Av en kommentator for Tjen Folket Media.
Det internasjonale pengefondets (IMF) sjef Kristalina Giorgeva varlser om et hardt år i 2023. Enda hardere enn 2022.
– For store deler av verdensøkonomien kommer dette til å bli et tøft år – tøffere enn året vi har lagt bak oss, sier Georgieva til CBS.
Ifølge henne vil trolig halve EU og så mye som en tredel av verdensøkonomien havne i resesjon i 2023. Altså, det vil bety økonomisk tilbakegang og negativ vekst i minst et halvt år.
Årsaken for resesjonen plasserer IMF-sjefen på at det er negativ vekst i USA, EU og Kina samtidig, men hun trekker også fram krigen i Ukraina og koronabølgen i Kina som årsak. Som andre borgerlige økonomer ser hun altså totalt vekk fra den lovmessige utviklingen i imperialismen, og peker på ytre forhold i stedet for de indre, som opphavet til krisa. Såklart har både krigen i Ukraina og koronapandemien hatt en effekt på verdensøkonomien, men både inflasjon og resesjon var på vei før disse inntraff. Dessuten har det vært mange kriser tidligere som ikke kan forklares med hverken koronapandemi eller krig i Ukraina.
Aller verst vil resesjonen bli følt for «framvoksende markeder i utviklingsøkonomier», sier Giorgeva, det vil si for de undertrykte landene. Hun forklarer dette med de høye lånene som de undertrykte landene har tatt opp, og da særlig i form av dollar. Fordi hun mener USA er mest mostandsdyktig mot resesjonen sammenliknet med EU og Kina, vil dette hjelpe med å styrke dollaren. Dermed blir dette knusende for land med gjeld til USA.
– Allerede nå har land som Tsjad, Etiopia, Zambia, Ghana, Libanon, Surinam og Sri Lanka store problemer. Det utgjør riktignok ikke noen fare for verdensøkonomien – i alle fall ikke ennå.
– Dersom denne lista fortsetter å vokse, og la oss huske at 25 prosent av utviklingsøkonomiene er i et problematisk landskap, så kan verdensøkonomien få seg en ubehagelig overraskelse, sier Georgieva.
Som løsning på dette foreslår IMF-sjefen å løse gjeldskrisen i disse landene. Hvordan dette rent konkret skal skje, uttaler hun derimot ingenting om. I stedet legger hun vekt på at regjeringene verden over lånte penger under koronapandemien for å «hjelpe sitt folk» og at dette i tillegg «forhindret en kollaps av verdensøkonomien» fordi det var billig å låne penger «den gangen».
– Men så snart Russland invaderte Ukraina og ga inflasjonen fart, så var ikke pengene billige lenger. Hva er rådene vi gir til regjeringer? Fokuser på budsjettene dine, sørg for at du har nok inntekt og bruk pengene fornuftig, sier Georgieva.
Det later til at for de borgerlige lakeiene i IMF koster gode råd massene dyrt, men er billige å få frem.
Leder av Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo, Steinar Holden, mener på sin side at Norge ikke vil oppleve resesjonen som andre land.
– Norske husholdninger og noen bedrifter rammes også, men Norge tjener på høye gasspriser, sier Holden til e24.
Vi kan altså med sikkerhet slå fast at resesjonen vil føles av massene også her hjemme, selv om de rikeste i landet enn så lenge fortsetter å sitte lunt og godt.
Les også:
Referanser:
Kraftig advarsel: – Det er knusende (børsen.dagbladet.no)
IMF-sjef spår et vanskelig år med økonomisk tilbakegang i verden (e24.no)
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.