Av en kommentator for Tjen Folket Media.
Arbeiderpartiet har evaluert valget i 2023 og konkluderer med at de ikke klarte «å gi velgerne trygghet i en krisetid» og at ledelsen har et særlig ansvar, men partiet står overfor uløselige problemer innenfor en dyp krise i sosialdemokratiet.
Valget omtales i mediene som et katastrofevalg for Arbeiderpartiet, hvor partiet gikk kraftig tilbake og mistet ordførere i nesten alle folkerike kommuner i Norge, deriblant Oslo, Bergen og Trondheim. Partiet selv peker på dyrtida og at mange har fått dårligere råd, og de peker på at «mange kriser gjør at folk føler stor uro». Ap-notatet om valgnederlaget er på ti sider og skal behandles på en strategikonferanse med 130 delegater som snart skal finne sted på Gardermoen.
Ap-notatet baserer seg på tre undersøkelser blant velgere, medlemmer og listekandidater for partiet. Partisekretær Kjersti Stenseng peker på økonomi som hovedsaken og hovedproblemet. Ledelsen har også utarbeidet et eget dokument om veien videre mot stortingsvalget i 2025.
For første gang siden 1924 ble ikke Ap landets største parti. Partiet gikk tilbake i hele 236 kommuner og mistet 41 ordførere. Rapporten peker på at dette er en del av en tendens gjennom mange år, hvor partiet har gått tilbake ved flere valg. Andre problemer som trekkes frem i rapporten er habilitetssakene, strømkrisa, rentesjokket og prisveksten, samt kontroverser rundt «lakseskatten» og andre nye skatter for næringslivet. Dokumentet slår også fast at Ap har mistet oppslutning innenfor fagbevegelsen. TFM vil også peke på intern rivalisering og utfordringer mot partiledelsen, blant annet fra Trond Giske og hans «Nidaros sosialdemokratiske forum».
Tjen Folket Media har publisert flere saker de siste årene om krisa i sosialdemokratiet og om at dagens regjering av Ap og Sp er historisk upopulær. Disse problemene er en del av den allmenne krisa i imperialismen, en krise innenfor økonomi, politikk og kultur. Forråtnelsen i imperialismen viser seg i skjerpede motsigelser, skjerpet klassekamp og økt folkelig misnøye, særlig etter krisa i 2020. Borgerskapet vil komme seg ut av økonomisk nedgang gjennom å velte nye byrder over på proletariatet og folket. De økte prisene og rentene er et konkret uttrykk for økt utbytting for å generere ny vekst. Regjeringa forsøker også å komme ut av problemene gjennom å intensivere utviklingen av mer og mer statsmonopolkapitalisme. Vi ser dette i sammenheng med tendensen til reaksjonering og militarisering av stat og samfunn.
Arbeiderpartiets krise kan slett ikke løses av partiledelsen eller av noen ny strategi. En ny ledelse kan selvsagt vinne midlertidig framgang, men på lang sikt fortsetter krisa å fordypes. Partiledelsen peker på økonomien og manglende trygghet, men dette er ikke noe partiet eller regjeringa rår over. Disse problemene er uttrykk for forråtnelsen i imperialismen, et system som går stadig lenger ned i sin allmenne krise, og dermed finnes det ikke rom for noen økonomiske forbedringer eller reformer som kan øke partiets popularitet. Dermed er de dømt til å bryte egne løfter, og de er dømt til å gå lenger ned i sin egen forråtnelse. Sosialdemokratiets grep om arbeiderklassen er varig svekket, og dermed øker de objektive mulighetene for revolusjonær aksjon og skjerpet klassekamp.
Les mer:
Referanser:
Aps havarirapport: Derfor gikk det skeis (NRK)
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.