Av en kommentator for Tjen Folket Media.
Rusavhengige «Joakim» (20) fikk telt og sovepose fra Nav i Trondheim etter å ha ventet på egnet bolig fra kommunen i to år. Statsforvalteren varsler tilsyn.
Adresseavisen skriver at 20-åringen har stått i boligkø siden han mistet botilbudet fra barnevernet som 18-åring, og at han i et møte med Nav i midten av april fikk rekvisisjon på telt og sovepose. På dette tidspunktet var det fremdeles lave nattetemperaturer i Trondheim. Han forteller til avisa at han to uker før hadde kommet ut fra tvangsinnleggelse på psykiatrisk avdeling, og at det å være bostedsløs er ei stor belastning. «Det er ikke ideelt å ha det sånn når man prøver å få kontroll på livet sitt. Det gjør at man ikke kommer unna miljøet, og kommer i situasjoner hvor man risikerer å bli mer traumatisert. Jeg har blitt holdt som gissel, voldtatt, og banket opp i tiden mens jeg har ventet på bolig», sa han til avisa. Han fortalte også at han følte på skam over å være bostedsløs.
«Joakim» er tydelig på at han mener han trenger en basebolig med bemanning der han kan få hjelp blant annet til å bli rusfri og bearbeide traumer. Adresseavisen skriver at Trondheim kommune har for få ROP-boliger, det vil si permanente boliger for rusavhengige og psykisk syke med behov for spesiell tilrettelegging og oppfølging. Noen av disse personene, inkludert «Joakim,» har i tillegg blitt utestengt fra ulike akuttinnkvarteringer grunnet «voldelig og skremmende adferd.» Statsforvalteren har imidlertid slått fast at kommunen bryter loven når psykisk syke rusavhengige i praksis blir stående uten bolig.
Avisa skriver at antallet rusavhengige og psykisk syke personer som står i kø for tilrettelagt bolig økte fra 28 til 50 personer fra 2022 til 2023, og at det ifølge kommunen blant annet skyldes at «en leilighet i Jarlevegen, som har 44 boenheter, brant i 2022, og flere rusavhengige mistet boligen sin over natta» og videre at «psykisk syke rusavhengige gjør større skade på boliger enn tidligere.» Kommunalsjef for psykisk helse og rus i Trondheim, Viviann Sandberg Larsen, opplyser at det «til enhver tid er cirka fem personer i Trondheim som havner i en situasjon hvor de ikke har bolig og samtidig ikke er aktuell for midlertidig bolig.»
Planer for bygging av flere ROP-boliger har stoppet opp etter protester fra naboer eller mangel på passende tomter. Rødt-politiker Roald Arentz hevder imidlertid at «kommunen de senere åra har solgt eiendommer som kunne passet til ROP-boliger» og mener det «handler utelukkende om manglende evne til å prioritere.» I en lederartikkel i Adresseavisen er det presisert at det også har vært problemer knyttet til formaliteter som arealregulering.
Adresseavisen melder at «[i] det større bildet, har kommunen bygd ned sin kapasitet på såkalte ROP-boliger over mange år,» fordi det i stedet i større grad har blitt satset på ordninger der disse personene skal bo i ordinære kommunale boliger med oppfølging i form av hjemmebesøk fra kommuneansatte. Problemet er også forverret av at antall døgnplasser i psykiatrien har blitt gradvis redusert, kombinert med at flere dømmes til tvungent psykisk helsevern. I sin lederartikkel skriver de: «Selv om det er ulike forklaringer på boligmangelen, har ikke problemet oppstått plutselig. Kommunen burde startet arbeidet med å etablere nye botilbud tidligere. Og ikke minst sørget for å ha formalitetene i orden når de først har bestemt seg for å bygge.»
Allerede i 2017 ble det avdekket av Statsforvalteren at ikke alle i Trondheim med rett på midlertidig bolig fikk det, og i fjor ble det gjort en ny undersøkelse som konkluderte med at «kommunen brøt loven på flere områder ved at rusavhengige ikke ble tilbudt bolig,» og at «kommunens ledelse ikke har korrigert og fulgt opp kjent svikt i tjenesten.» Adresseavisen melder at kommunen har økt kapasiteten på midlertidige boliger i etterkant av dette, men at Statsforvalteren har varslet at de nå åpner tilsyn i kjølvannet av «Joakim»-saken. Underdirektør Hanne Reitan Øksnes ved Statsforvalteren sier at «[d]et er ikke lov å innvilge rekvisisjon til telt og sovepose fremfor å tilby en midlertidig bolig,» og at retten til midlertidig bolig er uavhengig av utfordringene man har.
Les også:
Trondheim: Kastet ut alenemor med barn fra kommunal leilighet – Tjen Folket Media (tjen-folket.no)
Referanser:
Prekær boligmangel i Trondheim: Rusavhengige «Joakim» (20) har fått telt fra Nav – Adresseavisen
«Joakim»-saken vekker reaksjoner: – Dette er en skam for Trondheim – Adresseavisen
Uforsvarlig rusomsorg i Trondheim – Adresseavisen Midtnorsk debatt
Åpner tilsyn etter at rusavhengig 20-åring fikk telt fra Nav – Adresseavisen
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.