Kampkomiteen har den siste uka gjennomført aksjoner i forbindelse med Eugene Obioras dødsdag 7. september, markert årsdagen for kuppet i Chile 11. september 1973, og satt opp plakater til støtte for den palestinske politiske fangen Georges Abdallah.
Innhold
Trondheim: Demonstrasjon mot politivold og represjon
Fredag 6. september arrangerte Kampkomiteen i Trondheim en demonstrasjon mot politivold, represjon og rasisme. Demonstrasjonen ble avholdt i anledning årsdagen for da politiet i Trondheim drepte Eugene Obiora i 2006.
Demonstrasjonen startet med løpeseddelutdeling på torget, der det ble delt ut løpesedler med informasjon om det rasistiske drapet på Obiora og at norsk politi dreper stadig oftere. Aktivistene stilte opp med banner med slagordet “Kamp mot politivold og represjon!,” håndplakater og et malt portrett av Eugene Obiora.
Deretter gikk demonstrasjonen i tog bort til Nordre gate, ei travel gågate i sentrum, hvor det ble holdt en appell og delt ut flere løpesedler. Appellen tok blant annet opp at det ikke var tilfeldig at Eugene Obiora ble drept utenfor et sosialkontor – at politiets vold rammer først og fremst fattige, arbeidere og svarte, innvandrere, rusmisbrukere og psykisk syke. Det ble også understreket at dette drapet ikke var et enkelttilfelle, og at politiet i Norge dreper stadig oftere. Siden 2019 har syv personer blitt drept av norsk politi: Tron Simen Lien, Tor Henning Dalen, Morten Michelsen, Mirza Osmanovic, Rustam Louis Foss, Hans Arne Nystad og John Åreskjold. De fleste hadde psykiske helseproblemer. Hos noen av dem var politiet i utgangspunktet tilkalt for å gjennomføre en velferdssjekk eller å bistå helsevesenet, og de etterlatte i flere av sakene har vært svært kritiske i media til politiets framgangsmåte.
Etter appellen i Nordre gate gikk demonstrasjonstoget videre gjennom sentrum ned til politistasjonen. På veien ble det ropt slagord som “Rettferd for Obiora!,” “Ingen rasister i våre gater – med eller uten uniform!” og “Politi og militær -kapitalens leiehær!” Utenfor politistasjonen ble det holdt en ny appell, som tok opp hvordan politiets rasisme må sees i sammenheng med imperialismen og at dens plyndringer tvinger folk til å flykte for å brødfø familier, politiets skammelige håndtering av saken og at dette, samt at de fokuserer på fattige bydeler i Oslo i “kampen mot narkotika” selv om det brukes mer narkotika på vestkanten, og at de overvåker de som protesterer mot overgrepene og for eksempel palestinaaktivister viser at politiet ikke står på folkets side .
Det ble også satt ned et bilde av Obiora sammen med lykter og blomster, og holdt ett minutts stillhet. Demonstrasjonen avsluttet med at slagordet «Rettferd for Obiora!» ble ropt taktfast i det demonstrasjonen gikk videre mot Solsiden.
Kristiansand: Markering av Eugene Obioras dødsdag
7. desember var det 18 år siden politiet i Trondheim drepte Eugene Obiora, og dagen ble markert på torget i Kristiansand. Antirasistisk Agder, Latin-Amerikagruppa, Sosialistisk Ungdom, Rødt og Kampkomiteen arrangerte markeringa, og aktivister fra LAG og Kampkomiteen hold appeller. Det ble satt opp et bilde av Obiora og lagt ned en blomst ved bildet. Deltakerne holdt et banner med teksten «Mot politvold og rasisme», en plakat med bilde av Obiora og teksten «Rettferdighet for Eugene Obiora» og røde flagg.
Kampkomiteens appell tok for seg hendelsene rundt den brutale pågripelsen og drapet av Obiora, og at politiet beskytter hverandre og også beskyttes av spesialenheten for politisaker. Den tok også opp at politivold handler om klasse og rasisme, og rammer folk som allerede tråkkes på hver dag. Drapet på Obiora var ikke et enkelttilfelle, og siden 2019 har seks personer blitt drept av politiet i Norge. Navnene deres ble lest opp:
Tron Simen Lien – 2019, Tor Henning Dalen – 2020, Morten Michelsen – 2020, Mirza Osmanovic – 2021, Rustam Louis Foss – 2021, Hans Arne Nystad – 2022.
Oslo: Aksjoner for Eugene Obiora
For å markere Eugene Obioras dødsdag den 7. september har aktivister i Kampkomiteen hengt opp veggaviser i området rundt Grønland og Tøyen, og delt ut flyers på Grønland og i Groruddalen. Obiora ble myrdet av politiet i Trondheim i 2006 og enda har vi ikke sett noen straff for de ansvarlige. Flyers ble tatt varmt imot, i noen tilfeller ba folk også om å få med seg en bunke som de kunne dele ut videre. Mange hadde allerede hørt om hendelsen fra før, og satt pris på at det ikke hadde blitt glemt, og andre som ikke hadde hørt om det var sjokkert over at dette ikke hadde fått mer mediedekning.
Bergen: Obiora markering under arbeiderfilmfestivalen
Den 7.september deltok Kampkomiteen på en markering av Eugene Obioras dødsdag under Arbeiderfilmfestivalen i Bergen. Under programmet til festivalen samlet deltakere seg på scenen bak banner med slagordet “Vi glemmer aldri Obiora” hvor det deretter ble holdt en appell.
Utdrag fra appellen som ble holdt:
Obiora ble drept av politiet utenfor et sosialkontor(nå NAV), og det er ikke tilfeldig. Politivold rammer ikke likt. Den rammer ikke tilfeldig. Politiets vold rammer først og fremst fattige, arbeidere og svarte, innvandrere, rusmisbrukere og psykisk syke. Den rammer folk som allerede tråkkes på hver dag. Politidrapene handler om rasisme. Og det handler om klasse. Fattige, folk med utenlandsk bakgrunn og folk med psykiske helseproblemer er alltid de som er mest utsatt for statens vold. I etterkant ble både dette, men også andre drap utført av politiet etterforska av den såkalt uavhengige spesialenheten for politisaker, men når norsk politi dreper, er normalen at ingen blir straffa. Spesialenheten avviser halvparten av anmeldelsene de får inn, og av den andre halvparten henlegges nittifire prosent. Vi mener at det er tydelig at problemet ikke er noen dårlige enkeltpersoner: det er hele etaten som beskytter hverandre, og det er hele etaten som er skyldig!
Trondheim: Plakataksjon for Georges Abbdallah
I forbindelse med den internasjonale solidaritetskampanjen for den palestinske politiske fangen Georges Abdallah er det blitt satt opp flere plakater i Trondheim. Det ble satt opp plakater i sentrum og øst for sentrum, blant annet i det proletære nabolaget Buran. Plakatene ble godt mottatt og en ba også om å få et eksemplar.
Kristiansand: 11. september-markering
11. september ble det arrangert ei politisk-kulturell markering i Kristiansand. Arrangementet var i regi av arbeidsgruppa for markering av 11.september i Chile, Latin-Amerikagruppene, NKP, Rødt, SV, MDG og Kampkomiteen.
Det ble holdt et minutts stillhet for ofrene for militærkuppet og diktaturet, før det ble holdt appeller. Det ble lest flere dikt og en aktivist fra Kampkomiteen leste Inger Hagerups «Aust-Vågøy. Mars 1941». Chilenske musikere spilte flere sanger gjennom arrangementet, med norsk tekstoversetting på et lerret, og det var allsang av «El pueblo unido jamás será vencido» og Lillebjørn Nilsens «Victor Jara». Til slutt ble det servert empanadas.
Referanser:
Kristiansand: Markering av Eugene Obioras dødsdag
Trondheim: Demonstrasjon mot politivold og represjon
Trondheim: Plakataksjon for Georges Abbdallah
Oslo: Aksjoner for Eugene Obiora
Bergen: Obiora markering under arbeiderfilmfestivalen
Kristiansand: 11. september-markering
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.