiet og gi en ny impuls til folkekrigen i landet. Krisa i landet og folkemordet de siste årene, viser tydelig behovet for partiet og revolusjonen.
Referanser
Dødelige protester i Peru – demonstranter stormet flyplass
Demonstrasjoner og opptøyer, Krig/Konflikter | Peru har fått ny regjering
Peru has the world’s highest COVID death rate. Here’s why
EL PRESIDENTE GONZALO HA DERROTADO EL PLAN REACCIONARIO DE ASESTAR UN GOLPE DEFINITIVO A LA GUERRA POPULAR
SITUACIÓN POLÍTICA Y LA TAREA DE LA DEFENSA DEL PRESIDENTE GONZALO
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.