Av en kommentator for Tjen Folket Media.
Det pågår en storstreik grunnet uenighet rundt tariffavtaler fra lønnsoppgjøret, og det ligger an til opptrapping der streiken kan bli langvarig.
Staten ønsker at LO Stat, YS, Unio og Akademikerne skal ha lik avtale, men de to sistnevnte er uenige i meklingen og flere misfornøyde tillitsvalgte oppfordrer til å stemme nei.
Av de fire fagforeningene har LO Stat og YS sagt seg enige i forhandlingene mens Unio og Akademikerne har gått ut i streik og legger skylden på staten. Staten ønsker en lik tariffavtale mellom samtlige, men Unio og Akademikerne ønsker å beholde avtalen fra forrige regjering, der de kan forhandle lokalt og samtidig ha muligheten for «individuelle lønnsforhandlinger».
Forhandlingsleder i Unio stat, Guro Elisabeth Lind, forteller følgende til NRK om saken:
– Det er godt dokumentert at utdanningsgruppene i staten ikke henger med lønnsmessig med andre grupper i samfunnet.
Det er viktig å påpeke at akademikere i Norge slettes ikke har dårlige lønnsavtaler og opplever langt fra de samme arbeidsforholdene som de arbeidene massene. Med «andre grupper» siktes det her til de ansatte i privat sektor som gjerne er bedre betalt enn de offentlig ansatte. Dermed er grunnlaget for streiken til Unio og Akademikerne et uttrykk for en motsigelse mellom det private og det offentlige innad i småborgerskapet i den norske imperialismen.
Også tillitsvalgte i det største LO-forbundet i staten, NTL, stiller seg negative til forhandlingene, og uttrykker misnøye med LO Stat sin godkjenning. De frykter reallønnsnedgang de kommende årene, negative innvirkninger på arbeidsmiljøet og redusert tillit til staten.
Per i dag er det ulike tariffavtaler i staten, og en godkjenning vil bety en videre sammenslåing da forbundene og fagforeningene legges under én og samme avtale. Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianna Tung fra Ap har ansvaret for statens arbeidsgiverpolitikk, og støtter ikke opp under streiken til Akademikerne og Unio. Den tette koblingen mellom LO og Ap gjør at ministerens uttalelse ikke burde komme som en overraskelse:
– Det er best med én avtale, det er det enkleste, det er mest effektivt og minst byråkratisk. En avtale sikrer at absolutt alle får lønnsøkning, og at man får lik lønn for likt arbeid, forteller Tung til NRK.
Men trass i regjeringens pene fraser vitner den objektive og konkrete utviklingen derimot om alt annet enn «lønnsøkning for alle». Herunder kan man også spørre seg hvordan regjeringen overhodet skal imøtekomme sin egen lovnad om «lik lønn for likt arbeid.»
Utfallet fra de forrige lønnsoppgjørene viser klart og tydelig at «lønnsøkningene» spises opp med hud og hår av dyrtiden, og de stadig kuttene i massenes velferd speiler at leveforholdene slettes ikke blir enklere. Som spådd skjerpes altså krisen i imperialismen og innvirker også på de ulike lagene innad i småborgerskapet.
Referanser:
2300 nye er ute i streik i dag – Hedda og Eline fryktar første del av ferien ryk (nrk.no)
Splittelse i staten: Akademikerne og Unio går ut i streik (frifagbevegelse.no)
Streiken i staten trappes opp – over 3500 legger ned arbeidet (frifagbevegelse.no)
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.