Av en kommentator for Tjen Folket Media.
NRK skriver at organisasjonen Nav-oppryddingen og tre av de feilaktig dømte i den såkalte «trygdeskandalen» har saksøkt staten. I september gikk rettssaken i Oslo tingrett, og nå melder NRK at staten ble dømt til å gi en vesentlig større oppreisning til to av de uriktig dømte enn de tidligere hadde blitt tilkjent.
I 2019 ble det avslørt at Nav hadde praktisert reglene for å ta med seg trygdeytelser til EØS-land feil siden 1994. NRK skriver at «86 trygdemottakere ble feilaktig dømt,» og at «Nav har funnet 7490 personer som er berørt av EØS-feilen på en eller annen måte.» FriFagbevegelse skriver at av de 86 dømte, ble 48 idømt ubetinget fengsel. To av disse er Rune Halseth og Marianne Evensen, leder og nestleder i Nav-oppryddingen. Begge ble dømt for trygdesvindel og sonet fengselsstraff for å ha mottatt trygdeytelser mens de oppholdt seg i utlandet, og ble senere frikjent etter at det ble avslørt at Nav hadde praktisert regelverket feil.
Marianne Evensen sonet 61 dager i fengsel. Hun fortalte til NRK at hun nå har uhelbredelig kreft, og at det viktigste for henne var at «saken får så store konsekvenser for staten at det ikke vil skje igjen.» Videre sa Evensen at «jeg er veldig glad for at vi er kommet i gang nå. Det eneste jeg håper er at jeg lever såpass lenge at jeg ser sluttspurten på dette.»
Rune Halseth sonet 85 dager i fengsel for å ha mottatt arbeidsavklaringspenger mens han oppholdt seg i Danmark. I et intervju med NRK hevdet han at han hadde opplyst om dette til Nav i forkant og fått bekreftelse på at dette var greit. Til tross for dette ble han siktet og dømt for grovt bedrageri og falsk forklaring da han kom tilbake til Norge. Halseth fortalte også at det i dommen ble forespeilet åpen soning og hurtig overgang til soning med fotlenke, men at han endte opp med å sone 85 dager på høysikkerhetsavdeling. På spørsmål fra NRK om hva saken har gjort med ham, svarte han: «Den har ødelagt meg, gjort meg sykere. Jeg var på vei til å bli bedre, men ble sykere i fengselet. De har ødelagt mennesker.»
De tre saksøkerne krevde større økonomisk oppreisning fra staten enn det de hadde blitt tilkjent. I Rune Halseths tilfelle skrev NRK at han tidligere har fått utbetalt 200 000 kroner i erstatning for å dekke økonomiske tap, og at han hadde blitt tilbudt 150 000 kroner i oppreisning som kompensasjon for belastningen han har blitt utsatt for. NRK skrev at denne rettssaken blant annet omhandlet det sistnevnte, altså kompensasjon for «ikke-økonomiske tap,» dvs. «den krenkelsen eller lidelsen ofrene for trygdeskandalen er påført.» Marianne Evensen var tilbudt 100 000 kroner i slik oppreisning. Halseth var tydelig overfor NRK at han mente summene var altfor lave:
«Det er ikke bare for staten å trykke på knappen, og tenke at «Klara» eller «Johan» nøyer seg med 50.000. Det er et helvete vi har vært gjennom. Det har gått ut over den fysiske og psykiske helsen i tillegg til familieliv,» sa Halseth til NRK, og «De har ødelagt mennesker. Vi har opplevd å bli trakassert av den norske stat. Vi er blitt forfulgt i mange år.»
«Her sitter tre uføretrygdede personer som tar opp en kamp med et av verdens rikeste land. Vi betaler med våre penger på en uføretrygd. Du kan tenke deg hvilken galskap dette er. De har tråkket på feil personer.»
Rettssaken omtales som en pilotsak. FriFagbevegelse skriver at et gruppesøksmål etter trygdeskandalen har blitt satt på vent, og at utfallet av denne rettssaken vil få innvirkning.
Bjørn Kvernberg, advokat for Nav-oppryddingen, hevder at en intern regjeringsrapport viser at staten helt siden 2014 hadde vært klar over at Nav hadde praktisert EØS-reglene feil. Til NRK sa han at: «I stedet for å stoppe praksisen, utvidet staten forfølgelsen av disse menneskene,» (…) Derfor er dette forsettlig, i hvert fall grovt uaktsomt. Men det holder å bevise at det er myndighetsmisbruk.
Advokat David Magnus Myr hos Regjeringsadvokaten hevdet på sin side at «etter statens syn er det ikke noe som tyder på at noen med viten og vilje praktiserte reglene på en måte som var i strid med EØS-reglene,» og at «staten mener at oppreisningsbeløpene de allerede er tilkjent, er riktige.» På spørsmål fra NRK om «etter deres syn hadde Nav en praksis som var feil, men informasjonen som regjeringen hadde tilfløt ikke Nav?» svarte han: «Ja, du kan si det sånn at informasjon om Navs praksis ikke tilfløt departementet, og departementets lovforståelse ikke tilfløt Nav.»
Det er imidlertid verdt å merke seg at uvitenhet om at man har brutt reglene ikke ser ut til å bety stort om man begår feil overfor Nav.
Nå melder NRK at staten ble dømt av Oslo tingrett til å øke oppreisningsummen med 900 000 kroner til Evensen og Halseth. Saksøkerne får ikke dekket saksomkostninger, og NRK oppsummerer at «på mange punkter vant staten.» Videre skriver NRK at saksøkerne trolig vil anke dommen, da de blant annet ikke er fornøyde med at den tredje saksøkeren ikke fikk økt oppreisningssummen
Les også:
Referanser
Kreftsyke Marianne i retten: – Håper jeg ser sluttspurten – NRK Norge
– Jeg har gått gjennom et helvete. Nå er det slutt. – NRK Norge
Saksøker staten etter trygdeskandalen – i dag møtes de i retten – NRK Nyheter
Nav-ofre krever økonomisk oppreisning etter skandalen – nå starter rettssaken – FriFagbevegelse
Nav-ofre får 900.000 kroner mer – vil trolig anke – NRK Norge
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.