Av en kommentator for Tjen Folket Media.
Etter et historisk nederlag for Arbeiderpartiet, som for første gang på 99 år ikke er landets største parti ved valget, overtar Høyre den politiske ledelsen i de fleste av landets storbyer.
Det eneste unntaket er Tromsø, hvor den relativt populære Ap-ordføreren Gunnar Wilhelmsen forsvarte posisjonen sin, mer til tross for enn på grunn av støtten fra Ap-Sp-regjeringen. I storbyene forøvrig: Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, mister Arbeiderpartiet sine ordførere til nye konstellasjoner ledet av Høyre. Maktovertagelsen har likevel vist seg å bli kaotisk flere steder. Både i Oslo, Bergen og Trondheim har Høyre måttet ty til ukonvensjonelle valg, taktiske tilpasninger og store løftebrudd for å komme i havn med forhandlingene.
Oslos nye Høyre-byrådsleder skal styre byen sammen med Venstre og Miljøpartiet de Grønne, til stor forargelse for Frp. Dermed har De Grønne «skiftet side» i Oslo-politikken, noe som kan kalles et lite politisk jordskjelv i hovedstaden. Miljøpartiet gjorde et svært dårlig valg i Oslo, men velgerne blir ikke kvitt dem. Dette er blant annet et resultat av at Venstre ikke ønsker å regjere hovedstaden sammen med Frp og KrF, og de vektlegger stor uenighet i «verdispørsmål», samt De Grønnes behov for å bevise at de er «blokkuavhengige» og ikke et «rødgrønt» parti. Frp har sagt at de ikke vil støtte et byråd de ikke selv er en del av, og dermed blir det ingen trygg posisjon for det nye styret i hovedstaden.
Fortsatt bybane-kaos i Bergen
Den kaotiske situasjonen i bergenspolitikken fortsetter i enda større grad etter valget. Det store stridsspørsmålet har lenge vært spørsmålet om bybanen, og særlig om dens nye trasé skal gå over bryggen i Bergen sentrum eller ikke. Høyre har før valget vært en garantist for traséen over bryggen, men for å sikre seg flertall etter valget har de nå gått i forhandlingene med partier som Frp og Industri- og Næringspartiet, som er sterkt mot denne traséen. Dermed går det igjen slik at velgerne ikke blir hørt. I forrige bystyre var det flertall mot traséen, men den ble vedtatt gjennom taktisk spill. I dagens bystyre er det flertall for traséen, men nå blir den ofret – igjen som følge av taktikk og forhandlinger. Høyre kommer til makten med Frp og
Senterpartiet, med støtte fra «protestpartiene» Bergenslisten og Industri- og næringspartiet (INP), og bybanen over bryggen er forhandlet vekk for denne gang – et klart løftebrudd overfor velgerne fra Høyres side. Valget endte dessuten i mye kaos, og fintellingen av stemmene endret sammensetningen. Dessuten mislyktes Høyre i forhandlingene med KrF og Venstre, som var deres foretrukne partnere.
Den tredje storbyen Trondheim, har opplevd et historisk skifte, hvor Arbeiderpartiets 20 år lange uavbrutte styre nå har nådd slutten. Høyre overtar ledelsen av byen, og også her får de støtte fra Miljøpartiet De Grønne. Dermed ender Frp i Trondheim, i likhet med i Oslo, på utsiden av den styrende koallisjonen. Høyre inngår et valgteknisk samarbeid med Frp for å få flertall for sin ordfører, men utover dette går Frp i opposisjon. Det er en broket koallisjon som overtar i Trondheim med hele seks partier: Høyre, MDG,
Venstre, KrF, Pensjonistpartiet og Senterpartiet. Både MDG, Pensjonistpartiet og Senterpartiet samarbeidet før dette med Ap. Likevel mangler de flertall og er avhengig av Frp eller et annet parti for å få flertall for sine budsjetter, noe de slett ikke er garantert.
Ikke nok å være populær
Arbeiderpartiet gjorde et relativt godt valg i Stavanger – Dagsavisen kaller det et brakvalg – og den populære ordføreren Kari Nessa Nordtun fikk over 32 prosent. Men hun må likevel gå av, da hennes samarbeidspartnere i partier som SV, Rødt og Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) ikke gjorde det særlig godt. Høyre overtar i samarbeid med Fremskrittspartiet, Venstre, KrF og Pensjonistpartiet. Forøvrig kommer Høyre til makta i Nordlandshovedstaden Bodø med et valgskred og 34,2 prosent – deres beste valg siden 1970-tallet.
Kort sagt ser vi at partiet Høyre materialiserer fremskrittet ved valget, og slik posisjonerer seg godt foran stortingsvalget i 2025. Det hele er særlig et resultat av at dagens Ap-Sp-regjering og statsminister Støre er historisk upopulære. På den andre siden kommer velgerne garantert ikke til å se noen store forandringer, noe også de taktiske forhandlingene og tilpasningene er et klart uttrykk for. Flere steder vil Høyre regjere på grunnlag av partier som tidligere hjalp Arbeiderpartiet i sitt valg. Til syvende og sist spiller det altså ingen rolle hva folk stemmer.
Referanse:
Slik gikk det i storbyene: Tromsø er Arbeiderpartiets siste skanse (Dagsavisen)
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.