Av en kommentator for Tjen Folket Media.
Stjørdal kommune i Trøndelag har vedtatt å kutte 16,5 millioner kroner fra skolebudsjettet. Dette vekker sterke reaksjoner blant lærere, foreldre og elever i byen.
Lokalavisa Stjørdals-Nytt skrev i mai om budsjettkuttet. Lærer ved Stokkan ungdomsskole, Erlend Brattgjerd Rennan, fortalte til avisa at han «kjenner på avmakt for at [han] ikke strekker til.» Rennan hevdet at «med dagens omdisponeringspraksis blir læreren stående alene med over 30 elever», og at man med tiden som går bort til oppstart- og avslutning i løpet av en klokketime «i realiteten har […] kanskje 30 til 60 sekunder (…) til å se, støtte og hjelpe hver enkelt elev.» Lokallagslederen Utdanningsforbundet sier: «Veldig mange snakker om å slutte. De orker ikke mer. Det er en veldig stor avmaktsfølelse. Det vi ser nå er skikkelig alvorlig.» Hun fortalte at hun «aldri [har] sett noe som dette før» i løpet av de 24 årene hun har arbeidet som lærer. De opplyste også at de kjenner til lærere som delvis jobber gratis, ved å ta foreldrekontakt på ettermiddagene.
Videre hevdet Ristad at «9 av 13 grunnskoler på Stjørdal [planlegger] å bryte lærernormen» og at «det at politikerne lager en egen stjørdalsnorm er å bryte loven.» Hun forstår at man ikke alltid får til å oppfylle normen, men at det er veldig drøyt å bevisst gå inn for brudd. Avisa opplyser at det mangler 14 millioner kroner for å overholde lærernormen i kommunen neste skoleår.
Begge lærerne er bekymret for konsekvensene kuttene vil få for elevene. Stjørdals-Nytt melder at skolene har ført mer enn 1500 avvik på manglende spesialundervisning i vårsemesteret i år. I fjor høst var tallet 13. Det har ikke blitt satt inn vikar dersom spesialpedagoger bar syke. Totalt er det meldt inn over 2000 avvik så langt i år, og en gang ble det meldt hele 91 avvik på én dag fra 10 ulike skoler, hovedsakelig grunnet manglende spesialundervisning.
Også enFAU-representant uttalte seg til avisa. «Det er en enorm følelse av maktesløshet. Jeg tror nesten alle foreldre på hele Stjørdal kjenner på det.» Videre sa han: «Jeg tror det er veldig mange foreldre som får brev i postkassa med beskjed om at de mister timer til spesialundervisning etter sommeren.» Ei mor fortalte at hun er så bekymret for tilbudet over sommeren at hun vurderer å flytte fra kommunen.
Torsdag 23. mai samlet flere hundre foreldre, elever og lærere seg til demonstrasjon utenfor rådhuset i forkant av et kommunestyremøte. I etterkant av møtet leverte opposisjonspolitikere fra AP, SV og MDG krav om lovlighetskontroll av Statsforvalteren av budsjettvedtaket fra kommunedrektøren. Avisa skriver at slike krav vanligvis kun gjøres mot kommunestyrevedtak. Opposisjonspolitikerne påpekte at kommunedirektøren og ordføreren kunne ha lagt fram budsjettsaken for behandling i bystyret, men lot være.
Ordfører Eli Arnstad (SP) pekte på sin side på utstrakt bruk av spesialundervisning som problematisk. Hun hevdet at Stjørdal kommune «bruker over dobbelt så mange årstimer per vedtak om spesialundervisning, i forhold til sammenlignbare kommuner (…). Hadde vi vært tilnærmet mer gjennomsnittlig, i forhold til andre kommuner, så hadde ikke spørsmålet om lærernormen vært der.» I et leserinnlegg fra to SV-politikere Svein ble det svart at den høye bruken av spesialundervisning uttrykker at «det politiske flertallet har skapt en uholdbar ressurssituasjon i skolen» ved å bruke for lite penger på ordinær undervisning,
Referanser:
Erlend har 1 minutt per elev: – Jeg kjenner på avmakt for at jeg ikke strekker til – Stjørdals-Nytt Nr. 21, 41. årgang, 23. mai 2024 (papirutgave)
Foreldre reagerer og varsler demonstrasjon: – En enorm følelse av maktesløshet – Stjørdals-Nytt Nr. 21, 41. årgang, 23. mai 2024 (papirutgave)
Førte 91 avvik på én dag – Stjørdals-Nytt Nr. 21, 41. årgang, 23. mai 2024 (papirutgave)
Hundrevis av foreldre og barn i demonstrasjon utenfor rådhuset: – Dette er ikke greit! – Stjørdals-Nytt Nr. 22, 41. årgang, 29. mai 2024 (papirutgave)
«Marit» frykter at hun må flytte ut av kommunen for å sikre barna god nok hjelp på skolen – Stjørdals-Nytt Nr. 22, 41. årgang, 29. mai 2024 (papirutgave)
Krever nok en lovlighetskontroll: – Kan ikke bryte loven og kalle det faglig forsvarlig – Stjørdals-Nytt Nr. 22, 41. årgang, 29. mai 2024 (papirutgave)
«Klokkene ringer for skolene i Stjørdal» – Stjørdals-Nytt Meninger
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.