Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Av en kommentator for Tjen Folket Media.
Hvorfor øker matrelaterte helseproblemer i de imperialistiske landene? På tross av et ekstremt fokus på å spise «sunt» og å trene, har overvekt og helseproblemer av typen hjerte- og karsykdommer, blitt en epidemi i vestlige imperialistiske land.
Det er også store problemer i den tredje verden, hvor slike «livsstilssykdommer» øker mange steder, selv i land der en stor andel av befolkningen får for lite næring.
Enkelte ernæringseksperter har samme syn som den amerikanske journalisten og forfatteren Michael Moss: Bølgen av overvekt og relaterte sykdommer, skyldes en kynisk matindustri, som har gjort alt de kan for å gjøre masser av mennesker avhengig av helseskadelige produkter. I sin bok «Salt Sugar Fat» fra 2013, skriver Moss basert på omfattende undersøkende journalistikk, at det er matvaregigantene som har gjort millioner hekta på usunn mat, særlig «fast food».
Salt, sukker, fett – og ultraprosessering
Hva er usunt med hurtigmaten? Ernæringseksperter er uenige om dette, men mange peker på at den ultraprosesserte maten har en rekke egenskaper som gjør at folk ikke blir mette på naturlig vis, men tvert om får et avhengighetsforhold til å overspise. De store kapitalistene innen matvarebransjen bruker billige råvarer, som hvete og mais, og prosesserer disse på en måte som gjør dem mer fristende. Med sukker eller kunstig søtning, med prosesser som bryter ned strukturen i maten og bygger dem opp til å være sprø eller luftige, med fargestoffer, salt og transfett, gjøres potetmel og maismel til fristende snacks og hurtigmat.
Flere ernæringseksperter sier at slik mat ikke gir den samme metthetsfølelsen som mat som har beholdt sin opprinnelige struktur. De mener den ultraprosesserte maten også mangler en rekke næringsstoffer som vi kan få fra planter og kjøtt som ikke er prosesserte på samme vis.
Kort sagt peker Moss og de som er enige med ham, på de store matvaremonopolene, hurtigmatkjedene og dagligvaregigantene. Disse har alt å tjene på at kundene overspiser deres produkter. De har alt å tjene på å gjøre billige råvarer til fristende «godsaker». På denne måten har de skapt en bølge av fedme, diabetes og hjerte- og karsykdommer. Vi kan i mange land se denne bølgen særlig blant de fattigste, som ikke har råd, tid eller tilgang til sunnere mat. Det er blitt et tegn på høy klasse, at man har råd og mulighet til en sunn livsstil.
Samfunnsproblemer løses ikke på individnivå
De samme kostholdsekspertene vil at folk skal velge sunnere, og peker særlig på at man bør lage maten selv med råvarer, for eksempel grønnsaker, frukt, kjøtt og fisk, som ikke er behandlet og omdannet til det ugjenkjennelige. De anbefaler å ikke drikke sukret brus, og flere anbefaler også å som hovedregel unngå kunstige søtningsstoffer. Flere anbefaler å drikke vanlig melk og spise vanlig smør, i stedet for såkalte «lettprodukter» og alternativer med diverse oljer. De anbefaler å holde seg unna hurtigmat, «junk food», ferdigretter fra butikken, pommes frites og så videre. Mange anbefaler å innta minst mulig hvitt mel og matvarer som består av svært høy andel karbohydrater. Alt dette er kanskje vel og bra, om man har mulighet til det, men vi må slå fast at det er snakk om et samfunnsmessig problem, som bare kan løses samfunnsmessig. Så lenge det er økonomisk lønnsomt å gjøre mennesker «hekta» på hurtigmat, og så lenge denne er billig og lett tilgjengelig, vil problemet vedvare.
Videre kjemper ikke bare matvaremonopolene mot oss, det er også skapt en enorm industri basert på salg av «helsekost», trening, livsstilsråd og skjønnhetsprodukter, som i tråd med borgerlig ideologi vil velte alt ansvaret over på individet. Resultatet er selvhat og psykiske problemer, ikke at vi jevnt over blir friskere! Når systemet legger opp til et sykt kosthold, hvor selv staten bidrar til ulykken med dårlige kostholdsråd, er det ikke et individuelt problem at mennesker blir syke.
Nok en gang ser vi at logikken i dette systemet – en logikk som kan oppsummeres slik: Produksjon for maksimal profitt – er direkte menneskefiendtlig. På samme måte som imperialismen ødelegger miljø og klima med sitt hensynsløse profittjag, ødelegger den mennesker på tusen måter, blant annet ved å gjøre oss avhengig av helseskadelig mat. Med andre ord: Dette er nok en god grunn til å reise seg til kamp mot dette systemet.
Referanser
Salt Sugar Fat – Michael Moss
Salt Sugar Fat: How the Food Giants Hooked Us – Wikipedia
How The Food Industry Manipulates Taste Buds With ‘Salt Sugar Fat’
Ernæringsfysiologen: – Maten du bør spise hver dag – Vektklubb
Ernæringsbiolog Marit Kolby mener mellommåltider gjør oss syke – Dagsavisen
Spis hel mat. Ikke ultraprosessert. Ikke for ofte.
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.